Kontakta komvux om yrkesutbildningar på gymnasienivå

Visste du att vi samarbetar med företag för att kunna erbjuda relevanta yrkesutbildningar i Katrineholm och Vingåker? Vi samarbetar med många olika utbildningsanordnare och satsar på utbildningar med goda chanser till jobb.

Tre personer i vårdkläder.

Efterfrågan på arbetsmarknaden styr utbudet

Många yrkes- och lärlingsvuxutbildningar finns inom områden där det finns ett behov av utbildad personal och där arbetsmarknaden ser god ut. Målet är att jobbchanserna efter en avslutad yrkesutbildning ska vara stora. Utbildningarna innebär minst 15 procent arbetsplatsförlagt lärande (APL). På lärlingsutbildningar är APL upp till 70 procent.

Samarbete med gymnasieskolan och andra utbildningsanordnare

Komvux samarbetar med gymnasieskolan Katrineholms tekniska collage (KTC) om flera yrkesutbildningar, som till exempel undersköterska. Det innebär att vi kan erbjuda vuxna kurser på plats i skolan i egen regi, med tillgång till duktiga yrkeslärare och lokaler med relevant utrustning. Vi erbjuder också yrkesutbildningar på distans i samarbete med externa utbildningsanordnare. På sidan för yrkesutbildningar hittar du aktuellt utbud.

Lärlingsutbildningar

Inom vissa yrken erbjuder vi yrkesutbildningar där den praktiska delen av utbildningen sker som lärling på ett företag. Vi erbjuder till exempel en byggutbildning med flera olika inriktningar, där eleverna är i skolan en dag i veckan och på praktik fyra dagar i veckan.

Lärlingsutbildningen ger arbetsgivare möjlighet att lösa rekryteringsbehov och kompetensbrister. Genom att utbilda blivande personal i din verksamhet kan kompetensen skräddarsys efter ditt företags specifika behov. Du som arbetsgivare får inflytande över utbildningen samt möjlighet att skola in en framtida medarbetare i din verksamhet.

På sidan för yrkesutbildningar hittar du aktuellt utbud. Kontakta oss gärna om du ser behov av ytterligare utbildningar, då vi uppdaterar utbudet vartefter.

Utbildningar i andra kommuner i Sörmland

På webbplatsen redoforjobb.se Länk till annan webbplats. finns Sörmlands alla kommunala yrkesutbildningar för vuxna på gymnasienivå. Elever i Katrineholm och Vingåker kan ansöka om att få studera i en annan kommun och göra sin APL på hemmaplan i mån av praktikplatser.

Kan ni erbjuda praktikplats?

Vill ditt företag erbjuda en elev arbetsplatsförlagt lärande (APL)? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Vi vill ge våra elever möjlighet till praktikplats lokalt i så stor utsträckning som möjligt. Hör av dig till rektor så berättar vi mer om hur det fungerar. Kontaktuppgifterna hittar du i längst ned på denna sida.

sidan för arbetsgivare på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om vad du behöver veta för att ta emot en elev på APL eller som lärling. Du kan också läsa mer om elevens arbetsmiljö, bidrag och om branschvalidering – effektivisera er kompetensförsörjning. Det finns också en webbbaserad handledarutbildning.