Prövning och validering av dina kunskaper

Validering eller prövning innebär att du genomför tester och prover för att få behörighet, intyg eller betyg.

Prövning – när du vill höja eller skaffa dig betyg

En prövning innebär att du läser in en kurs på egen hand och därefter redovisar dina kunskaper skriftligt och/eller muntligt för en lärare som betygsätter dig.

Datum för prövning hos Viadidakt

Anmälningsperioder för att göra prövning hos oss är 1 januari – 28 februari och 1 augusti – 3 september 2024. Information kommer att skickas ut till dig när ansökningsperioden har stängt.

  • Du kan endast göra prövning i de ämnen som går att läsa platsbundet hos oss på Viadidakt. I dagsläget erbjuder vi prövning för engelska, svenska och matematik på grundskolenivå, gymnasienivå samt sfi.
  • För övriga gymnasieämnen hänvisar vi elever till andra kommuner som har den möjligheten.

Anmäl till prövning via vår e-tjänst i Alvis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om du helt saknar betyg eller redan har ett betyg från E och uppåt som du vill höja, kostar prövningen 500 kronor. Avgiften betalas innan du gör anmälan. Du bifogar ett bevis på inbetalningen i din anmälan, för att den ska behandlas av oss.

Felaktigt inbetald avgift återbetalas inte, så kontakta en studie- och yrkesvägledare innan du anmäler dig, för att vara säker på att du kan göra en prövning.

  • Avgiften betalas till Katrineholms kommun, bankgiro 5798-1938.
  • Under meddelande anger du 3149 8011 7250 4721.

Om du har betyg F eller IG i ämnet är prövningen kostnadsfri och ingen betalning behövs. Men du måste bifoga ditt betyg i din anmälan för att den ska behandlas av oss.

  • Du kan skanna eller ta ett foto av kvitto eller betyg och bifoga som en fil i din anmälan. Det måste tydligt framgå att dokumentet du bifogar avser dig själv!

Validering – när du vill dokumentera dina yrkeskunskaper

Du som har odokumenterade kunskaper från yrkeslivet har möjlighet att validera. Det innebär att dina kunskaper identifieras, värderas och dokumenteras. När du valideras mot befintliga kurser får du betyg.

  • Vid yrkesvalidering är det branschens dokument som gäller, till exempel yrkesbevis eller gesällbrev. Det kan även bli aktuellt med ett intyg på validerade kurser.
  • Validering kan innebära att du behöver komplettera med vissa kurser för att nå målet, men du behöver inte genomgå en hel utbildning.
  • Du som har arbete inom vård och omsorg, men saknar fullständiga betyg, har möjlighet att komplettera med utbildning som ger dig behörighet motsvarande omvårdnadsprogrammet. Kontakta Viadidakts studie- och yrkesvägledare.
  • Du som är läkare eller sjukvårdspersonal kan vända sig till Socialstyrelsen för validering/bedömning. Läs mer på socialstyrelsens webbplats Länk till annan webbplats.

Filmer om validering

Filmen Så funkar validering på komvux av Skolverket.

Filmen Om validering av YA-delegationen.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledning

Telefon: 0150-574 00 helgfri vardag 10.00-11.30 samt måndag 13.00-14.30 (Stängt fredag 8 mars)

Besök Katrineholm: Vita huset, Drottninggatan 18 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Drop-in tisdag 10.00-12.00 och torsdag 13.00-15.00
Besök Vingåker: Åbrogården, Storgatan 55 Länk till annan webbplats. Drop-in torsdag 10.00-12.00

Tillgänglighet för besökare