/

Fria bussresor för 65+

I sommar och under perioden 1 juni till 31 augusti inför vi återigen avgiftsfria bussresor för alla som är 65 år eller äldre i Katrineholms kommun.

Fria bussresor 65+, foto: Daniel Hjalmarsson

För vem gäller fria bussresor 65+?

De fria bussresorna gäller för dig som har fyllt 65 år och är folkbokförd i Katrineholms kommun.

När och var gäller de fria bussresorna?

De fria bussresorna är tillgängliga under perioden 1 juni till 31 augusti och gäller hela trafikdygnet exklusive nattrafik klockan 00:00 till 04:00, då gäller istället ordinarie pris. Bussresorna gäller inom Katrineholms kommun.

Var skaffar jag ett resekort för fria bussresor?

Har du ett resekort sedan tidigare kommer ditt kort att automatiskt laddas med biljetten “Fria resor 65+ Katrineholm” och gäller för resor inom Katrineholms kommun. Saknar du ett resekort har du möjlighet att hämta ut ett nytt på Kontaktcenterlänk till annan webbplats på Djulögatan 29 i Katrineholm. Där finns extra laddade resekort att hämta för dig som omfattas av erbjudandet. Dit kan även nyinflyttade resenärer som omfattas av erbjudandet vända sig. Kontaktcenter har öppet helgfria vardagar klockan 10 till16.

Du kan även hämta ut ett nytt resekort på våra servicepunkter i Julita, Valla och Björkvik under följande tider då servicepunkterna är bemannade:

  • ICA Nära Julitahallen, Doktorsvägen 1 i Julita
    Tider: 14/5 samt 21/5 klockan 10 till 11.
  • Tempo Valla, Storgatan 15 i Valla
    Tider: 13/5 samt 20/5 klockan 10 till 11.
  • Matöppet, Vedebyvägen 5 i Björkvik
    Tider: 15/5 samt 22/5 klockan 10 till 11.

Om jag vill resa andra tider eller utanför Katrineholms kommun - hur gör jag då?

Du kan ladda på fler produkter på ditt resekort, till exempel Resekassa, om du ska göra resor utanför de tider eller zoner som biljetten “Fria resor 65 + Katrineholm” gäller för.

Registrera ditt kort på Mina sidor och få Tappa bort-garanti

En annan smart sak med resekortet är att du kan få en Tappa-bort-garanti om du
registrerar kortet på Mina sidorlänk till annan webbplats hos Sörmlandstrafiken. Fyll i dina kontakt- och personuppgifter för att skapa ett konto och registrera sedan ditt nya resekort. På Mina sidor kan du också i lugn och ro ladda ditt resekort med mer reskassa. Har du inte tillgång till internet kan du ladda kortet hos Sörmlandstrafikens ombud på Pressbyrån vid Centralstationen i Katrineholm. Ett tips är att ladda på en reskassa på ditt kort, för de tillfällen du behöver åka över kommungränsen in i en annan zon.

Kan jag delbetala en längre resa?

Du kan inte delbetala en längre resa. Ska du resa in i en annan zon/kommun exempelvis Flen eller Nyköping måste du betala hela resan själv.

Om jag är nyinflyttad senior eller fyller 65 under pågående period har jag då rätt att hämta ut ett resekort?

Ja.

Vad gör jag med kortet efter avslutad period?

Kortet kan laddas och användas som vilket annat resekort som helst.

Vad gäller för skolungdomar i sommar?

Det blir inga gratis bussresor för skolungdomar under sommaren 2019.

Sommaren 2018 kunde skolungdomar åka avgiftsfri kollektivtrafik under sommaren tack vare en satsning från den dåvarande regeringen som sköt till ett statligt bidrag på 350 miljoner kronor. Utifrån dessa bidrag kunde sedan de lokala kollektivtrafikmyndigheterna söka pengar för att genomföra satsningen i praktiken. I den nya budgeten som röstades igenom i december 2018 finns inte denna satsning kvar och därmed dras det statliga bidraget in för 2019. Det innebär alltså att det inte blir någon avgiftsfri kollektivtrafik för skolungdomar den här sommaren.

Kontakt

Kundtjänst

Samhällsbyggnadsförvaltning

Telefon: 0150-577 00

Öppettider: måndag till torsdag klockan 8 till 17. Fredag klockan 8 till 16. Lunchstängt klockan 12 till 13. 
Tillgänglighet: tillgänglighet för besökare