/

MIKA-projektet

Fler ska nå egenförsörjning - genom att ta till vara på kunskaper och erfarenheter från andra kulturer i odling och matlagning och samtidigt erbjuda praktik och språkutbildning skapar vi integration.

EU- flagga, europeiksa unionen, socialfonden, för EU-projekt

Mat och integration i Katrineholm

MIKA är ett samverkansprojekt mellan lokalt näringsliv och Katrineholms kommun med stöd av Europeiska Socialfonden. Projektet förlängs med anledning av corona/covid-19.

Syfte

Vi vill skapa möjligheter för individer att utvecklas, få värdefull arbetslivserfarenhet från svenska näringar med koppling till mat samt möjlighet till självförsörjning. Vi vill även skapa förutsättningar för lokala näringar att utvecklas och få tillgång till kvalificerad arbetskraft som kan bidra till företagets verksamhet. En annan del i projektet är att fler maträtter med inspiration från nya matkulturer utvecklas och serveras i den offentliga verksamheten. Måltiderna ska även testas och utvärderas av restauranggästerna.

Vad betyder MIKA för deltagaren?

Alaa kommer från Syrien och hade svårt att komma in i samhället. Att få vara med i MIKA och lära sig ett nytt yrke och öva sig på svenska samtidigt har gjort skillnad. Nu utbildar hon sig till kock och för henne har utbildningen genom MIKA gett henne ett socialt kontaktnät och en ny dröm. Att bli kock. Undertexter finns på svenska.

Elias Karyo är gängets allt-i-allo i Björkvik. Kör inte Elias mat är han en vuxen på skolgården som alltid har tid att lyssna på barnen - eller så lagar han mat i köket på Yngaregården i Björkvik. I videon träffar du Elias Karyo i köket där han berättar om vad MIKA betyder för honom - hans väg in i samhället. Undertexter finns på svenska.

Att ta emot en praktikant

Evelina arbetar som kökschef och berättar om hur det är att ta emot en praktikant från MIKA. Undertexter finns på svenska.

Här kan du läsa korta notiser om några av de roliga sakerna som sker i MIKA-projektet.

2021-08-24

Vi arbetar med förberedelserna för MIKA-YB och har innan sommaren tackat av och delat ut intyg till vårens deltagare i MIKA-projektet. Deltagarna har dels varit i några av våra kök på praktik och bland annat övat sitt språk men också lärt sig mer om livsmedelshygien. Andra deltagare har haft sin praktik i förskolor och där fått öva sitt språk och lära sig mer om pedagogik. Med nya kunskaper och meriter i bagaget så säger vi lycka till!

2021-06-02

På grund av corona/covid-19 har inte året sett ut som planerat. Därför har vi inte så många uppdateringar. Men MIKA har ändå gjort skillnad, kika på filmen ovan där du träffar Alaa som valt att utbilda sig till kock efter att ha varit med i MIKA-projektet.

2021-01-28

Just nu så har MIKA YB startat upp med YB för 6 deltagare med inriktning mot kök och 3 stycken med inriktning mot förskola. De har yrkessvenska varje fredag och är på APL, arbetsplatslärande i våra verksamheter måndag- torsdag. Alla är taggade och så fokuserade! KUL!
Vi är nu ett par veckor till på Rådmannen innan vi kommer att vara i sporthallens lokaler då de är lite större än våra.
Ja det var det så länge 🙂


2020-08-21

Allemans rätten vad betyder det? Vi går igenom vad det innebär för alla som bor i Sverige. Rättigheter och skyldigheter. Vi planerar att plocka blåbär en dag. Bilen tar oss ut i soliga blåbärsskogen. Vi plockar och smakar. Skrattar och när det är dags att återvända till våra lokaler, vill ingen sluta plocka.
Väl tillbaka rensar vi blåbär, sköljer ur glasburkar. Vi kokar sylt på 3 liter bär. Alla får med sig två burar nykokt sylt. Mums!

2019-08-20

Nu skördar MIKA projektet egenodlade grönsaker.
Det som odlats i år är squash, pumpa, brytbönor och örter.
Omar och Jamal skördar och skickar vidare grönsakerna till våra kök i kommunen.

2019-05-21

Två av våra deltagare, Latifa och Alaa, har tagit beslut om att starta en egen verksamhet! Fokus för deras satsning blir mat och kultur och de hoppas att det här i framtiden ska kunna bli ett eget företag. Premiär blir på Pride, 25 maj i Katrineholm, då finns Alaa och Latifa på plats för att servera sambosa, chibli och falafel. Spännande!

2019-03-26

Idag har vi haft avslutningslunch tillsammans med deltagarna på Stavstugans förskola. Latifa och Alaa lagade maten tillsammans med Anna i köket på förskolan. Latifa och Alaa bjöd även barnen på maten som barnen var mycket nyfikna på. Det bjöds bland annat på chapli, fatoush, tabbouleh, sambosa och en köttgryta.

2019-02-14

På alla hjärtans dag spred vi kärlek och god mat över kommungränsen. Latifa, Elsa och Alaa bjöd Slottsskolans elever i Vingåker på alla hjärtans dag meny, bland annat fick eleverna prova anjeera - det är som en pannkaka, fast med varm och stark sås.

2018-12-18

Våra deltagare och praktikplatser har fått en enkät där de svarar på vad de tycker om projektet och vad vi kan förbättra.

2018-09-19

Idag har vi besökt Warbro Kvarn och Skalltorps Gård, två av våra praktikplatser. På Warbro Kvarn får våra praktikanter lära sig att mala och förädla mjöl samtidigt som de övar sig i det svenska språket. Hos Skalltorp innebär en arbetsdag allt från arbete på fälten, till att ta hand om djur och ladugårdsbyggnader. Samarbete är en viktig nyckel för att lyckas och vi ser hur våra deltagare växer som individer när de lär sig ett helt nytt yrke och ett nytt språk på samma gång.

