Grundläggande utbildning

Grundläggande vuxenutbildningen är en avgiftsfri och frivillig utbildningsform för vuxna över 20 år och som saknar de kunskaper som barn och ungdomar får genom grundskolan. Grundläggande vuxenutbildningen motsvarar den nioåriga grundskolan och ger grundläggande kunskaper om samhällslivet samt en grund för framtida studier eller yrkesliv.

Ansök

Alla våra kurser och utbildningar söker du via en webbansökan i Alvis. För att söka en kurs eller utbildning måste du först skapa ett studerandekonto och logga in.

Alla våra kursstarter och ansökningsperioder är preliminära. Det innebär att en kursstart kan ställas in eller flyttas och kurser kan tillkomma i en ansökningsperiod.

Gå till Viadidakt webbansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kurskatalog

Här kan du se alla kurser och utbildningar som vi erbjuder under ansökningsperioder.

Gå till kurskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem passar utbildningen för?

Du som saknar grundutbildning och behöver en kunskaper för att kunna söka vidare till gymnasial utbildning.

Behörighet

Du får tidigast börja studera vår grundläggande vuxenutbildning den 1 juli det året du fyller 20 år. Du måste vara folkbokförd i Katrineholm eller Vingåker.

Individuell planering

Elevens individuella förkunskaper bestämmer utbildningsmålen. När dessa mål uppnåtts avslutas studierna. Du som deltagaren bestämmer själv studietakt. Det innebär att utbildningen kan kombineras, dels med arbete eller praktik och dels med studier i andra skolformer. Våra studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig med en personlig planering.

Det här gäller för att få läsa distanskurser på grundnivå

Du behöver ha särskilda skäl för att få läsa grundkurser på distans. Du behöver ett intyg som ska godkännas av rektor. Rimliga skäl kan till exempel vara att du arbetar, är gravid, har en sjukdom eller en funktionsvariation som gör att du behöver läsa på distans. Du ansöker till distansstudier genom att fylla i en pappersansökan och bifoga dina intyg. Detta ska lämnas till våra studie- och yrkesvägledare eller i receptionen.

Samarbetande utbildningsanordnare

Viadidakt erbjuder flera kurser och utbildningar som vi själva är utbildningsanordnare för. Vi samarbetar även med andra utbildningsanordnare/skolor vilket ger dig möjlighet att kunna läsa kurser hos andra utbildningsanordnare via oss.

Du kan söka kurser och utbildningar hos dessa utbildningsanordnare via oss:

  • Astar
  • Kompetensutvecklingsinstitutet (KUI)
  • Kunskapscompaniet AB (KUNC)
  • MoA lärcentrum
  • NTI Skolan
  • Nyköping Strand Utbildningscentrum
  • Viadidakt