Publicerad:

Komvux ger eleverna kunskap om demokrati och politik inför valet

En del av våra elever får rösta för första gången den 11 september. Genom Viadidakt får de kunskap om hur valet går till, om demokrati och vad de politiska partierna står för. Sfi har besökt valstugorna och till Lärvux bjuds politikerna in för att informera på lätt svenska.

Igår besökte några av våra SFI-elever valstugorna på Stortorget i Katrineholm, som en del av undervisningen. Målet är att eleverna ska lära sig mer om vad de olika partierna står för inför valet 11 september.

– Vi lär oss om politik och demokrati. Vi har gjort grupparbeten om vad de olika partierna står för, som vi ska redovisa för varandra och för rektorn, säger Lourin Omar.

Läraren Ulrica Carlsson berättar att de också har gjort jämförelser mellan länder med demokrati och länder med diktatur.

Klasskamraterna är ense om att de ska rösta i valet och försöker lära sig så mycket som möjligt innan de fattar sitt beslut.

– Det är viktigt med kunskap innan vi röstar, säger Aven Ayoub.

En grupp människor framför valstugorna på torget.
Sfi-elever besökte valstugorna på torget på fredagen.

Lärvux i Katrineholm och Vingåker anordnar valkurs och politikerträffar på lätt svenska.

Lärvux (komvux som särskild utbildning) påbörjade sin valkurs redan i våras. Kursen har utgått från kursboken "Dags att rösta Valskola 2022", utgiven av den lättlästa tidningen 8sidor. Lärarna har sedan har kompletterat med information från partiernas och kommunens hemsida.

Rewez Rebwar är en av kursdeltagarna.

– Vi har tittat igenom vad de olika partierna vill göra. Vi sökte efter informationen tillsammans, säger han.

Eleverna kommer också att få möjlighet att träffa politiker. I Katrineholm hålls träffen 6 september och i Vingåker den 8 september.

För Rewez är det en självklarhet att besöka politikerträffen.

– Det är bra att man får ställa frågor direkt till partierna.

Rewez bor i Katrineholm och har precis börjat arbeta i en butik, där han trivs bra. Det är tredje gången han får rösta och det kommer Rewez att göra på valdagen.

– För mig är det viktigt att rösta.

En person i jeansjacka som håller i tre valsedlar. I bakgrunden syns några suddiga människor och en röd skolbyggnad.
Rewez Rebwar har gått en av Viadidakts valkurser. Foto: Stina Järperud