/

Katrineholms konsthall

Katrineholms konsthall visar samtida konst i utställningar med nationella och internationella konstnärer. Vi erbjuder flera aktiviteter kring varje utställning. Konsthallen ligger i Kulturhuset Ängeln. Vi värnar om att vara en attraktiv plats för både konstnärer och besökare.

Aktuell utställning

En diamant gjord av byggnadställningsrör och en hög med byggnadställningsrör.


HI / LO and Other Cultural Extrusions
Ben Long

27 januari–2 mars

I utställningen HI / LO and Other Cultural Extrusions presenterar Ben Long ett mångsidigt konstnärskap. Utställningen kombinerar teman som byggnation och tung industri med referenser till betydande konst från 1900-talet. Genom att sammanfoga dessa till synes spridda intressen vill Long skapa konst som fortsätter i den avantgardistiska andan men på ett sätt som breddar dess samhälleliga betydelse och tillgänglighet.

Detta exemplifieras i Scaffolding Sculptures där Long återanvänder modulära ramkomponenter, som används inom byggnadsindustrin, för att skapa anpassningsbara och storskaliga skulpturala former. Den pågående serien har utvecklats över de senaste tjugo åren och Scaffolding Sculptures har beställts av flertalet individer och organisationer: av Banksy för grupputställningen Dismaland, 2015, avSculpture in the City, London, 2014, av hertigen och hertiginnan av Devonshire för en utställning vid Chatsworth House, 2019, och av Contemporary Art Society till Londons Economist Plaza, 2009, för att nämna några.

Diamond Scaffolding Sculpture, skapad särskilt för utställningen i Katrineholms Konsthall, är en sex meter bred vägghängd relief gjord av byggnadsställnings-komponenter som skildrar en liksidig, mångfasetterad ädelsten. Long beskriver den kristallika arketypen så här:

“Precis som diamanter skapas av enbart kol som formas av värme och tryck, skapas konst på samma sätt. En konstnär är en person som strukturerar slumpmässiga och oväntade element och skapar något meningsfullt och briljant från små bitar av nästan ingenting.”

Ytterligare skulpturala verk i utställningen är Another Tough Crowd, en unik tolkning av The Beatles ikoniska skivomslag till Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band i naturlig storlek, och Level Structure (SL187C89), som består av närmare 200 sammankopplade vattenpass. Long, som nyligen omskrevs i Thames & Hudsons bok 100 Sculptors of Tomorrow, är en konstnär som är lika skicklig tecknare och målare som han är skulptör och utställningen i Katrineholms Konsthall visar även en rad målningar och animationer tillsammans med Longs mer kända skulpturer.

Ben Long föddes i Lancaster i Storbritannien 1978. Idag bor han i Sörmland, Sverige med sin familj.

Kommande utställningar

Bilden föreställer tre personer med svarta masker i en skog. Ett djur ligger i knät på en av personerna. I bakgrunden ses bland annat personer med vita masker samt länsstyrelsen Norrbottens vapensköld.

Anders Sunna
Vi skriker inte i skogen

16 mars–17 maj

Konstverk av konstnärerna Linnea Rygaard & Alexander Tallén

Linnea Rygaard & Alexander Tallén
So Close, Yet So Far

1 juni-24 augusti

Visning av konsten

I samband med utställningarna i konsthallen arrangerar vi flera öppna visningar och aktiviteter. I evenemangskalendern Länk till annan webbplats. lägger vi in alla kommande evenemang.

Vill du boka en egen visning? Mejla kultur@katrineholm.se.

Visningar är gratis för kommunal verksamhet, föreningar och skolor i Katrineholms kommun. Privatpersoner och företag betalar en summa. Privatpersoner betalar 80 kronor per person och betalningen sker i informationsdisken på Kulturhuset Ängeln. Företag betalar 600 kronor för en visning dagtid och 1 200 kronor kvällar och helger och betalningen sker via faktura.

Vernissagekort via mejl

Vill du få vernissagekort och information om kommande evenemang?

Lämna följande fält tomt

Öppettider Kulturhuset Ängeln

September-maj

Måndag–fredag klockan 9–18
Lördag klockan 10–16

Juni-augusti

Måndag–fredag klockan 10–18
Lördag klockan 10–14

 

Kontakt

Konstintendent – utställningar och projekt

Gustav Person

Telefon: 0150-569 97

Konstpedagog – visningar och verkstad

Synnöve Pohjola Ejdetjärn

Telefon: 0150-576 44