/
/

Konsthall

Katrineholms konsthall visar samtida konst i utställningar med nationella och internationella konstnärer. Vi erbjuder flera aktiviteter kring varje utställning. Konsthallen ligger i Kulturhuset Ängeln. Vi värnar om att vara en attraktiv plats för både konstnärer och besökare.

Just nu är Kulturhuset Ängeln helt stängt

På grund av corona/covid-19 är Kulturhuset Ängeln, konsthallen och Katrineholms bibliotek med filialer fortsatt stängda. Förlängningen av beslutet gäller från den 8 mars till och med den 21 mars.

Du kan:

  • beställa och låna böcker och annan media, återlämning i bokinkastet.
  • boka en bibliotekarie.
  • använda tjänsten boken kommer.
  • använda alla våra digitala tjänster.

Detta gäller även våra filialbibliotek.

Vill du få hjälp över telefon eller mejl?

Om du inte vill använda digitala tjänster kan du även få viss hjälp via telefon och mejl. Telefon: 0150-576 30 eller 0150-576 21
Mejl: biblioteket@katrineholm.se, kultur@katrineholm.se på vardagar klockan 9-17.

Våra scen- och kulturlokaler är öppna för föreningsverksamhet. Det är varje förenings ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och allmänna råd. Det innebär också att ställa in om aktiviteter inte går att genomföra på ett smittsäkert sätt.

Programverksamhet & konsthall

Programverksamheten har öppet för mindre evenemang med förbokade besök för max 8 personer födda 2002 och senare. Vi har också öppet för skolverksamhet och kommunens fritidsverksamhet. Övrig programverksamhet är inställd eller flyttas fram.

Konsthallen är öppen för skolverksamhet men stängd för allmänheten. Kvällstid kan du i fönstren du ser från Fredsgatan se verket Tap Piece (en videoloop på sju minuter) som är en del av Tina Nykvists utställning Rummets Natur.

Läs mer om corona/covid-19 och vad som gäller här i Katrineholm på
katrineholm.se/corona.

Aktuell utställning

Konstverk av Tina Nykvist, ett kalt rum med flera fönster, golvet är inget golv utan träskmark med en större vattenpöl där fönstren speglar sig.


Tina Nykvist

Rummets natur - 6 februari till 20 mars

På lördag 6 februari öppnar Tina Nykvists utställning Rummets Natur och från och med lördag kväll så går det se verket Tap piece (videoloop på 7 minuter) i fönstren från Fredsgatan.

Mitt i konsthallens sal hänger en starkt upplyst projektorduk. På framsidan av duken projiceras en film men 10 meter bakom projektionsduken står en stark lampa, som likt solen får videon att försvinna med sitt starka ljus.

Tina Nykvist är fascinerad av förhållandet mellan rum och verk, betraktarens position och illusionen som verktyg. Hon intresserar sig hur den kroppsliga upplevelsen påverkar betraktaren och hur det sedan leder vidare till tankegångar kring verkets innehåll.

I ljuset från en mängd projektorer försöker Tina Nykvist hitta metaforiska förklaringsmodeller på världens grundläggande frågor.

Vad är tid? Vad är rum?

Varje kväll, efter att kulturhuset Ängeln stängts för dagen, visas videoverket ”Rummets natur” i konsthallens fönster mot Fredsgatan.

Tina Nykvist, född 1980 i Ystad. Utbildad på Konstfack, numera bosatt i Katrineholm.

Hennes verk har bland annat visats på: Sven-Harrys Konsthall, Konstakademin, Ålands Konstmuseum. Tina finns bland annat representerad på Västerås Konstmuseum, Värmlands Museum och i Statens konstråds samling.

 

Kommande utställningar

En dödskalle vikt av tidningspapper.

Tomas Karlsson

Samlingar
3 april-22 maj

En djup tallrik med vatten i. En person i siluett böjer sig över tallriken och siluetten speglas i vattnet.

Erik Östensson

Vid Tjärnen
5 juni-14 augusti

Hur vill du uppleva konsten?

Till varje utställning erbjuder vi en vernissage (invigning av utställningen), en visning, en konstaktivitet och en konstverkstad för barn. Alla dessa är öppna för allmänheten och kostnadsfria. Se alla kommande evenemang i evenemangskalendernlänk till annan webbplats

Vi vill göra konsten tillgänglig

Genom utställningar och pedagogisk verksamhet vill vi ge er besökare möjlighet till upplevelser, samtal, bildning och en ökad livskvalitet med konsten som utgångspunkt.

Vi erbjuder olika aktiviteter för olika behov och intressen, allt för att du ska få uppleva konsten på ditt sätt, reflektera i fred eller med andra. Aktiviteterna kan vara till exempel:

  • Konstarrangemang. Vill du höra konstnären själv berätta om konsten, fördjupa dig i ämnet, skapa själv eller uppleva livekonst (exempelvis performance) då kan du besöka ett konstarrangemang. Här finns det alltid utrymme för dig att ställa frågor.
  • Konst med påtår. Grupper kan boka in visning med fika i konsthallen.
  • Konstrundor bland den offentliga konsten, både för vuxna och barn.
  • Visning. Vår konstpedagog håller i våra visningar. Visningen ska vara enkel och du kan ställa frågor. Du kan boka en visning för en grupp och vi anpassar visningen efter behov.
  • Konstverkstad. I konstverkstaden skapar vi med inspiration från utställningen. Verkstaden är öppen för bebisar, barn och vuxna under olika tider.

Vernissagekort via mejl

Vill du få vernissagekort och information om kommande evenemang?

Lämna följande fält tomt

Öppettider konsthall/Kulturhuset Ängeln

JUST NU ÄR KULTURHUSET ÄNGELN STÄNGT.

Vi har telefontid klockan 9-17 på vardagar.

Ordinarie öppettider
September–maj
Måndag–torsdag klockan 9–19
Fredag klockan 9–18
Lördag klockan 10–16

Kontakt

Konstansvarig

Sofia Lycke

Telefon: 0150-569 77

Konstintendent

Gustav Person

Telefon: 0150-569 97

Konstpedagog

Synnöve Pohjola Ejdetjärn

Telefon: 0150-576 44