Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Två elever står och lagar mat i ett kök.
Foto: Hanna Maxstad

I köket är det full aktivitet. Några lagar mat, andra bakar. Klockan elva varje dag öppnar restaurang Gjutaren vid Lindengymnasiet och cirka 700 personer ska äta lunch. Salladsbaren ska vara fräsch, flera varmrätter ska vara klara, drycker, tallrikar och bestick i ordning.

En inriktning

  • Kök och servering

Inriktning som gymnasial lärlingsutbildning

I mån av plats erbjuder vi en ytterligare inriktning:

  • Bageri och konditori

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Observera att timplanerna är preliminära och kan komma att ändras.

Elever driver restaurang Gjutaren

Som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet är du med och driver restaurang Gjutaren, med alla arbetsmoment från måltidsplanering till disk. Service och bemötande av gästerna är givetvis en viktig del.

Praktik

I årskurs två blir du tilldelad en praktikplats av dina lärare. I årskurs tre har du möjlighet att påverka var du vill göra din praktik. Du har chans att kunna praktisera i hela Sverige och ibland utomlands, på allt ifrån små caféer till stora restauranger.

Yrkesprogram

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn. Programmet ger både yrkesexamen och, vid val av kurser, grundläggande högskolebehörighet.

Programblad

Våra programblad är praktiska A4 som du själv kan ladda ner till din dator eller skriva ut om du vill. De innehåller kortfattad information om programmet.

Programblad Restaurang- och livsmedelsprogrammet Pdf, 89.2 kB.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare.

Jenny Palm
Telefon: 0150-577 38
Mejl: jenny.palm@katrineholm.se

För att ett program eller en inriktning ska starta krävs det att tillräckligt många har sökt till programmet eller inriktningen.