/

Publicerad:

Vi är fortsatt redo att hjälpa flyktingarna från Ukraina

Katrineholms kommun har med hjälp av näringslivet och civilsamhället ordnat nästan 1 000 tillfälliga boendeplatser, flest av alla kommuner i Sörmland. Än har dock inga behövt användas. Vi väntar på anvisningar från Migrationsverket.

Den 8 mars fick kommunen i uppdrag att ta fram så kallade evakueringsboenden till flyktingar från Ukraina. Vi fick ihop nästan 1 000 tillfälliga boendeplatser i Katrineholm, men än har inga boenden används. Migrationsverket meddelade i förra veckan att de inte kommer att behöva våra boendeplatser då de löst egna flyktingboenden.

Vi har haft kort tid på oss och vi har jobbat hårt för att möta behovet. Det har varit väldigt snabba puckar från Migrationsverket, vilket man får ha förståelse för i detta osäkra läge. Men det har krävts stora insatser av vår personal. Även om boendeplatserna inte har behövts än så står vi fortsatt redo om något skulle förändras, säger Sari Eriksson, kommundirektör.

Evakueringsboenden är tillfälliga boenden där man endast bor ett kort tag innan Migrationsverket har löst ett mer permanent boende. Det kan handla om lägenheter, men det kan även vara en gymnastikhall om det lägenheterna inte räcker till.

En byrå med en nalle och en hög med handdukar på

Bild från ett av Katrineholms evakueringsboenden

Flyktingar som kommer själva

Det bor flyktingar i Katrineholms kommun, men de har inte anvisats hit av Migrationsverket. De har löst boenden själva.

Om någon har ordnat sitt boende själv men situationen ändras och hen behöver hjälp med boende, mat eller annat, då ska hen vända sig till Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Katrineholms kommun kan hjälpa till med skolgång så fort personen registrerats hos Migrationsverket. Alla barn som söker asyl i Sverige har rätt att gå i skolan. Kommunens mottagningsenhet heter Bryggan och har i dagsläget tagit emot runt 20-25 barn. Där får de studiehandledning och modersmålsundervisning i grundskolan och gymnasieskolan. Har man behov av förskoleplats ska Bryggan kontaktas.

Inväntar Migrationsverket

Under nästa vecka ska Migrationsverket meddela hur många personer som Katrineholm ska hjälpa med ett mer permanent boende. När vi får den anvisningen kommer vi att be Migrationsverket att de som redan är i Katrineholm ska få stanna kvar här, de som förhoppningsvis redan skapat någon form av trygghet här.

Vi vill såklart göra det bästa vi kan för dem som redan bor här och vi hoppas att Migrationsverket godkänner vår önskan om att få behålla och hjälpa de som redan befinner sig här.

Det är tråkigt och frustrerande för oss att i dagsläget bara hänvisa till Migrationsverket, men det är viktigt att vi har ordning på vårt mottagande. Vi behöver lita på rutinerna som finns och ta hjälp av rätt instans.

Vårt mål är att kunna ge flyktingarna som vistas i vår kommun god service och trygghet, säger Sari Eriksson.

Anmäl misstänkta brott

Migrationsverket varnar på sin hemsida för att risken att utsättas för olika former av våld och förtryck. Det innebär att de som flyr kriget i Ukraina är extra utsatta för risken att bli utnyttjade. Det gäller särskilt kvinnor och barn.

Anmäl till polisen om du eller någon du möter är utsatt för brott (migrationsverket.se) Länk till annan webbplats.

Tack till dig som engagerar dig!

Vår e-tjänst där vi samlat in frivilliga initiativ har genererat 123 intresseanmälningar. På grund av att vi inte tagit emot några flyktingar så har vi heller inte behövt använda dessa kontakter och vi har just nu stängt ner e-tjänsten.

Vi vill tacka för alla intresseanmälningar ni har skickat till oss och även tacka er som engagerar er på annat håll.