Text

2020-07-10

I veckan hade integrationsprojektet MIKA en träff där både nya och tidigare deltagare samlades för att prata om projektet och inspirera varandra. Under 10 månader får deltagarna i MIKA-projektet erfarenheter från arbetslivet genom praktikplatser men de får även knyta värdefulla kontakter och öva på det svenska språket.


MIKA-projektet startade i Katrineholms kommun första juni 2018 och sträcker sig fram till 30 november 2020. Under projektets gång varvas praktik med teori som är framtagen i samarbete med lokala företagare i kommunen. Nu har den sista gruppen startat och tillsammans med projektledare Kerstin Thuresson och tidigare deltagare delades många erfarenheter:

”MIKA är ett bra sätt att hitta en väg till ett jobb som passar just mig”

”Jag lär mig mycket om den svenska arbetsmarknaden och tränar på det svenska språket varje dag”

”Vi pratar mycket svenska och lär oss mycket. Hela programmet har varit bra!”

Tidigare deltagare berättar sina historier

De fyra tidigare deltagarna Amini, Karyo, Alaa och Elsa har efter att ha deltagit i MIKA-projektet fått jobb eller studerar vidare. De är alla överens om att de har fått mycket råd och stöd under projektet vilket har varit uppskattat

- Vi får mycket hjälp från de som arbetar med MIKA och praktiken ger många erfarenheter, säger Elsa.

Hon får medhåll från Alaa som beskriver MIKA-projektet som ett bra första steg in i det svenska samhället.
- Det ger en bra grund att stå på. Jag har fått många lärdomar om arbetet och det svenska språket men även många kontakter inför framtiden, säger Alaa.

Även om deltagarna till störst del har positiva erfarenheter om att vara med i MIKA-projektet är det bra att dela med sig om saker som har varit lite tuffare, påminner Kerstin.

Amini berättar att han i början tyckte att praktiken var en utmaning.

- Du är ny, det är ett nytt språk, nya arbetsuppgifter och nya kollegor. Att fråga mycket hjälpte mig, man måste fråga för att lära sig, berättar Amini.

- I början vågade jag inte prata svenska men när jag lärde känna mina kollegor blev det lättare. Man måste börja våga! säger Karyo.

MIKA ledde till en fin gemenskap

Deltagarna är överens om att MIKA-projektet förutom många värdefulla erfarenheter och kunskaper även har gett dem en fin gemenskap.

- Jag är glad över att få ha träffat alla deltagare och det är skönt att kunna prata med någon som är i samma situation.” säger Alaa. Elsa håller med och berättar att de kan både motivera varandra och fråga om hjälp när de behöver.

- Roligast har varit att träffa nya kollegor och alla som är med i MIKA-projektet, säger Karyo.

Vill visa de möjligheter som finns genom projektet

MIKA - Mat och integration i Katrineholm - är ett samverkansprojekt mellan lokalt näringsliv och Katrineholms kommun med stöd av Europeiska Socialfonden. Kerstin berättar att de genom projektet vill ge personer en chans till självförsörjning.
- Projektet är en stor hjälp för personer som inte är etablerade på arbetsmarknaden, har språkbrist och uppbär försörjningsstöd. Vi försöker att coacha deltagarna och visa de möjligheter som finns, säger Kerstin.

MIKA-programmet är individanpassat och kan därför se olika ut för deltagarna. Kerstin nämner bland annat att praktiken är som en matchningsprocess där det är olika förutsättningar för både deltagare och företag. Praktiken pågår i flera månader och en viktig del för deltagarna att lära sig ett nytt arbete, knyta kontakter och lära sig det svenska språket.

 

Karyo, Amini, Alaa och Elsa – tidigare deltagare på MIKA. 

Karyo, Amini, Alaa och Elsa – tidigare elever på MIKA.

Lise-Lott
Karlkvist 

Årets praktikhandledare 2019

De var många kandidater som är värda utmärkelsen som årets praktikhandledare 2019.

Den som blev utnämnd till 2019 års praktikhandledare blev Lise-Lott Karlkvist med motiveringen:

”För att hon på ett mycket inkluderande, professionellt och varmt sätt tar emot MIKA praktikanter i verksamheten. Utvecklar och rustar praktikanterna med värdefulla erfarenheter och kunskaper inom yrket. Genom sin kreativitet och sitt stöd övervinner hon även språkliga utmaningar.”

Ett stort Grattis Lise- Lott!

Praktikhandledarna som tar emot MIKA deltagarna är suveräna och otroligt duktiga på att utveckla, stödja och få våra praktikanter att verkligen blomstra under sin praktik.
Hatten av för det!

Chapli

Maträtter med inspiration från nya matkulturer utvecklas genom MIKA-projektet. Nu har vi börjat servera några av dessa rätter i den offentliga verksamheten.

Chapli

1 st zucchini
5 st råa potatisar
2 st morötter
1 st gul lök
1 dl maizena/vetemjöl
1-2 klyftor vitlök
1 dl finhackad persilja
salt & peppar

Riv alla grönsaker och blanda samman med vetemjöl, persilja och kryddor till en smet. Forma till tunna plättar och stek eller grilla.

Visste du att?
Chapli betyder sandal på Dari och många menar att plätten ska vara så tunn som sulan på en sandal.

Kontakt

Projektledare MIKA YB

Kerstin Thuresson

Telefon: 0150-571 27

Projektledare MIKA

Kerstin Thuresson

Telefon: 0150-571 27