- Startsida
- Uppleva & göra
- Föreningar
Föreningar
Det finns cirka 200 föreningar och studieförbund i Katrineholms kommun. Här hittar du allt från idrott till kultur. Föreningslivet spelar en mycket viktig roll och särskilt ungdomar har mycket att välja på.
Ska du besöka eller använda våra lokaler?
Detta gäller 8 mars mars till 21 mars 2021:
Nuvarande beslut förlängs och våra lokaler och anläggningar fortsätter att vara öppna för föreningsverksamhet för barn och unga födda 2002 eller senare. Tillsammans måste vi fortsätta arbeta för en smittsäker verksamhet.
Våra lokaler är öppna för:
- Föreningsverksamhet för barn och ungdomar födda 2002 eller senare
- Våra utomhusanläggningar och tennishallen är öppna för aktiviteter för alla.
Vi fortsätter att ha öppet i våra lokaler inomhus för:
- Skolverksamhet
- Yrkesverksam idrott (elit)
Vi öppnar också upp för möjligheten att anordna träning för barn och ungdomar som kan vara en digital tävling - förutsatt de genomförs utan publik och i enlighet med gällande rekommendationer.
Max antal besökare i våra lokaler
För att kunna ha öppet så kan vi bara vara ett fåtal personer i varje lokal. Det är olika antal för varje lokal och det måste respekteras. Lista för lokaler och antal besökare hittar du här. Behöver du hjälp med att läsa upp filen? Kontakta service- och teknikförvaltningen.
Stängt för allmänheten
Simhall, ishall, isarena, idrottshallar och andra lokaler är däremot fortsatt stängda för allmänheten, för tävlingar, matcher och läger som inte är träning. (Exempel på andra lokaler är Tallåsskolans aula, föreläsningssalar och andra lokaler du kan hyra hos oss.)
Har du ett periodkort för simhallen?
Det blir förlängt med den tid som simhallen är stängd.
Har din förening eller du som privatperson bokat våra lokaler?
Du som hyr måste följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.
Har du frågor?
Hör av dig till lokalbokningen eller kultur@katrineholm.se beroende på hur du bokat lokal hos oss.
Tänk på följande när ni har aktiviteter (oavsett om det är inomhus eller utomhus):
- Följ Folkhälsmyndighetens råd.
- Undvik onödiga resor.
- Våra lokaler är enbart öppna för träning (inte match, tävling eller läger).
- Det får endast vara ett begränsat antal besökare samtidigt. Varje lokal har egen maxbegränsning för hur många personer vi får vara för att klara 10 kvadratmeter yta per person. Lista för lokaler finns här ovan.
- Tvätta händer ofta och länge med tvål, minst 20 sekunder.
- Använd handsprit om du inte kan tvätta händerna.
- Håll avstånd.
- Stanna hemma om du är sjuk.
- Dela inte utrustning med andra.
- Stanna bara så länge du måste.
- Undvik folksamlingar.
- Undvik trängsel - vänta gärna utomhus tills aktiviteten börjar. Låt andra träna färdigt innan du går in i lokalen. Lämna lokalen så fort du är klar med din aktivitet. In- och utpassering i lokalen ska ske inom er bokade tid.
Byt om hemma inför din aktivitet. - Res till och från aktiviteten på egen hand, inte med andra.
- Träna i mindre grupper.
- Hämta och lämna barn utomhus och undvika kontakt med andra.
Tillfällig nedstängning av verksamhet för att begränsa smittspridningen av covid-19
Beslut
1. Service- och tekniknämndens ordförande beslutar på service- och tekniknämndens
vägnar följande åtgärder för att begränsa smittspridningen:
a. Simhallen, ishall, isarena, idrottshallar och uthyrningsbara lokaler inomhus,
exklusive tennishallen hålls stängda för personer födda 2001 och tidigare med
undantag för skolverksamhet och yrkesmässig idrott.
b. Redan utfärdade periodkort för simhallen förlängs med motsvarande tid som
simhallen hålls stängd för allmänheten.
c. En förutsättning för uthyrning är att anpassningar görs så att
Folkhälsomyndighetens föreskrifter, rekommendationer och allmänna råd samt
Lag (2021:4) följs och efterlevs.
