/

Publicerad:

Katrineholm är redo att hjälpa

I gryningen den 24 februari hände det som många inte trodde kunde hända. Ryssland invaderar Ukraina och kriget är ett faktum. En månad senare har 3,5 miljoner människor blivit flyktingar och behöver hjälp. Idag Katrineholm är redo att hjälpa.

Andreas Harrsjö, flyktingsamordnare.

Andreas Harrsjö, flyktingsamordnare.

Efter krigsutbrottet i Ukraina stod det ganska snabbt klart att Europa, Sverige och Katrineholm kommer behöva hjälpa de drabbade på olika sätt. Idag står Katrineholm rustat för att ta emot 25 krigsflyktingar men kan snabbt plussa på med 50 platser till.

Spindeln i nätet är Andreas Harrsjö som idag har titeln flyktingsamordnare men till vardags arbetar som enhetschef för Kollektivet HVB och Klivets stödboende vid Socialförvaltningen.

- Vi är redo. Vi har en mottagningsorganisation på fötter, vi har bostäder, vi har matlagningen och logistiken kring detta under kontroll, berättar Andreas Harrsjö.

Det har varit långa och bråda dagar sedan han trädde in uppdraget som flyktingsamordnare.

- Jag kan inte låta bli att imponeras av den enorma viljan som finns hos de externa som vi samverkar med och med vår egen organisation. Det har skruvats sängar, städats och fixats. Viljan att hjälpa till är fantastisk.

- Den största utmaningen hittills har varit att få fram information om Sverige och Katrineholm på det ukrainska och ryska språket. Vi har översatt ett lokalt katrineholmsblad med "bra att veta" information. För varje dag som går finns det mer och mer översatt information att hitta på nätet. Så kort sagt; vi är redo.