Publicerad:

Från 1 juni erbjuder vi sfi till personer som har flytt från Ukraina

Regeringen har beslutat om en ny bestämmelse, för att vi och andra kommuner, ska kunna erbjuda flyktingar från Ukraina kunskaper i svenska språket.

Regeringen har beslutat om en förändring i förordningen om vuxenutbildning. Från 1 juni kan kommuner erbjuda svenska för invandrare (sfi) till personer som har flytt från Ukraina och har ansökt om eller fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Möjligheten gäller för dem som saknar de grundläggande kunskaper i svenska, som utbildningen ger.

– Kunskaper i svenska språket är en viktig förutsättning för att ha möjlighet att få jobb i Sverige. Det känns bra att vi nu kan erbjuda dem som har flytt från Ukraina möjlighet att läsa svenska för invandrare på Viadidakt, säger Helena Gärtner (M), ordförande Viadidaktnämnden.

Sfi-utbildningen erbjuds från halvårsskiftet det år personen fyller 18 år, vilket innebär en åldersskillnad jämfört med det allmänna ålderskravet för sfi.

Den nya bestämmelsen börjar gälla den 1 juni 2023 och kommer att tillämpas inom Viadidakt. Personer som bor i Katrineholm och Vingåker och omfattas av uppehållstillstånd med tillfälligt skydd, kommer att kunna ansöka till vår ordinarie sfi-utbildning.

– Vi är redo för att välkomna människor från Ukraina till vår sfi och de kommer att erbjudas samma utbildning som elever från andra länder. Våra lärare är jätteduktiga på att bemöta människor med olika bakgrund och lära ut svenska, säger Anna-Lena Karlsson, rektor på Komvux.

Vad är svenska för invandrare (sfi)?

Sfi är en undervisning i svenska för dig som inte har något av de nordiska språken som ditt modersmål. Sfi ska ge vuxna nyanlända invandrare grundkunskaper i svenska språket och det svenska samhället. Utbildningstiden kan variera beroende på tidigare kunskaper och hur lätt du har att lära dig. Utbildningen finns i Katrineholm och Vingåker.

Läs mer om sfi och anmäl dig till en kurs

Kontakta studie- och yrkesvägledare

Ett klassrum med elever och en lärare.
En lektion på sfi på Viadidakt. Foto: Stina Järperud