Försäljnings- och serviceprogrammet

För dig som vill arbeta med service, kommunikation och tjänster. Du vill ta egna initiativ, vara kreativ och ta ansvar. Försäljnings- och serviceprogrammet är ett yrkesprogram. Efter studenten kan du jobba direkt eller studera vidare.

Tre elever ser in i kameran och ler från skolans elevdrivna kiosk.
Foto: Hanna Maxstad

Programmet ger fördjupade kunskaper för arbete inom detalj- och partihandel.

Programmet kan leda till arbete inom till exempel försäljning och marknadsföring, butikskommunikation, butiksledning, inköp och logistik eller kundservice.

Du som väljer försäljnings- och serviceprogrammet får gå ett mångsidigt program som ger dig nya färdigheter. Du lär dig bland annat att kommunicera på många olika sätt och att möta människor.

Som elev på programmet utvecklar du din förmåga att samarbeta, både på arbetsplats och i skolan. Du behöver vara nyfiken och positiv till att möta kunder eller besökare.

Programmet ger dig en yrkesexamen, där har du har fått fördjupade kunskaper inom försäljning och service, samt en grundläggande behörighet till yrkeshögskolan. Från höstterminen 2023 ingår i alla yrkesprogram de kurser som krävs för att nå grundläggande behörighet till högskola. Elever som inte har intresse av vidare studier kan välja bort de kurserna.

Elever vid bord, bredvid står en lärare.

Möjlighet att starta eget företag

Entreprenörskap, kommunikation och servicekunskap är viktiga moment. Du får möjlighet att utveckla din förmåga att planera, genomföra och utvärdera ditt arbete. Du övar dig på att sälja och får kunskaper inom internethandeln. Under tredje året får du även möjlighet att starta, driva och avveckla ett eget företag, ett UF-företag.

På programmet har jag fått driva UF-företag vilket har gett mig kunskaper och erfarenheter inom företagande och entreprenörskap samtidigt som jag har haft väldigt roligt”, säger Alva som är elev på programmet.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

I årskurs två och tre är sammanlagt 15 veckor av utbildningen lagd på en arbetsplats vilket är en viktig del av utbildningen. Vårt nära samarbete med lokala företagare ökar dina chanser till jobb under och efter gymnasiet.

Det här är programmet för dig som drömmer om att starta, driva eller utveckla ett företag. Med försäljning, service och entreprenörskap i fokus blir du redo för din nästa stora utmaning, oavsett vad det är”, berättar Johan Stenhols, yrkeslärare.

Gå in på karriarihandeln.se Länk till annan webbplats. för att få tips på många olika karriärmöjligheter.

Programinnehåll

Gymnasiegemensamma kurser: Svenska 2 och Svenska 3, Engelska 5 och Engelska 6, Historia 1a1, Idrott och hälsa 1, Matematik 1a, Naturkunskap 1a1, Religionskunskap 1, Samhällskunskap 1a1, Svenska/Svenska som andraspråk 1. Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 kan väljas bort.

Programgemensamma kurser: Entreprenörskap, Personlig försäljning 1, Servicekunskap 1, Affärsutveckling och ledarskap, Branschkunskap inom handel, Handel och hållbar utveckling, Praktisk marknadsföring 1, Information och kommunikation 1, Inköp 1.

700 poäng programfördjupningskurser tillkommer.

Programinnehållet här ovanför gäller för elever som söker till och börjar gymnasiet till höstterminen 2024. För elever som söker till och ska börja gymnasiet till höstterminen 2025 kommer vi uppdatera programinnehållet så det stämmer överens med ämnesbetygsreformen Gy25.

Studie- och yrkesvägledning

Har du frågor eller funderingar om Handels- och administrationsprogrammet kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare.

Karin Hagemar Falk

Telefon: 0150-577 95
Mejl: karin.hagemar.falk@katrineholm.se