/

Vintersalong

Vintersalong är en återkommande jurybedömd konstsalong i Katrineholms konsthall. Salongen arrangeras av Katrineholms kommun tillsammans med Västra Södermanlands Konstförening.

2023 arrangeras ingen Vintersalong i Katrineholms konsthall. Istället är vi värdar för Sörmlandssalongen. Är du bosatt och/eller verksam i landskapet Södermanland är du välkommen att söka. Vintersalong är tillbaka 2024 igen!

Bild från Vintersalong 2021 i Katrineholms konsthall.

Får jag söka?

Du kan söka till Vintersalong om du:

  • är konstnär eller konstutövare.
  • är över 18 år.
  • bor och verkar i Västmanlands län, Östergötlands län, Örebro län eller i landskapet Södermanland.

Vilken konst kan jag söka med?

Alla konstnärliga tekniker är välkomna. Konstverken får inte tidigare varit utställda i Södermanland och bör ej vara äldre än tre år.

Konstverken måste vara till salu. Priset ska inkludera allt som köparen ser, det vill säga inklusive ram och liknande samt Västra Södermanlands Konstförenings provision om 25%. För grafik och övriga konstverk i upplaga ska du ange antalet exemplar som är till försäljning.

Du får söka med max fem konstverk.

Så här ansöker du:

Du ansöker digitalt via vår e-tjänst.

  1. Du fotar ditt/dina konstverk. Det är bra om dina bilder är högupplösta eftersom något/några av dina verk kan komma att användas i samband med marknadsföring av salongen. Vill du ansöka med ett videoverk laddar du upp denna på valfri webbsida och delar URL-länken med oss.
  2. Du fyller i all obligatorisk information i denna e-tjänst samt laddar upp dina bilder eller delar din videolänk.
  3. Du betalar in anmälningsavgiften på 250 kronor. Avgiften är en administrativ avgift och återbetalas ej. Du ska betala avgiften senast sista ansökningsdagen för att din ansökan ska vara giltig. Inbetalning sker till bankgiro 5798-1938. Ange detta i meddelandefältet när du betalar avgiften:
    Namn och efternamn.
    Vintersalong.

Behöver du hjälp med din ansökan?

Mejla kultur@katrineholm.se eller ring 0150-56 997 och uppge ditt ärendenummer. Vi svarar i möjligaste mån.

Antagna

Efter juryns beslut publiceras en lista över antagna konstnärer på denna webbsida. Alla sökande får ett mail om att listan publicerats. Antagna får ytterligare ett mejl med mer detaljerad information. Datum för antagligensbesked kommer i november.

Hur går det till om jag blir antagen?

Inlämning
Du lämnar själv in ditt/dina konstverk till Katrineholms konsthall i början på december. Verken ska vara förberedda för uppmontering. Det går också bra att skicka in verken.

Videoverk lämnas in på USB eller skickas digitalt via e-post.

Försäkring
Du bekostar och försäkrar själv transporten av ditt/dina verk till och från konsthallen. Konstverken är försäkrade under hela utställningsperioden.

Hängning
Personal från Katrineholms konsthall i samarbete med Västra Södermanlands Konstförening hänger och formger utställningen. Deltagande konstnärer kan ej påverka beslut om placering och montering.

Marknadsföring och press
Blir du antagen till Vintersalong betyder det att du ger Katrineholms konsthall ditt tillstånd att publicera bilden/bilderna i katalogen, på Katrineholms kommuns webbplats samt i kommunens sociala medier utan ersättning. Det betyder även att du ger Katrineholms konsthall ditt tillstånd att erbjuda fotografier till pressen för fri publicering i samband med mediebevakningen av salongen.

Vi trycker en katalog med respektive utställares namn, konstverkens titlar, teknik och pris. Ett urval av bilder kommer att publiceras i något större format. Din bild kan bli beskuren i katalogen.

Vi skickar ett digitalt vernissagekort till våra kontakter. Varje konstnär får ett digitalt vernissagekort att skicka vidare till dem de önskar. Vi står inte för några tryckta vernissagekort.

Efter utställningen
Du hämtar själv de konstverk som inte blivit sålda. Tyvärr har vi inte möjlighet att returera skickade konstverk. Katrineholms konsthall ansvarar ej för konstverken efter utlämningsdagen.