- Startsida
- Uppleva & göra
- Natur
Upptäck Katrineholms natur
Katrineholms kommun erbjuder fina möjligheter till att ge sig ut i naturen. I Naturkartan Länk till annan webbplats. hittar du massvis med tips på naturnära upplevelser, så som vandringsleder, badplatser, skidspår, friluftsområden, eldplatser, vindskydd, lekparker med mera.
Hitta till närmaste badplats!
Via appen Naturkartan kan du hitta information om de badplatser som kommunen ansvarar för. Hitta till närmaste badplats med hjälp av appen Naturkartan. Länk till annan webbplats.
Badvattentemperatur
Vill du veta hur varmt det är i vattnet vid din favoritbadplats? Kolla in badvattentemperaturer på visitkatrineholms hemsida Länk till annan webbplats..
Kvaliteten på badvattnet
Varje sommar tar vi prover på badvattnet vid våra kommunala badplatser för att kontrollera vattnets kvalitet. Badvattenprover tar vi från början av juni till och med augusti.
Resultaten från de prover vi tar hittar du på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.
I Katrineholms naturkarta hittar du bland annat vandringsleder, badplatser, naturreservat, utegym, lekplatser, skidspår och andra spännande och vackra platser i Katrineholms kommun.
- Inspirerande bilder och korta texter guidar dig rätt i naturen.
- Du kan också dela just din favorit med dina vänner via sociala medier.
- Besök gärna webbsidan eller ladda ner appen och ge dig ut redan nu!
Naturkartan finns både som webbsida och som app för smarta telefoner.
Naturkartan som webbsida hittar du här Länk till annan webbplats.
Ladda ner naturkartan i App Store (iPhone) Länk till annan webbplats.
Ladda ner naturkartan i Google Play (Android) Länk till annan webbplats.
Har du förslag på förbättringar?
Vi arbetar ständigt med att utveckla Naturkartan och lägger in fler platser och mer information. Saknar du någon plats? Kontaktuppgifter hittar du längre ned på sidan.
Tornstugan vid fågelsjön Näsnaren nordväst om Katrineholm räknas som ett av de förnämsta fågeltornen i landet. Tornstugan består av en drygt 80 kvadratmeter stor byggnad med ett sju meter högt utsiktstorn.
Fakta om Tornstugan
Tornstugan är ritad av arkitekt Björn-Olof Köllner, Östra Vingåker. Den invigdes 2009 av Södermanlands landshövding Bo Könberg. Byggnaden uppfördes inom ramen för ett kommunalt investerings- och sysselsättningsprojekt för långtidsarbetslösa. Länsstyrelsen har bidragit med pengar via den statliga programsatsningen på kommunal naturvård.
Öppettider
Tornstugan hålls öppen av föreningsmedlemmar från Ornitologiska föreningen och Naturvårdsföreningen. Vid andra tider kan du via en trappa på tornets utsida komma upp till en balkong för fri sikt över sjön.
Utlåning av Tornstugan
Tornstugan kan bokas av skolklasser, förskolor, fritidsverksamheter, arbetsplatser, föreningar och sällskap.
I Tornstugan finns en naturutställning samt material för utomhuspedagogik. Det finns artbestämningsnycklar, luppburkar och håvar för insektsjägare och gott om ved om man vill tända en brasa och grilla korv eller annat till lunch. Ni kan också utmana varandra i sopsorteringsspelet!
Fyra stycken bord och 30 stycken ihopfällbara stolar finns även att använda. Tornstugan har ingen el, vatten eller avlopp. Det finns tillgång till utedass, som även är tillgänglighetsanpassat.
Om du vill boka Tornstugan gör du det via Katrineholms kommuns lokalbokning Länk till annan webbplats..
Vill du ha hjälp med bokningen kan du även vända dig till loklabokningen:
Mejl: lokalbokningen@katrineholm.se
Telefon: 0150-572 50
Telefontider: klockan 10–13
Katrineholms kommun, Katrineholm och Vingåkers Ornitologiska förening och Naturskyddsföreningen i Katrineholm anordnar dessutom öppet hus i Tornstugan några gånger per år. Se Katrineholms kommuns evenemangskalender Länk till annan webbplats. för mer information.
