/

Vintersalong

Vintersalong är en årligen återkommande jurybedömd konstsalong. Salongen arrangeras av Katrineholms kommun tillsammans med Västra Södermanlands Konstförening. Årets ansökan är nu stängd.


Årets Vintersalong äger rum mellan 18 december 2021 och 29 januari 2022.

Juryn har sagt sitt!

160 konstnärer sökte till Vintersalong 2021 med totalt 632 konstverk. Av dessa har nu juryn gjort ett urval till årets utställning. Vi gratulerar de 52 konstnärer med totalt 97 stycken konstverk som blivit antagna och tackar samtidigt samtliga som sökte till salongen. Vi är väldigt glada och ödmjuka inför det stora intresset.

De antagna konstnärerna är:

Agnetha Aabjerg
Ida Erika Abrahamsson
Tanja Ahola Rotmaier
Anna-Karin Boo
Anders Borgenhag Holmqvist
Anne De Geer
Iann Eklund Tinbäck
Lina Ewinnerlig
Anne Friis
Stig Fröberg
Caroline Färnström
Malin Gezelius
Lilian Granquist Fransson
Gun Haglund
Henrik Haukeland
Hanna Hellmér
Johan Holm
Lisa Holmgren
Mika Hyvönen
Frida Johansson
Iréne Johnson
Britt-Marie Järnström Lindell
Kristin Karlsson
Josefine Karlsson
Svetlana Karlsson
Kjell Karman
Riina Kauppi
Iurii Kononov
Lena Källberg
Monika Lenander
Anna Lindström
Marie Långhans Jonson
Oubiada Mualem
Lena Möller
Ola Niklasson
Jonny Olsson Grundström
Kenneth Petersson
Kathie Pettersson
Marie Refvensköld
Yvonne Sonstrand
Fredrik Sundqvist
Marianne Svedberg
Hanna Svensson
Robert Tholén
Gisela Tingström
Christer Törnkvist
Bia Ullenius Hellström
Håkan Wennström
Kristina Wrang
Agneta Wågman
Galina Yeudakimchykava
AnnSofi Östlund 

Årets jury bestod av:

Marie Andersson, konstguide och skribent
Lars-Erik Wahlberg, konstnär och rektor för Örebro konstskola
Anna-Karin Wulgué, avdelningschef Kulturförvaltningen Katrineholm

Juryns val!

För att lyfta och uppmuntra en av de utställande konstnärerna lite extra har Västra Södermanlands Konstförening instiftat ett pris kopplat till Vintersalongen. 2021 års vinnare är Stig Fröberg som får ta emot ett diplom och 3 000 kronor. Motiveringen lyder:

”Med en absurd humor och ett egensinnigt uttryck förvandlar Stig Fröberg till synes gulliga dockor och djur till ett makabert sceneri. Motiven är både otäcka och underfundiga på en och samma gång. Vad är det egentligen som händer i bilderna?”

Får jag söka?

Du kan söka till Vintersalong om du:

  • är konstnär eller konstutövare.
  • är över 18 år.
  • bor och verkar i Västmanlands län, Östergötlands län, Örebro län eller i landskapet Södermanland.

Vilken konst kan jag söka med?

Alla konstnärliga tekniker är välkomna. Konstverken får inte tidigare varit utställda i Södermanland och bör ej vara äldre än tre år.

Konstverken måste vara till salu. Priset ska inkludera allt som köparen ser, det vill säga inklusive ram och liknande samt Västra Södermanlands Konstförenings provision om 25%. För grafik och övriga konstverk i upplaga ska du ange antalet exemplar som är till försäljning.

Du får söka med max fem konstverk.

Så här ansöker du:

Du ansöker digitalt via vår e-tjänst Länk till annan webbplats..

  1. Du fotar ditt/dina konstverk. Det är bra om dina bilder är högupplösta eftersom något/några av dina verk kan komma att användas i samband med marknadsföring av salongen. Vill du ansöka med ett videoverk laddar du upp denna på valfri webbsida och delar URL-länken med oss.
  2. Du fyller i all obligatorisk information i denna e-tjänst samt laddar upp dina bilder eller delar din videolänk.
  3. Du betalar in anmälningsavgiften på 250 kronor. Avgiften är en administrativ avgift och återbetalas ej. Du ska betala avgiften senast sista ansökningsdagen för att din ansökan ska vara giltig. Inbetalning sker till bankgiro 5798-1938. Ange detta i meddelandefältet när du betalar avgiften:
    Namn och efternamn.
    Vintersalong.

Behöver du hjälp med din ansökan?

Mejla kultur@katrineholm.se eller ring 0150-56 997. Vi svarar i möjligaste mån.

Antagna

Efter juryns beslut publiceras en lista över antagna konstnärer på denna webbsida. Alla sökande får ett mail om att listan publicerats. Antagna får ytterligare ett mejl med mer detaljerad information. Datum för antagligensbesked kommer i september.

Hur går det till om jag blir antagen?

Inlämning
Du lämnar själv in ditt/dina konstverk till Katrineholms konsthall i början på december. Verken ska vara förberedda för uppmontering. Det går också bra att skicka in verken.

Videoverk lämnas in på USB eller skickas digitalt via e-post.

Försäkring
Du bekostar och försäkrar själv transporten av ditt/dina verk till och från konsthallen. Konstverken är försäkrade under hela utställningsperioden.

Hängning
Personal från Katrineholms konsthall i samarbete med Västra Södermanlands Konstförening hänger och formger utställningen. Deltagande konstnärer kan ej påverka beslut om placering och montering.

Marknadsföring och press
Blir du antagen till Vintersalong betyder det att du ger Katrineholms konsthall ditt tillstånd att publicera bilden/bilderna i katalogen, på Katrineholms kommuns webbplats samt i kommunens sociala medier utan ersättning. Det betyder även att du ger Katrineholms konsthall ditt tillstånd att erbjuda fotografier till pressen för fri publicering i samband med mediebevakningen av salongen.

Vi trycker en katalog med respektive utställares namn, konstverkens titlar, teknik och pris. Ett urval av bilder kommer att publiceras i något större format. Din bild kan bli beskuren i katalogen.

Vi skickar ett digitalt vernissagekort till våra kontakter. Varje konstnär får ett digitalt vernissagekort att skicka vidare till dem de önskar. Vi står inte för några tryckta vernissagekort.

Efter utställningen
Du hämtar själv de konstverk som inte blivit sålda. Tyvärr har vi inte möjlighet att returera skickade konstverk. Katrineholms konsthall ansvarar ej för konstverken efter utlämningsdagen.

Bild från Vintersalong 2019 i Katrineholms konsthall.