/

Betyg

Beställ betyg och bifoga betyg i webbansökan

När du ska ansöka till en kurs hos oss behöver du bifoga dina betyg i din webbansökan för att vi ska kunna behandla den. Om du har studerat hos oss tidigare så kan du beställa dina betyg av oss.

När du ska ansöka till en kurs behöver du bifoga alla dina tidigare betyg i Viadidakt webbansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Betyg ska bifogas elektroniskt genom att du laddar upp dem med din webbansökan. Tänk på att läsa igenom vilka behörighets- och förkunskapskrav som gäller för den kursen du vill söka. Om du saknar det som krävs kommer du att hanteras som obehörig.

Om du söker en gymnasiekurs kan du behöva ladda upp ditt grundskolebetyg eller bedömning av utländska betyg. Det är för att vi ska se att du är godkänd i den kursen som krävs som förkunskapskrav. Betygen ska vara formella betyg eller intyg signerade av rektor eller annan auktoriserad person/myndighet.

Om du inte har alla betygsdokument sparade på din dator kan du:

Du kan beställa betyg från kurser som du har läst platsbundet hos oss eller på distans via oss. För att beställa betyg går du till fliken "Beställningar" längst upp på "Mina sidor" i Viadidakt webbansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Betyget skickas hem till dig per post. Du kan annars välja att hämta det Viadidakts reception i Vita Huset, Drottninggatan 18 i Katrineholm.

Om slutbetyg och gymnasieexamen

Betyg i gymnasiekurser som är utfärdade innan 1 juli 2012 ingår i det gamla systemet för att läsa mot ett slutbetyg. Personer som har påbörjat sina studer efter det, läser mot en gymnasieexamen. Men det finns fortfarande möjlighet för dig som har läst och fått betyg enligt det gamla systemet, att få ditt slutbetyg.

Slutbetyg för dig som har påbörjat dina studier innan 1 juli 2012

Slutbetyg inom kommunal vuxenutbildning (komvux) kan utfärdas till och med
den 1 juli 2025. Du som påbörjade dina studier innan 1 juli 2012 läste mot
ett slutbetyg. Därefter ersattes slutbetyg av en gymnasieexamen. Även du med
betyg enligt det gamla systemet kan välja att läsa mot en gymnasieexamen men då
kanske du inte kan använda alla gamla kurser som du har läst.

Slutbetyget ska omfatta 2350 poäng. En gymnasieexamen omfattar 2400 poäng.

Om du vill läsa mot ett slutbetyg behöver du boka tid med en vägledare. De gör en bedömning och hjälper dig att göra en översikt och planering. Du behöver vara klar med dina studier i slutet av maj 2025 för att få ett slutbetyg. För gymnasieexamen finns det ingen gräns.

Boka tid hos våra vägledare

Ett slutbetyg från komvux ska innehålla 2350 poäng. 600 poäng måste du ha läst inom kärnämnen. 1750 poäng är fritt valda kurser.

Dessa kurser räknas som kärnämnen på komvux:

  • Svenska A och B eller 1 och 2 (alternativt Svenska som andraspråk A och B eller 1 och 2),
  • Engelska A eller 5
  • Matematik A eller 1a, 1b eller 1c
  • Samhällskunskap A eller 1b
  • Naturkunskap A eller 1a1
  • Religionskunskap A eller 1

För grundläggande behörighet krävs att du har ett slutbetyg eller gymnasieexamen. Du behöver ha minst betyget Godkänt i kurser som motsvarar 2250 gymnasiepoäng. Det betyder att det kan ingå 100 eller 150 poäng kurser som inte är godkända.

På Skolverkets webbplats kan du läsa mer om skollagen, förordning och betygsskala samt nya kursnamn och ämnesplaner. Den nya skollagen för vuxenutbildning gäller från den 1 juli 2012.

Skollagen och förordningar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuella kurser och ämnesplaner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.