/

Sörmlandssalongen

Sörmlandssalongen 2023 arrangeras av Katrineholms kommun och Västra Södermanlands konstförening och genomförs i Katrineholms konsthall 2 december 2023–13 januari 2024.

Utställning i Katrineholms konsthall.

Foto från Vintersalong 2022 i Katrineholms konsthall.

Ansök till Sörmlandssalongen 2023

I år ansöker du till Sörmlandssalongen via Katrineholm kommuns e-tjänst. Ansökan är öppen 28 augusti–3 oktober. Välkommen med din ansökan!

Sörmlandssalongen ersätter i år Vintersalongen som anordnats tidigare i Katrineholms konsthall. Vintersalongen är tillbaka 2024.

Får jag söka?

Du kan söka till Sörmlandssalongen 2023 om du:

 • du är 18 år eller äldre.
 • du bor och/eller verkar i landskapet Södermanland (även dem delar som ligger i Stockholms län dock ej Stockholms kommun, Nacka och Huddinge kommuner).
 • konstverken ska vara till salu.

Vilken konst kan jag söka med?

 • Alla konstnärliga tekniker är välkomna. konstverken du söker med får inte tidigare ha varit utställda på Sörmlandssalongen och får ej vara äldre än 3 år.

Konstverken måste vara till salu. Priset ska inkludera allt som köparen ser, det vill säga inklusive ram och liknande samt Västra Södermanlands Konstförenings provision om 25% av bruttoförsäljningspriset. För grafik och övriga konstverk i upplaga ska du ange antalet exemplar som är till försäljning.

Du får söka med max fem konstverk.

Så här ansöker du:

Du ansöker digitalt via vår e-tjänst Länk till annan webbplats..

 1. Du fotar ditt/dina konstverk. Det är bra om dina bilder är högupplösta eftersom något/några av dina verk kan komma att användas i samband med marknadsföring av salongen. Vill du ansöka med ett videoverk laddar du upp denna på valfri webbsida och delar URL-länken med oss.
 2. Du fyller i all obligatorisk information i denna e-tjänst samt laddar upp dina bilder eller delar din videolänk.
 3. Du betalar in anmälningsavgiften på 200 kronor. Avgiften är en administrativ avgift och återbetalas ej. Du ska betala avgiften senast sista ansökningsdagen för att din ansökan ska vara giltig. Inbetalning sker till bankgiro 5798-1938. Ange detta i meddelandefältet när du betalar avgiften:
  Namn och efternamn.
  Sörmlandssalongen 2023.

Behöver du hjälp med din ansökan?

Mejla kultur@katrineholm.se eller ring 0150-56 997 och uppge ditt ärendenummer. Vi svarar i möjligaste mån.

Antagna

Efter juryns beslut publiceras en lista över antagna konstnärer på denna webbsida under vecka 43. Alla sökande får ett mail om att listan publicerats. Antagna får ytterligare ett mejl med mer detaljerad information.

Hur går det till om jag blir antagen?

Inlämning

Du lämnar själv in ditt/dina konstverk till Katrineholms konsthall 21–22 november 2023. Verken ska vara förberedda för uppmontering och märkta med namn och titel på baksidan. Det går också bra att skicka in verken.

Videoverk lämnas in på USB eller skickas digitalt via e-post.

Försäkring

Du bekostar och försäkrar själv transporten av ditt/dina verk till och från konsthallen. Konstverken är försäkrade under hela utställningsperioden.

Hängning

Personal från Katrineholms konsthall i samarbete med Västra Södermanlands Konstförening hänger och formger utställningen. Deltagande konstnärer kan ej påverka beslut om placering och montering.

Marknadsföring och press

Blir du antagen till Sörmlandssalongen 2023 betyder det att du ger Katrineholms konsthall ditt tillstånd att publicera bilden/bilderna i katalogen, på Katrineholms kommuns webbplats samt i kommunens sociala medier utan ersättning. Det betyder även att du ger Katrineholms konsthall ditt tillstånd att erbjuda fotografier till pressen för fri publicering i samband med mediebevakningen av salongen.

Vi trycker en katalog med respektive utställares namn, konstverkens titlar, teknik och pris. Ett urval av bilder kommer att publiceras i något större format. Din bild kan bli beskuren i katalogen.

Vi skickar ett digitalt vernissagekort till våra kontakter. Varje konstnär får ett digitalt vernissagekort att skicka vidare till dem de önskar. Vi står inte för några tryckta vernissagekort.

Efter utställningen

Du hämtar själv de konstverk som inte blivit sålda. Tyvärr har vi inte möjlighet att returnera skickade konstverk. Katrineholms konsthall ansvarar ej för konstverken efter utlämningsdagen.