Tillgänglighet
Vägen till Tornstugan går genom en bred stig i skogen från parkeringsplatsen vid allén till Katrineholms gård. Gångvägen, cirka 600 meter genom Tornskogen, är jämn och bred. Intill det nya fågeltornet finns ett stort upphöjt trädäck som rörelsehindrade enkelt kan nå för att se ut över sjön.
Hitta hit
Läs mer om Tornstugan och hitta hit via Naturkartan. Länk till annan webbplats.
Fiskevatten
Om du vill fiska i Katrineholms kommun vill vi tipsa dig om att besöka Fiskekartan.se Länk till annan webbplats.eller iFiske.se Länk till annan webbplats. för mer information om var du kan fiska.
Fiskekort
Fiskekort kan du bland annat köpa på Katrineholms Turistinformation Länk till annan webbplats. på Stationsplan 1 i Katrineholm.
Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Allt om allemansrätten hittar du på Naturvårdsverkets webbplats. Länk till annan webbplats.
Tio hänsynsfulla tips!
Just nu (i samband med coronapandemin) är det många som söker sig ut i naturen. Det är både kul och positivt eftersom det boostar vårt välbefinnande samtidigt som det bidrar till att förbättra den fysiska och psykiska hälsan i samhället. Här hittar du tio tips på hur du njuter av naturen på ett hänsynsfullt sätt.
- Välj naturnära utflykter där du bor.
- Fika och rasta på platser med gott om utrymme och håll avstånd till andra besökare.
- På våren vaknar naturen till liv och ungar föds. Håll din hund kopplad och under extra stor uppsikt.
- Ta med dig ditt skräp hem eller kasta det i en papperskorg.
- Tänk på brandrisken. Elda endast på iordninggjorda eldplatser.
- Skyddade områden kan ha särskilda regler för exempelvis grillning, information om dessa regler hittar du på Länsstyrelsens webbplats. Länk till annan webbplats.
- Anpassa ditt vägval när du cyklar och rider så skadar du inte marken i onödan.
- Visa respekt mot de som bor på platsen du befinner dig, undvik att gå för nära bostadshus.
- Tänk på att du inte får gå, cykla eller springa i odlad mark eller ta bilder ute i ett fält med grödor och sädesslag. Du får alltså inte ta en selfie ute i ett rapsfält.
- Visa respekt och lämna betesdjur i fred. Gå därför inte nära med hund eller störande maskiner.
Allemansrätten ger oss frihet under ansvar – inte störa, inte förstöra. Så visa extra omtanke både mot andra besökare och vår natur.
Filmer som förklarar allemansrätten:
- teckenspråk
- arabiska (textad på svenska)
- persiska och dari (textad på svenska)
I Katrineholms kommun vill vi främja biologisk mångfald genom att bevara några av våra mest sällsynta och hotade växter och djur. Vi vill också ge dig som bor i eller besöker Katrineholm en möjlighet att lära känna dessa arter. Här kan du läsa mer om Katrineholms åtta ansvarsarter och även se en kortare film om dem.
Vad är en ansvarsart?
En kommunal ansvarsart är en ovanlig och hotad art som finns på flera ställen inom kommunens gränser. Dessa växter och djur finns oftast i ovanliga naturmiljöer. I Katrineholms kommun har vi utsett följande åtta ansvarsarter:
- Bombmurkla
- Trumgräshoppa
- Fältgentiana
- Hållav
- Piploka
- Ljungsnärja
- Svarthakedopping
- Storlom
Sex av våra åtta ansvarsarter är idag klassade som hotade. De andra två, Svarthakedopping och Storlom, är ganska sällsynta men i Katrineholms kommun har vi tur då det finns gott om dem.
Faktabroschyr om våra ansvarsarter
Ladda ned en faktabroschyr om våra ansvarsarter Pdf, 7.5 MB.
Finansiering av arbetet med lokala ansvarsarter
Arbetet med att identifiera Katrineholms kommuns åtta ansvarsarter har medfinansierats av statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt (LONA-bidrag) och Naturskyddsföreningen i Katrineholm.
Kontakt
Miljöstrateg/kommunekolog
Linda Aldebert
Telefon: 0150-568 25, 0150-570 00 (växel)
Besök: Trädgårdsgatan 1, Katrineholm