/

Årets eldsjäl & ambassadör

Varje år på Katrineholmsgalan utses Årets ambassadör och Årets eldsjäl. Årets ambassadör är en företrädare och marknadsförare som gör Katrineholm känt i omvärlden. Årets eldsjäl är en förebild och drivkraft för lokala utvecklingsmöjligheter, som gynnar katrineholmarna och orten.

Årets eldsjäl: Peter Henriksson

Årets Eldsjäl gick till Peter Henriksson. För musik och initiativ som sprider otrolig glädje bland Katrineholmarna. Toner som lockar storpublik så fort scenen intas, vare sig med eget band eller med Kulturskolans elever.

Årets ambassadör: Anna och Emil Remröd

Paret Anna och Emil utsågs till Årets ambassadörer för deras banbrytande samhällsengagemang och exceptionella stöd till ett brett spektrum av föreningar och initiativ i Katrineholm. Deras insatser har blivit förebilder i hela Sverige.

Årets eldsjäl: Benni Svensk

Föreningslegend som lärt flera generationer av katrineholmare att simma. Benni har med stort engagemang under sex decennier ställt upp för simsällskapet, i vått och torrt.

Årets ambassadör: Erica Börjesson

Allt fler hittar till Forssjö genom slagkraftig gastronomi, design och musik där Erica bidragit till att få ett helt samhälle att leva upp och fler att upptäcka och besöka Katrineholm.

Årets eldsjäl: Lotta Nilsson

Uppväxt bland plintar, bommar och romerska ringar har Lotta Nilsson nu fört det gymnastiska arvet vidare till Gymnastikföreningen Katrineholm.

Årets ambassadör: Tears

Glam, Sweat & Tears. Med smink och pop satte de Katrineholm på musikkartan. 50 år senare fortsätter Tears med samma sak

Årets eldjsjäl: Elisabeth Skoog

Med ett långvarigt engagemang i DFK Värmbol har Elisabeth Skog varit en huvudperson i föreningen. Med ett brinnande intresse för damfotbollen har hon alltid funnits i bakgrunden och bidragit till föreningens utveckling med sitt engagemang.

Årets ambassadör: Sören "Sulo" Karlsson

Från dansband och hårdrock till supportrar och presidenter. För musikern och författaren Sören ”Sulo” Karlsson är inget främmande. I berättelsen om Sulo har Katrineholm en given plats.

Årets ambassadör: Marie Selander

Som konstnärlig ledare, artist och kompositör skapade Marie Selander en dramatiserad Katrineholmshistoria som lockade en nationell publik. Föreställningen satte fokus på både kvinnorna och staden.

Årets eldsjäl: Hans Wagneryd

Utan hans mångåriga engagemang hade KSK inte varit den klubb den är. Hans Wagneryd är föreningsmänniska ut i sportskons tåspets och alltid redo att omsätta sin passion i uppskattat arbete.

Årets ambassadör: Kulturföreningen Fogelstad

Årets eldsjäl: Urban "Abba" Pettersson

Årets ambassadör: Lia Boysen

Skådespelaren Lia Boysen beskriver ofta kärleksfullt hur barndomens äventyr i naturen runt Katrineholm ännu ger trygghet, lugn och får fart på fantasin.

Årets eldsjäl: Cissie Brunosson

Som producent för 30-årsjubilerande Katrineholmsrevyn är Cissie Brunosson den som med fingertoppskänsla, själ och hjärta knyter ihop alla trådar för att roa och beröra publiken.

Årets ambassadör: Carl Göran och Annika Bonde

När familjen Bonde öppnar sina slottssalar och parker och låter Ericsberg bli mötesplats för dagens stjärnor njuter även Pinntorpafrun av uppmärksamhet från tv-tittare i hela landet. Nu fortsätter bryggan mellan historia och framtid att byggas och Katrineholm blir ett ännu tydligare mål på kartan.

