Publicerad:

Inspirationsföreläsning för blivande studenter

I fredags kunde eleverna på gymnasiets årskurs tre i Katrienholm höra ett antal inspirerande unga talare berätta om studier och yrkesliv efter studenten. Samtliga föredragshållare hade Katrineholm som gemensam nämnare och plats för där allt startade.

Närmare 400 elever samlades på fredagsmorgonen för att lyssna till de fem föreläsare som hade bjudits in för att berätta sina historier om livet efter studenten. Bakom initiativet stod Viadidakts samordnare för högre studier tillsammans med studie- och yrkesvägledare från gymnasiet. Evenemanget genomfördes med stöd av Sörmlands sparbank.

Alexander Flygare från Sörmlands sparbank var moderator och höll ihop förmiddagens program.

Det var bara raden näst längst fram som stod tom i Duveholmsgymnasiets aula under förmiddagen. Närmare 400 elever lyssnade på föreläsningarna.

Allan Caman var först ut att berätta sin historia. Efter studenten från Duveholmsgymnasiet har han bland annat hunnit studera juridik vid Uppsla universitet och företagsekonomi vid Handelshögskolan. Tack vare sin förmåga att nätverka har Allan blivit invald som styrelseledamot för Handelshögskolans studentkår.

Milos Malbasic började sin resa mot kockyrket på Lindengymnasiet och tog studenten 2013. Sedan dess har han hunnit jobba på 16 restauranger.

- Det tog mig väldigt lång tid att hitta rätt men nu känner jag att jag är på den arbetsplatsen där jag vill vara, säger Milos.

"Vad ska du bli när du blir stor?" var en av flera frågor som eleverna i publiken fick svara på via sina mobiltelefoner. Till vänster syns Ebba Bauer Zetterblom som berättade om sina erfarenheter att som 20-åring gå från att steka hamburgare på MC Donalds till att bli VD på Städarna i Katrineholm.

Vägen till att starta eget inom filmproduktion var inte lätt för Martin Luon, som också var en av föreläsarna. Tillsammans med en kompis startade han ett filmproduktionsbolag i Stockholm.

- Vi var bostadslösa i några veckor och alla pengar vi hade sparat ihop la vi på att köpa dyr filmutrustning. Vi hade inte fått in några jobb och bodde på vandrarhem i några veckor, berättar Martin.

Förmiddagen avslutades med en paneldiskussion där eleverna fick skicka in frågor via sina mobiltelefoner till föreläsarna. Här avslöjar Nawres Caman sina framtidsplaner.

- Jag tror att jag kommer flytta utomlands och jobba. Sen kommer jag definitivt att starta eget igen.

Nawres fick också svara på frågan om hur det var att vara ensam tjej och invandrare på sitt första jobb efter ekonomistudierna vid Örebro universitet.

- Det var jobbigt att vara tjej bland alla äldre vita män. Och dessutom invandrare. Men det har gått bra, jag fick kämpa hårt. Jag tror tyvärr att vi tjejer måste kämpa lite hårdare.