/

Publicerad:

Delta i Katrineholms skräpplockardagar 2024!

Varje vår deltar Katrineholms kommun i Håll Sverige Rents kampanj Skräpplockardagarna. Runt om i Katrineholm och resten av landet plockar skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp. Tillsammans gör vi vår närmiljö lite finare och visar att nedskräpning inte är okej. I år deltar vi under vecka 15 (8 till 14 april).

Anmäl din skola eller förskola

Tänk på att förskolor, skolor och ungdomsföreningar anmäler sitt deltagande direkt via Håll Sverige Rents webbplats Länk till annan webbplats.

Repris från förra året - använd egna påsar!

Precis som 2023 kommer inga påsar eller handskar att skickas ut till förskolor och skolor. Tidigare år har förskolor och skolor kunnat beställa materialpaket med plastpåsar direkt från Håll Sverige Rent (HSR), något som har ifrågasatts ur ett hållbarhetsperspektiv. HSR uppmanar istället alla deltagare att använda påsar som redan finns tillgängliga i verksamheten. Den bästa plastpåsen är ju faktiskt den som används flera gånger.

Så här kan du delta

I Katrineholms kommun deltar vi i Skräpplockardagarna vecka 15 (8 till 14 april). Du kan delta på olika sätt. Läs mer här nedanför om hur du gör för att anmäla dig.

Anmälan för privatpersoner, företagare, föreningar och organisationer

Är du privatperson, företagare eller representerar en organisation eller förening? Anmäl ditt deltagande direkt till oss på Katrineholms kommun.

 • Berätta gärna var du/ni planerar att plocka skräp under vecka 15.
 • Berätta om du/ni vill ta hand om skräpet själva eller få hjälp av oss.
 • Den bästa skräpplockarpåsen är den man redan har. Använd (och återanvänd) plastpåsar eller andra påsar, korgar eller kärl som du redan har hemma. Tillsammans minskar vi på den onödiga plasten!
 • Tänk på att förskolor, skolor och ungdomsföreningar anmäler sitt deltagande direkt via Håll Sverige Rents webbplats Länk till annan webbplats.

Anmäl dig till:

Mejl: kontaktcenter@katrineholm.se
Telefon: 0150-570 63

Här kan du plocka skräp

Du kan plocka skräp precis var du vill i hela Katrineholms kommun.

Så här gör du med skräpet

Du kan välja att antingen slänga skräpet själv eller få hjälp av oss.

Jag vill slänga skräpet själv

Efter att du har plockat skräp behöver du ta hand om det. Sortera förpackningar av papper, glas, metall och plast. Ta dig till närmsta återvinningstation och återvinn.

Jag vill få hjälp av Katrineholms kommun

Efter att du har plockat skräp behöver du berätta för oss var du har lämnat skräpet. Det gör du enklast genom att använda vår app för felanmälan.

Ladda ner appen felanmälan till din iPhone Länk till annan webbplats.

Ladda ner appen felanmälan till din android-telefon Länk till annan webbplats.

Du kan också använda vår tjänst felanmälan Länk till annan webbplats.

Gör så här:

 1. Välj att skapa ett nytt ärende.
 2. Under "Välj kategori" väljer du "Park/skog" och sedan "Övrigt".
 3. Bifoga sedan en bild på skräpet (inte obligatoriskt) och spara sedan din position så vi har möjlighet att se var du har lämnat skräpet.
 4. I fältet "Beskrivning" räcker det med att du skriver "Katrineholms skräpplockardagar". Om du inte vill uppge din position (se steg 3) går det bra att i fältet "Beskrivning" skriva var du har lämnat skräpet med namn på platsen och adress.
 5. Fältet "Kontaktuppgifter" är frivilligt. Ange dina kontaktuppgifter om du vill att vi ska ha möjlighet att kontakta dig om vi har några frågor.
 6. När du är klar klickar du på "Skicka".

3 schyssta fördelar med att delta

 1. Du visar att skräp inte hör hemma i naturen utan i papperskorgen.
 2. Du får hjälp av oss (om du vill) att ta hand om det insamlade skräpet.
 3. Du påverkar din närmiljö till det bättre och skapar en stolthet över platsen du bor på.

Dela skräpplockningen via sociala medier

Visa upp och dela gärna ditt/ert deltagande via sociala medier genom att använda hashtaggen #katrineholmsskräpplockardagar Länk till annan webbplats. och #hållsverigerent Länk till annan webbplats.

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Tillsammans med Katrineholms skräpplockardagar är vi med och minskar nedskräpningen och bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling (mål 11 och 14).

Läs mer om hur Katrineholms kommun jobbar med Agenda 2030 och hållbar utveckling. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Miljöstrateg/kommunekolog

Linda Aldebert

Telefon: 0150-568 25, 0150-570 00 (växel)

Besök: Trädgårdsgatan 1, Katrineholm