Publicerad:

Campus Viadidakt öppnade upp för studieintresserade

Hur är det att läsa en yrkeshögskoleutbildning? Vad innebär distansstudier och hur mycket kan jag få låna av CSN? Det och många andra frågor fick personerna som besökte Campus Viadidakts informationskväll, svar på.

I tisdags anordnades en informationskväll om yrkeshögskola i Campus Viadidakts lokaler i Kullbergska huset i Katrineholm och på Åbrogården i Vingåker. Besökarna möttes av goodie-bags fyllda med broschyrer om sökbara yrkeshögskoleutbildningar och annan matnyttig information för den som vill läsa en högre utbildning.

Näringslivet och utbildningsanordnare informerade

Under kvällen fick besökarna information från Katrineholms näringslivslots Carina Lloyd och Vingåkers näringslivsansvarig Suzan Östman Bäckman. Båda menade på att en yrkeshögskoleutbildning är en bra inkörsport till ett arbete och bägge kommunerna söker efter fler utbildade medarbetare med rätt kompetens. Även flera utbildningsanordnare presenterades under kvällen och informerade om sina utbildningar.

– Idag har vi precis fått besked om vilka yrkeshögskoleutbildningar som kommer att starta i höst. Några utbildningar kommer man att kunna läsa hos oss på Campus Viadidakt och flera är på distans. Då kan man ändå sitta i våra lokaler och studera, förklarar Malin Hellmér, Viadidakts samordnare för högre studier.

besökare sitter och lyssnar på en kvinna som pratar

35 personer kom till Viadidakts informationskväll i Katrineholm och ett 15-tal personer besökte informationskvällen i Vingåker.

Studiebidrag och studielån hett ämne

Viadidakts studie- och yrkesvägledare fanns på plats och berättade om vilken behörighet som krävs för att söka till yrkeshögskola och hur man kan räkna ut hur mycket bidrag och lån man kan få av CSN.

– Två av de vanligaste frågorna som vi vägledare får är om man är behörig och hur mycket pengar man kan få, säger studievägledaren Ylvali Winkler.