/

Publicerad:

Först till kvarn när Viadidakt erbjuder kurser i AI och miljö

Campus Viadidakt har länge erbjudit universitetsutbildningar i Katrineholm. Till vårterminen tillkommer ett helt nytt format med utbildningar – med korta kurser inom AI och miljö. Studenterna har tre träffar i Katrineholm och läser på distans mellan träffarna.

I samarbete med Linköpings universitet och Umeå universitet kan vi nu erbjuda tre korta kurser här på Campus Viadidakt i Katrineholm – cirkulär ekonomi, grunderna i AI och miljö, klimat & hälsa. Varje kurs har tre träffar på plats hos oss, i Kullbergska huset på Norr. Inför och mellan träffarna ser studenterna inspelade föreläsningar. Kurserna är kostnadsfria.

– Det känns fantastiskt att kunna bredda vårt utbud och även kunna erbjuda enkel form av kompetensutveckling. Två av de här kurserna har inget behörighetskrav alls, utan vem som helst kan anmäla sig, säger Johan Lindeberg, tf förvaltningschef Viadidakt.

Kurserna är på tiondelsfart och träffarna på kvällstid, vilket underlättar för den som vill kombinera studierna med arbete. Undervisningsformen liknar MOOC (Massive Open Online Course), en öppen och avgiftsfri nätbaserad distanskurs som kan läsas av många samtidigt. I Katrineholm är antalet platser begränsade till 34 per kurs.

– Det är så många vi får plats med i vår största lektionssal här på Campus. Eftersom det inte är några betyg som styr vem som blir antagen, går platserna till dem som anmält sig först, säger Malin Hellmér, samordnare Campus Viadidakt.

Tanken är att kunskaperna studenterna får ska komma till nytta både privat och i yrkeslivet. Fokus ligger på klimat och ny teknik.

– Det här är viktiga frågor för framtiden och det känns bra att Viadidakt i Katrineholm och Vingåker är snabba och skapar nya utbildningsmöjligheter lokalt. Jag hoppas att många tar chansen och bättrar på sina kunskaper om hur samhället kan bli mer klimatsmart och hur vi kan dra nytta av AI-tekniken, säger Helena Gärtner (M), ordförande i Viadidaktnämnden.

Fristående kurser universitet

Det funktionsvarierade klassrummet - NPF i skolan

Kurslängd: 7,5 hp
Studietakt: Kvartsfart
Studieort: Distans med några campusförlagda träffar i Linköping, samt lokala träffar på Campus i Katrineholm.
Kursstart: Hösten 2024
Anordnare: Linköpings universitet
Läs mer: Det funktionsvarierade klassrummet - NPF i skolan på Linköpings universitets webbplats Länk till annan webbplats.

Barn & ungdomar som utmanar skolan

Kurslängd: 15 hp
Studietakt: Kvartsfart
Studieort: Distans med några campusförlagda träffar i Linköping, samt lokala träffar på Campus i Katrineholm.
Kursstart: Hösten 2024
Anordnare: Linköpings universitet
Läs mer: Barn och ungdomar som utmanar skolan på Linköpings universitets webbplats Länk till annan webbplats.

Anmälan

Mejla Campus Viadidakts samordnare Malin Hellmér ( malin.hellmer@viadidakt.se ) för att anmäla dig till en kurs. Du kommer att få mer infomation och vidare instruktioner via mejl.

Kontakt

Utbildningsmäklare & samordnare Campus Viadidakt

Malin Hellmér

Telefon: 0150-569 45

Utbildningsmäklare & samordnare Campus Viadidakt

Ylvali Winkler

Telefon: 0150-569 68