Publicerad:

Statsministern besökte Katrineholm och pratade jobb och utbildning med Viadidakt

Bild på personer från Viadidakt samt stadsminister Stefan Löfven

Fredagen den 10 september besökte statsminister Stefan Löfvén PFV Teknikcentrum i Katrineholm. Här fick han först en rundvandring och lärare och elever visade upp olika produkter som de tillverkat. Därefter blev det fika och rundabordssamtal med Viadidakt och Arbetsförmedlingen. Representanter från Viadidakt var Gunilla Magnusson, nämndordförande, Sara Alexanderson, förvaltningschef, Malin Hellmér, samordnare för högre studier, Jonatan Näsström, student på Campus Viadidakt, och Hamida Kassar, elev från yrkesvux. Representant för Arbetsförmedlingen var Sam Farsani.

Regeringen vill satsa åtta miljarder kronor på jobb i den kommande budgeten och utbildning och insatser för omställning är viktiga för framtidens arbetsmarknad. Detta ville statsministern prata om med Viadidakt och arbetsförmedlingen.

Sara Alexanderson berättade om Viadidakts arbete med yrkesvuxutbildningar. Viadidakt erbjuder bland annat utbildningar till Undersköterska, Elektriker och Byggutbildning.

- Över 90 % av eleverna avslutar sina yrkesvuxstudier med godkända betyg, säger Sara A.

Eleven Hamida Kassar, som bott fem år i Sverige och som kommer från Syrien, uttryckte sin tacksamhet över möjligheten att studera i Sverige och på Viadidakt.

- Jag vill jobba med människor och lära mig bra svenska. Jag är så tacksam för det svenska samhället, säger Hamida.

På Campus Viadidakt går det att läsa utbildningar på högskolenivå i samarbete med olika lärosäten. Malin Hellmér berättar om vikten av att satsa på högre studier i små orter som Katrineholm och Vingåker.

- Många kommer från studieovana hem eller befinner sig i en situation då det är svårt att pendla eller flytta. Då är det viktigt att kunna erbjuda möjlighet till studier på hemmaplan, poängterar Malin.

Jonatan Näsström är en 30-årig småbarnspappa som studerar psykologi via Örebro universitet samtidigt som han också arbetar.

- Att kunna åka till Campus Viadidakt istället för att pendla en timme till Örebro underlättar mycket för min familjesituation och jag är tacksam för det stöd jag får där, uttrycker Jonatan.

På Viadidakt arbetar man också med arbetsmarknadsfrågor och subventionerade anställningar. Här är en god dialog med Arbetsförmedlingen viktig för att användandet av olika subventionerade anställningar ska kunna förverkligas. Här var Viadidakt och Arbetsförmedlingen överens.

Statsministern uttryckte att han var nöjd med sitt besök.

- Det här gillar jag, att komma ut i verkligheten. Sverige behöver personer med gedigna yrkeskunskaper, säger statsminister Stefan Löfvén.