2. Besluten gäller från och med den 8 mars till och med den 21 mars 2021.
Ärendebeskrivning
Med anledning av att smittläget i landet är fortsatt allvarligt och osäkert
meddelade regeringen 2021-03-04 ytterligare åtgärder för att begränsa
smittspridningen av det virus som orsakar covid-19. Regeringen uppmanar fortsatt kommuner och regioner att hålla verksamhet som allmänheten har tillträde till och som inte är nödvändig, stängd. Vad som avses med icke-nödvändig verksamhet avgör respektive region och kommun utifrån de egna behoven och förutsättningarna. Det är dock viktigt att idrotts-, fritids-, och kulturaktiviteter för barn och unga födda 2002 och senare, såväl utomhus som inomhus, hålls öppna.
Fritidsaktiviteter är viktiga för barn och ungas utveckling. Offentliga aktörer bör därför
hålla lokaler och anläggningar öppna och ge förutsättningar för verksamhet som riktar sig till barn och unga födda 2002 och senare. Sådana aktiviteter, såsom kulturskola, öppen fritidsverksamhet och aktiviteter inom föreningslivet, som kan genomföras utan ökad risk för smittspridning, bör fortgå i så stor utsträckning som möjligt om föreskrifter och allmänna råd kan följas. Bedömningen är att nyttan av att ha öppet överväger fördelarna med att hålla stängt. De negativa följder för barn och ungas hälsa som annars riskeras är betydande.
Lag (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid19, den så kallade covid-19-lagen gäller och medför restriktioner och krav på
anpassningar.
För att förhindra smittspridning på gym- och sportanläggningar samt badhus har
Folkhälsomyndigheten tagit fram föreskrifter och rekommendationer som kompletterar bestämmelserna i covid-19-lagen (HSLF-FS 2021:2). Föreskrifterna reglerar bl.a. antalet besökare, verksamhetsutövarens informationsansvar till besökare och om att hålla sig informerad om rekommendationer från myndigheten och den regionala smittskyddsläkaren. Utöver detta gäller förordning (2021:8) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19.
Ett brådskande ordförandebeslut fattas med stöd av kommunallagen 6 kap 39 § då det är så pass brådskande att nämnden inte kan kallas in.
Har din förening stöd från kommunen?
Vi uppmuntrar alla föreningar som har fått bidrag från oss (projektstöd, arrangemangsgaranti eller sponsring) att flytta fram era arrangemang. Har ni inte möjlighet att flytta fram? Hör av er till föreningsservice.
Ni kan fortfarande söka stöd för arrangemang och projekt. Däremot påverkas våra möjligheter att ge stöd på grund av pandemin. Projekt med digital kontakt kommer att kunna söka stöd.
Betalningsanstånd
Till och med sista februari kan ni som förening önska betalningsanstånd. Det gäller för avgifter inom:
- vatten och avlopp
- sophämtning
- tillstånd- och tillsynsavgifter enligt bland annat miljöbalken, plan- och bygglagen, alkohollagen samt nya tobakslagen.
- markarrenden och hyror i kommun- och KFAB/Kiab ägda lokaler och anläggningar.
Betaltider
Katrineholms kommun har inriktning att korta ned betaltider till kommunens leverantörer. Det görs genom att skyndsamt hantera fakturor och betalning av dessa för att på så sätt bidra till att stärka föreningens likviditet.
Avbokningsavgifter
Kommunen tar inte ut någon avbokningsavgift för kommunala lokaler. Detta gäller till till den 7 mars. På vår sida för boka lokaler och anläggningar hittar du beslutet i sin helhet.
