Busskort

Elevresor på gymnasiet

 

Du ansöker om busskort till din hemkommun, alltså till den kommun som du är folkbokförd i. Kriterier för att få söka busskort:

  • Du studerar på en gymnasieskola i Sörmlands län.
  • Du har mer än 6 kilometer till skolan.
  • Du är folkbokförd i Katrineholms kommun.

Du som studerar på en gymnasieskola utanför Sörmlands län kan istället ansöka om resetillägg. Läs om reglerna för skolskjuts och busskort Pdf, 115.2 kB..

 

Ansök om busskort

Sista ansökningsdag för busskort är den 15 maj inför kommande läsår. Du som ska börja årskurs 1 på gymnasiet ansöker utifrån ditt förstahandsval. Du ansöker om busskort i vår e-tjänst för ansökan om busskort. Länk till annan webbplats.

Hämta ditt busskort

Om du redan har ett busskort som du tidigare beviljats av Katrineholms kommun, kan du spara det. Kortet blir aktiverat på nytt inför skolstart om du har skickat in en ansökan.

  • Du som inte har ett busskort och ska resa till en skola i Katrineholm, hämtar ut ditt busskort på respektive skola i Katrineholm.
  • Du som inte har ett busskort och ska resa till en skola utanför Katrineholm, men inom Sörmlands län, hämtar ut ditt busskort på Kontaktcenter.

Tappat bort ditt busskort?

Har du som studerar på en gymnasieskola i Katrineholm tappat bort, haft sönder eller fått ditt kort stulet får du kvittera ut ett nytt på skolan. Du som studerar på en gymnasieskola utanför Södermanlands län får kvittera ut ett nytt kort på Kontaktcenter. Det kostar 100 kronor att få ett nytt busskort och du kan betala kontant eller med Swish.

 

Milersättning och åka med grundskolskjuts

Du som har mer än 6 kilometer från hemmet till Sörmlandstrafikens närmaste hållplats, kan ansöka om milersättning för resor med bil. Milersättning betalas ut terminsvis och du ansöker samtidigt som du ansöker om busskort.

Åka med grundskolans skolskjuts i mån av plats

I de fall ett skolskjutsfordon trafikerar sträckan intill eller i närheten av din adress, finns det möjlighet att ansöka om att åka med i mån av plats till närmaste busshållsplats. Du ansöker samtidigt som du ansöker om busskort och får besked omkring skolstart.