Årets eldsjäl: Mats Fredriksson

I Katrineholms idrottsliv är Mats Fredriksson en vidsynt och uppskattad profil med ett tydligt socialt perspektiv. Han är KIF-ordföranden och idrottsledaren med ett engagemang som sträcker sig över flera decennier.

Årets ambassadör: Carin Gerhardsen

Erkänd författare som tagit sig in i litteraturens finrum med flera utmärkelser. Hennes kriminalromaner om teamet vid Hammarbypolisen engagerar och stannar länge i minnet. Född och uppvuxen i Katrineholm har hon också fört in sin bandoms bygd i böckernas dramatiska intriger. Den hyllade serien om Hammarbypolisen har översatts till mer än 25 språk och belönats med flera priser.

Årets eldsjäl: Nicklas Lautakoski

Äventyrare med smittande entusiasm och ett stort engagemang. Motivation, inspiration och vilja att nå sina mål är ledstjärnor för Nicklas när han föreläser om sina äventyr och får andra att följa i hans fotspår. Med Katrineholm som utgångspunkt har Nicklas hela världen som arbetsfält.

Årets ambassadör:Lars Wahlund

Han är Katrineholmaren med hela världen som arbetsfält. Sedan 2013 har han varit Sveriges Ambassadör i Turkiet, han har tidigare varit ambassadör i bland annat Kosovo och Albanien. Han brinner för sin hembygd och har fortfarande sin hemvist i Flodafors, Katrineholm.

Årets eldsjäl: Fredrik Hernblom

Med flera böcker i bagaget har Fredrik Hernblom säkerställt att Katrineholms historia återberättas, och hans entusiasm inom området gör det möjligt för intresserade att ta del av hans berättelser. Ivrig och med talang hittar han ständigt nya projekt för att bevara Katrineholms historia.

Årets ambassadör: Ingemar Ernberg

Professor och internationellt framstående cancerforskare. Världskänd inom sitt område – ständigt med hjärtat i Katrineholm.

Årets eldsjäl: Cia och Thomas Ronach

Paret får priset för att de gör stora insatser för Katrineholms kultur- och föreningsliv. Med musiken som gemensam nämnare bidrar de själva med ett personligt och äkta engagemang.

Årets ambassadör:Nicklas Karlsson

Stallchef för Team Chevrolet som vunnit banracingtävlingen i STCC. Nicklas utsågs till Årets Ambassadör 2012 med motiveringen "Racerstjärnan med stall och hjärta i Katrineholm som är ledare för ett vinnande team".

Årets eldsjäl: Ingela Lindell

Tävlingsledare i Katrineholms golfklubb. Ingela får utmärkelsen för att hon som tävlingsledare och med sitt engagemang i golfklubben lockar såväl elit som amatörer till Jättorps golfbana.

Årets ambassadör: Erik Hassle

Född 1988 i Salem, Stockholm. Var 8 år när familjen flyttade till Bie utanför Katrineholm. Gick vid Järvenskolornas musikklasser i Katrineholm och i musikgymnasiet Rytmus. Så småningom började Erik skriva egna låtar, vilka resulterade i debutalbumet Hassle som 2009 radade upp flera hitlåtar som klättrade på listorna. Ett kontrakt skrevs med legendariska skivbolaget Island Records. Erik Hassle är en av låtskrivarna bakom Shakiras och Rihannas duett "Can´t remember to forget you" (2014).

Årets eldsjäl: Mohammad Mohammad

Från staden Mosul i norra Irak kom Mohammad till Sverige och hamnade två år senare i Katrineholm där han arbetat som tennistränare för barn och ungdomar.

Årets ambassadör: Tommy Myllymäki

Kocken som visar Sverige och Europa att det närande goda kommer från Katrineholm. 2010 Sveriges representant i Kock-EM. 2011 Sveriges representant vid Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda matlagningstävling och inofficiellt Kock-VM, där Tommy placerade sig som tvåa.

Årets eldsjäl: Jenny Cronholm

Tjejen som brinner för att samla barn, unga och gamla och får dem att agera på scener av alla slag.

