Publicerad:

Våra jobbmäklare Helena och Ammar ger alla chansen att lyckas

Förra året infördes ett nytt arbetssätt på Viadidakts arbetsmarknadsenhet. Helena Edrenius och Ammar Al-Obaidi utsågs till jobbmäklare i Vingåker respektive Katrineholm.

Två personer inomhus.

Uppdraget går ut på att coacha människor som har försörjningsstöd och har blivit anvisade från socialförvaltningen. Målet är att de ska börja arbeta eller studera för att öka sina chanser på arbetsmarknaden. Stödet pågår i tremånadersperioder och bygger på träffar varje vecka.

– Vi backar till orsakerna till att man inte har kommit i arbete. Det kan handla om familjeangelägenheter eller annat som till exempel ekonomi eller avsaknaden av körkort, säger Helena Edrenius, samordnare.

En stor del av arbetet handlar om att hitta lämpliga praktikplatser och vara länken mellan deltagaren och arbetsgivaren. De hjälper också till att lösa hinder som kan dyka upp under praktiken och att deltagarna tar körkort om det krävs.

Under 2022 är det nio personer som fått riktiga jobb, varav fyra jobbar i det privata näringslivet.

– Man får inte ha för bråttom. Har man varit hemma länge så gör det inget att det tar lite tid. Det är bättre att man får tid på sig att det blir bra, säger Helena Edrenius.

Jobbmäklarna är påhittiga och lösningsorienterade och har ett gott samarbete med Arbetsförmedlingen. De hoppas att fler arbetsgivare, både offentliga och privata, vill samarbeta och se nyttan med att det finns arbetskraft som är villiga att lära sig yrket för att få ett jobb.

– Det är roligt att hjälpa människor. Det måste gå, alla ska få en chans, säger Helena Edrenius.