Publicerad:

KTS-elever besökte Vita huset efter 50 år

1969 gick en klass KTS-elever (Katrineholms tekniska skola) ut från Vita huset som färdigutbildade tekniker. 50 år efter examen återsamlades de igen på fredagseftermiddagen för att återuppleva gamla minnen.

På schemat stod en presentation av den nuvarande verksamheten i Vita huset och sedan en rundvandring i lokalerna. Viadidaktnämndens ordförande Gunilla Magnusson (S) och Viadidakts studie- och yrkesvägledare Ylvali Winkler började med att ta emot gruppen i KTS-salen i Vita huset och informera om Vita husets historia.

Gunilla står framför KTS-eleverna och pratar

Det var en livlig grupp av föredetta elever som besökte Viadidakts lokaler vid 15-tiden på fredagen. 1969 var de en klass med 30 elever, men till de senaste återträffarna har det ofta varit samma 12 personer som återkommit. Efter att sorlet hade lagt sig kunde Gunilla börja berätta om Vita husets 100-åriga historia.

KTS_eleverna står framför en roll-up och tittar på en bild på roll-upen

När Gunilla pekade på ett av fotona på roll-upen var en person i gruppen snabb på att reagera:

- Det där fotot som du pekar på är ju vår klass! Sedan tog det inte många sekunder förrän alla samlades runt bilden för att studera fotot.

Gunilla står längst fram i klassrummet och visar en PowerPoint

Efter historien om Vita huset var det dags att berätta om den nuvarande verksamheten som pågår i huset. Det var flera som hade frågor om hur Viadidakt arbetar med nyanlända och hur vi arbetar med att motivera elever till att studera.

KTS-eleverna står utspridda i klassrummet och småpratar i grupper

Det blev snabbt högljutt igen efter att Gunilla var klar med sin presentation och det var dags för rundvandring med Ylvali.

- Det blir lätt så här när vi ses, säger en av de föredetta eleverna och syftar på ljudnivån. Vi har setts en gång vart femte år sedan vi tog examen. Men i år är det lite speciellt eftersom det är 50 år sedan vi gick ut och det är första gången vi ses här i Katrineholm och i våra gamla lokaler.

KTS-eleverna står i receptionen i Vita huset och lyssnar på Ylvali