Årets ambassadör: Elin Rombo

Hela världens operascener är Elins arbetsplats. Hon lever sin dröm, som hon uttrycker det själv. I Katrineholm finns härliga barndomsminnen innehållandes ett rikt, levande musikliv och närhet till frisk natur, något som Elin med stolthet framhåller vid beskrivningen av sitt Katrineholm.

Årets eldsjäl: Mattias Thim

Mattias är entreprenören som brinner för vår Lustgård.

Årets ambassadör: Gabriel Forss

När Gabriel anger tonen sjunger hela Sverige. Kör och allsång är den röda tråden i Gabriels karriär. 1994 startades gospel- och soulkören ”One Voice” som Gabriel ännu idag är ledare för. 1997 vann han den svenska Melodifestivalen med gruppen Blond och låten ”Bara hon älskar mig”. Två år senare medverkade han i Charlotte Perrellis kör när hon tog hem vinsten för Sverige i Eurovison Song Contest i Jerusalem. År 2012 släppte Gabriel Forss sin första bok "Äntligen" som handlar om hans och när han kom ut som homosexuell.

Årets eldsjäl: Vania Dal

Outsläckligt brinner Vania för gymnastiken.

Årets ambassadör:Robert Karlsson

Välriktat precist slår han ut och puttar för Katrineholm på världens arenor. Robert Karlsson växte upp vid fyrans fairway på Katrineholms golfklubb där hans pappa var greenkeeper. Han blev Årets Golfare 2010 och har spelat Ryder Cup två gånger, 2006 och 2008. Hans bästa säsong hittills var 2008 då han som förste svensk blev rankad etta på Europalistan. På Idrottsgalan fick han därför priset som Bästa Manliga Idrottare i januari 2009.

Årets eldsjäl: Ewa Lindström

Med engagemang och smittande positiv entusiasm får hon fart på tusentals Katrineholmare.

Årets ambassadör: Jovan Radomir

TV-personlighet med musik och underhållning som ledstjärna. Jovans arbete handlar mycket om att möta människor och försöka bemöta dem på rätt sätt. Han minns alla sköna somrar då han fått kasta sig ut från bryggan och dyka ner i Kolsnaren, hans favorit i oslagbara Sörmland. Motto: Lev nu och försök göra det bästa av livet. Vi har bara ett.

Årets eldsjäl: Joyce Kimwaga Lundin

Jobbar outtröttligt för att främja entreprenörskap bland kvinnor från etniska minoriteter.

Under 2005 utsågs ingen ambassadör eller eldsjäl.

Årets ambassadör: Ulla och Kenneth Olsson

Makarna som tillsammans utvecklat Sultans konditori till ett begrepp och en vida känd mötesplats med guldkant för gäster från när och fjärran.

Årets eldsjäl: Lars Fremle

En verklig eldsjäl för Katrineholms utveckling som krönt en enastående, mångårig samhällsinsats med att driva och leda arbetsgruppen bakom ett gediget bokverk om Katrineholms moderna historia.

Årets ambassadör: Carl Pontén

Han har byggt upp ett världsomspännande kontaktnät med unga musikbegåvningar, som han årligen i hembygdens intresse bjuder till den internationella musikfestivalen i Julita. Han har dessutom gjort sin hemstad till spelplats för en internationell duotävling som lockar den yppersta eliten av världens unga musikbegåvningar till Katrineholm.

Ingen eldsjäl utsågs under 2003.

Årets eldsjäl: Per-Ove ”Poa” Andersson

Med sitt outtröttliga, oegennyttiga engagemang personifierde Per-Ove Andersson begreppet eldsjäl. Hans insatser för Katrineholms AIK, kommunen och rikets handbollsungdomar var ovärderliga. I hela handbolls-Sverige gällde: Säg Poa, det räcker!

Årets ambassadör: Tina Celinder Nygren

Ambassadör för sin bragd att föra Katrineholms volleybolltjejer till SM-final.

Årets eldsjäl: Tomas Thor

Eldsjäl för sina insatser med att blåsa liv i Katrineholms nöjesliv.