Håll evenemangskalendern uppdaterad
Kom ihåg att skicka in eventuella förändringar om ditt evenemang till oss så att vi håller vår evenemangskalender uppdaterad.
Sörmlands sparbanks stödfond för föreningar
Föreningar som förlorat intäkter kopplat till corona-pandemin och som kan visa detta kan ansöka om ekonomiskt stöd upp till 30 000 kronor. Hur ni gör och vilka villkor som gäller samt ansökan gör du via Sparbankens stödfond.
Riksidrottsförbundet stöttar föreningar i coronakrisen
Föreningar kan söka stöd för kostnader med att anpassa verksamheten under coronakrisen. Vad som gäller kan du läsa mer om på Riksidrottsförbundets hemsida.
RF-SISU Sörmland hjälper er att anpassa
Behöver du ett bollplank eller stöd i att fortsätta med er föreningsverksamhet? Kanske har du frågor om hur du kan bedriva en smittsäker barn- och ungdomsverksamhet? Hör av dig till RF-SISU Sörmland.
Senast uppdaterad 22 januari
Regeringen förbjuder nu sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 personer. Förbudet gäller fram till 7 februari
Verksamheter som skolor, kollektivtrafik, privata evenemang, och besök i affärer omfattas inte av förbudet. Men lagen kompletteras med rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som även gäller dessa.
En väg in – kontakta våra föreningskonsulenter
I kommunen finns två föreningskonsulenter dit ni som förening kan vända er med alla typer av frågor som rör er föreningsverksamhet. Där kan ni få hjälp med hur ni bildar en förening eller information om vilka bidrag som finns att söka.
Föreningsservice
Mejl: foreningsservice@katrineholm.se
Telefon: 0150-572 50
Telefontider: klockan 10–13
Besök: Västgötagatan 18, Katrineholm
Tillgänglighet: Tillgänglighet för besökare
Föreningsregister
I kommunens föreningsregister kan du söka på föreningsnamn, verksamhet, geografiskt område eller kategori. Här finns alla registrerade föreningar i kommunen.
Marknadsför din förening
Låt din förening och era aktiviteter synas. Vi erbjuder några alternativ för att lyfta era evenemang.
Evenemangskalender
Marknadsför ditt evenemang genom att lägga upp det i vår evenemangskalender.
Infartstavlor
Vid varje infart sitter en infartstavla med rullande meddelanden. Det finns två med bild samt fem med textbudskap. Dessa riktar sig till bilister som är på väg in stan. För att få synas behöver ditt evenemang vara publicerat i evenemangskalendern. Är det många som vill synas gör vi en prioritering baserat på evenemangets storlek och intresse.
För att synas på dessa tavlor kontakta kommunikationsavdelningen på kommunikation@katrineholm.se
Affischering på anslagstavlor
Kommunen erbjuder flertal platser för affischering. Platserna och tavlorna ses just nu över. När arbetet är slutfört kommer platserna att visas på vår sida för anslagstavlor.
Här hittar du våra anvisningar för affischering på offentlig plats
Engagera dig och din förening
Var med på evenemang och aktiviteter tillsammans med andra.
- Lyckliga Gatorna
Tillsammans med föreningslivet och andra aktörer ordnar Lyckliga Gatorna gratis fritidsaktivteter för barn och unga under veckodagarna. Vill ni vara med? Läs mer på Lyckliga Gatornas sida.
- Lovaktiviteter
Lyckliga Gatorna samordnar alla lovaktiviteter och marknadsför dem som helhet.
På Lyckliga Gatornas sida kan du läsa mer.
- Katrineholms-Veckan
Katrineholmsveckan äger rum vecka 32 varje år och är ett av stadens största evenemang. Veckan drivs av den ideella föreningen Katrineholms-Veckan. Veckan omfattar cirka 150 programpunkter.
Kontakt
Föreningsservice
Telefon: 0150-572 50
Telefontider: klockan 10–13
Besök: Västgötagatan 18, KatrineholmTillgänglighet: Tillgänglighet för besökare