/

Publicerad:

Fritidsbanken lånar ut gratisprylar på turné!

Barnen på Nyhemsskolan är först ut med att få låna sport- och fritidsprylar på skolgården, från Fritidsbankens nya släpkärra. Efter det rullar vagnen vidare till fler skolor i Katrineholms kommun.

Så här i tuffa ekonomiska tider finns det ett ökat behov att gratislån av sportprylar till olika aktiviteter. För att nå ut till fler familjer har Fritidsbanken i Katrineholm, med Maud Andersson i spetsen, sökt stöd från Katrineholms kommuns medel för innovativa idéer.

– Jag känner att Fritidsbanken behöver komma närmare kommunens medborgare och vill visa att vi finns. Vi vill erbjuda våra skolor, föreningar och personal chansen att prova olika aktiviteter och samtidigt bredda vårt sortiment, säger Maud Andersson, arbetshandledare på Fritidsbanken i Katrineholm.

Sagt och gjort. Maud sökte medel för en innovativ idé. 53 000 kronor beviljades från Katrineholms kommuns ledningsgrupp och nu en ny skåpvagn inköpt för ändamålet. Lite ny sportutrustning har också köpts in, till casting (sportfiske), bågskytte och frisbeegolf. I övrigt har Fritidsbankens prylar skänkts av privatpersoner insamlingslådan på Vika återvinning, på Sportcentrum eller direkt i butiken på Drottninggatan 19 i Katrineholm.

Några barn som kastar boll.

Vagnen har nu fyllts med utrustning för sport lek efter säsong. På vintern kan det till exempel finnas pulkor och skridskor, och på sommaren rullskridskor och innebandyklubbor. Vid skolorna är det korta lån under rasten som gäller, eftersom utlåningen kommer att göras av skolans personal. Vill eleverna låna med sig saker hem är de välkomna till butiken.

– Målet är att fler kommuninvånare får inspiration till aktiva liv och tillgång till att testa olika aktiviteter. Vi hoppas att fler elever och föräldrar upptäcker Fritidsbanken och kommer till lokalen för att låna utrustning till sina fritidsaktiviteter. Vagnen är också en möjlighet för Fritidsbanken att kunna nå ut till våra kransorter på ett smidigt sätt. Tanken är att alla skolor kan få besök, säger Sari Eriksson, kommundirektör.

Nyhemsskolan kommer att ha vagnen de första sex veckorna och den kommer att stå mellan paviljongen och skolbyggnaden. Med vagnen kommer också informationsmaterial, även på flera språk, för att fler ska lära känna Fritidsbanken.

Under invigningen på Nyhemsskolan 1 mars fick barnen vara med och klippa bandet och låna sportprylar under rasten.

En grupp barn vid en vagn. De klipper ett band.

Kontakt

Sari Eriksson, kommundirektör
Telefon: 0150-570 85
Mejl: sari.eriksson@katrineholm.se

Maud Andersson, arbetshandledare Viadidakt
Telefon: 076-136 03 76
Mejl: maud.andersson@viadidakt.se

Webbplats: katrineholm.se/fritidsbanken