Biblioteket erbjuder
Vi erbjuder mycket mer än det du kan låna. Vi anordnar aktiviteter, erbjuder lån av dator, olika databaser, studierum med mera.
Aktiviteter
En del av våra aktiviteter är återkommande medan andra planeras per termin. Vi erbjuder till exempel författarbesök varje år, skrivarcirklar när intresse finns, barnteatrar med mera. Alla våra evenemang hittar du i kommunens evenemangskalender.
Datorer
Utskrifts- och kopieringsmöjligheter finns på Kontaktcenter på Djulögatan 31B. Öppettider måndag-fredag klockan 10.00-16.00.
På huvudbiblioteket finns tre datorer som går att använda i 60 minuter per person och dag. Alla datorer står på höj- och sänkbara skrivbord.
På barnavdelningen finns två datorer för barn och unga upp till 18 år. Barn och unga får låna dator 60 minuter per dag. Datorerna för barn och unga är tillgängliga vardagar 9-17 och lördagar 10-15.50.
Det finns även en dator som du får använda på biblioteket i Sköldinge.
Vi har ingen förbokning av datorerna, utan du loggar in på plats.
Lokaler i huvudbiblioteket
- Studierum – Det finns två studierum. Dessa går ej att boka utan används om de är lediga.
- Vinterträdgården – Här kan du läsa, spela spel med mera.
Sörmlandsrummet
Sörmlandssamlingen innehåller drygt 3 600 volymer. Den består av både äldre utgivningar och ny litteratur. Det finns hembygdsböcker från de sörmländska socknarna, skrifter om kända platser och byggnader, biografier, kokböcker, filmer och kartor. Fokus ligger på Katrineholms kommun och dess socknar. I Sörmlandsrummet finns en gipsängel som förr satt på Änglahuset och som givit kulturhuset dess namn.
Det mesta i Sörmlandssamlingen är för hemlån, men du hittar även sådant som du bara kan läsa på plats. Besök Sörmlandsrummet på biblioteket i Kulturhuset Ängeln.
För dig som inte kan ta dig till biblioteket
Mycket av vårt utbud är digitalt och du kan komma åt det hemifrån via en dator, mobil eller surfplatta. Vill du komma åt vårt fysiska utbud kan vi ta det hem till dig. Vi kallar det Boken kommer.
Boken kommer är en tjänst för dig som har en funktionsnedsättning och vill låna böcker/talböcker, men inte själv kan ta dig till biblioteket. Du kan då kostnadsfritt få besök av en bibliotekarie var femte vecka som uppdaterar dig med böcker enligt dina önskemål.
Bibliotekarien ringer dig innan för att ta reda på dina önskemål. Bibliotekarien kan även skicka hem talböcker till dig med posten.
Kontakta oss om du vill veta mer
Cecilia Larsson
Telefon: 0150-576 37
E-post: cecilia.larsson@katrineholm.se
Bibblan svarar
Om du har några frågor kan du ställa dem i Bibblan svarar. Länk till annan webbplats. Bibblan svarar är en gratis tjänst där bibliotekarier från Katrineholms bibliotek tillsammans med andra bibliotekarier runt om i Sverige svarar på dina frågor.
Har du specifika frågor om Katrineholms bibliotek ska du kontakta oss direkt.
Har du en fråga som kräver lite mer tid? Då kan du boka en bibliotekarie.
Du kan fråga om:
- Hur du använder biblioteket
- Tips på litteratur
- Information om media för dig som behöver stöd med din läsning
- Hur du lånar digital media (så som ljud- och e-böcker)
- Hur du använder våra e-tjänster (så som PressReader, Cineasterna med mera)
- Övriga biblioteksrelaterade frågor
Vill du bokcirkla?
Är du intresserad av att träffas för att läsa och prata om böcker? Eller har du en egen bokcirkel och vill ha tips på vad ni kan läsa? Hör av dig till oss så hjälper vi dig.
Bokcirkelböcker
Har du en bokcirkel eller vill starta en? Då kan ni låna bokcirkelböcker från biblioteket.
Hur fungerar det?
Det finns cirka 10 exemplar av varje titel. Lånetiden är sex veckor. Bokcirkeldeltagarna bestämmer själva om en person lånar alla böcker med ett bokcirkel-lånekort eller om alla lånar var och en för sig på sina privata kort. Bokcirkelböckerna står i en egen hylla där ni i bokcirkeln tar de antal böcker ni behöver. En bokcirkelkasse finns att låna Bokcirkelböckerna går inte att reservera.
Vad finns det för böcker?
Det finns olika typer av böcker: klassiker, nya romaner, nobelpristagare, deckare och författare från olika delar av världen.
Säg gärna till oss om du har önskemål om nya titlar eller har andra funderingar.
Via Alex författarlexikon kan du hitta information om författare och deras verk. Du kan även söka litteratur efter genrer, tidsperioder, länder och regioner.
Alex författarlexikon Länk till annan webbplats.
Logga in med ditt lånekortsnummer.
MIK-bibliotek
Katrineholms bibliotek är ett MIK-bibliotek. MIK står för medie- och informationskunnighet. Vi som arbetar på Katrineholms bibliotek är MIK-utbildade och kan därför hjälpa dig med att söka information på internet samt berätta mer om källkritik och integritet på nätet.
Läs mer om MIK på Statens medieråds webbplats. Länk till annan webbplats.
Digital delaktighet
För att vara digitalt delaktig behöver du bland annat kunna hantera information på nätet. Vi vill ge dig tillgång till fri information, öka den digitala delaktigheten och underlätta användningen av it.