Bygg- och anläggningsprogrammet

För dig som vill arbeta med att bygga, underhålla och göra ombyggnationer av hus och anläggningar. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera.

Elev som skruvar i vägg, Foto Hanna Maxstad

Du lär dig om byggnation, anläggning, måleri och plåtslageri och du får kunskap om hur man bygger på ett säkert och miljömässigt sätt. Hos oss får du god kännedom om branschen och lär dig om byggyrkenas olika arbetsprocesser.

I årskurs ett läser alla elever gemensamt och provar på olika material och arbetsmetoder inför inriktningsvalet till årskurs två.

Inom programmets alla inriktningar erbjuder vi dig möjligheten att få viktiga certifikat och tillstånd såsom till att köra mobila arbetsplattformar, bygga ställning och skjuta med bultpistol.

Under studietiden går du på byggmässor och gör studiebesök på byggarbetsplatser i Katrineholm och på andra orter. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan.

Programmet är branschrekommenderat, vilket innebär att det är godkänt av Byggindustrins yrkesnämnd, BYN.

I programmet ingår de kurser som ger dig en grundläggande behörighet för fortsatta eftergymnasiala studier. Dessa kan du dock välja bort om du inte tycker det är relevant för dig.

Delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbetsplatser i minst 15 veckor. Det är ett viktigt inslag i utbildningen och ger dig erfarenheter som du kan ha nytta av när du söker jobb.

Från höstterminen 2023 ingår i alla yrkesprogram de kurser som krävs för att nå grundläggande behörighet till högskola. Elever som inte har intresse av vidare studier kan välja bort de kurserna.

Elev på byggprogrammet sågar i en bräda.

Inriktningar

I årskurs 1 får du även några prova-på veckor miljöpraktik på olika företag inför ditt inriktningsval i årskurs 2. Tre av våra inriktningar är lärlingsutbildningar. Idag erbjuder vi dessa inriktningar:

Husbyggnad

Du lär dig byggnation och renovering av byggnader, broar och andra anläggningar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som betongarbetare, murare, träarbetare, golvläggare och glastekniker.

Mark och anläggning – lärlingsutbildning

Du lär dig markarbeten för vägar och platt- och stenbeläggningar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som väg- och anläggningsarbetare och beläggningsarbetare.

Plåtslageri – lärlingsutbildning

Du lär dig plåtslageri inom byggnation, ventilation och inneklimat. Inriktningen ger möjlighet till jobb som byggnadsplåtslagare och ventilationsplåtslagare.

Måleri – lärlingsutbildning

Du lär dig färg, ny- och ommålning och uppsättning av olika väggbeklädnader. Inriktningen ger möjlighet till jobb som byggnadsmålare.

Programinnehåll

Gymnasiegemensamma kurser: Svenska 2 och Svenska 3, Engelska 5 och Engelska 6, Historia 1a1, Idrott och hälsa 1, Matematik 1a, Naturkunskap 1a1, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1a1, Svenska/Svenska som andraspråk 1. Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 kan väljas bort.

Programgemensamma kurser: Bygg- och anläggning 1 & 2.

1200 poäng inriktnings- och programfördjupningskurser tillkommer.

Programinnehållet här ovanför gäller för elever som söker till och börjar gymnasiet till höstterminen 2024. För elever som söker till och ska börja gymnasiet till höstterminen 2025 kommer vi uppdatera programinnehållet så det stämmer överens med ämnesbetygsreformen Gy25.

Studie- och yrkesvägledning

Thereze J Siverskog
Telefon: 0150-578 98
Mejl: thereze.j.siverskog@katrineholm.se