/

Vintersalong

Vintersalong är en årligen återkommande jurybedömd konstsalong. Salongen arrangeras av Katrineholms kommun tillsammans med Västra Södermanlands Konstförening. Salongen byter i år namn från Decembersalong.

Vintersalong 2019 visas 14 december 2019–24 januari 2020

Bild från konsthallen 2017

Ansök

Du ansöker digitalt via vår e-tjänst. Ansökan är öppen 1 juli–30 september.

Ansökan är nu stängd. Antgana presenteras här under vecka 44.

Frågor och svar

Får jag söka?

Du kan söka till Vintersalong om du:

 • är konstnär.
 • är född 2001 eller tidigare.
 • bor och verkar i Västmanlands län, Östergötlands län, Örebro län eller i landskapet Södermanland.

Vilken konst kan jag söka med?

Alla konstnärliga tekniker är välkomna. Konstverken får inte tidigare varit utställda i Södermanland och bör ej vara äldre än tre år.

Konstverken måste vara till salu. Priset ska inkludera allt som köparen ser, det vill säga inklusive ram och liknande samt Västra Södermanlands Konstförenings provision om 25%. För grafik och övriga konstverk i upplaga ska du ange antalet exemplar som är till försäljning.

Du får söka med max fem konstverk.

Så här ansöker du:

 1. Du fotar ditt/dina konstverk. Det är bra om dina bilder är högupplösta eftersom något/några av dina verk kan komma att användas i samband med marknadsföring av salongen. Vill du ansöka med ett videoverk laddar du upp denna på valfri webbsida och delar URL-länken med oss.
 2. Du fyller i all obligatorisk information i denna e-tjänst samt laddar upp dina bilder eller delar din videolänk.
 3. Du betalar in anmälningsavgiften på 250 kronor. Avgiften är en administrativ avgift och återbetalas ej. Du ska betala avgiften senast den 30/9 för att din ansökan ska vara giltig. Inbetalning sker till bankgiro 5798-1938. Ange detta i meddelandefältet när du betalar avgiften:
  Namn och efternamn
  Vintersalong 2019
  Det ärendenummer som följer i e-postbekräftelsen som du får vid slutförd e-tjänst. Märk din betalning med Vintersalong2019 och ärendenummer.

Behöver du hjälp att söka?

Kulturhuset Ängeln i Katrineholm erbjuder datorhandledning måndagar 15-17 med start 9 september. På dessa kan du få hjälp att söka. Du kan också besöka Katrineholms kontaktcenter. Ta med dig uppgifter och bilder på dina verk.

Antagna

Efter juryns beslut kommer antagna konstnärer att ges besked via angiven e-post. En lista över antagna konstnärer kommer du kunna se någon gång under vecka 44 på denna webbsida.

Hur går det till om jag blir antagen?

Inlämning
Du lämnar själv in ditt/dina konstverk till Katrineholms konsthall i början på december. Verken ska vara förberedda för uppmontering. Det går också bra att skicka in verken.

Videoverk lämnas in på USB eller skickas digitalt via e-post.

Hängning
Personal från Katrineholms konsthall i samarbete med Västra Södermanlands Konstförening hänger och formger utställningen. Deltagande konstnärer kan ej påverka beslut om placering och montering.

Försäkring
Du bekostar och försäkrar själv transporten av ditt/dina verk till och från konsthallen. Konstverken är försäkrade under hela utställningsperioden.

Marknadsföring och press
Blir du antagen till Vintersalong betyder det att du ger Katrineholms konsthall ditt tillstånd att publicera bilden/bilderna i katalogen, på Katrineholms kommuns webbplats samt i kommunens sociala medier utan ersättning. Det betyder även att du ger Katrineholms konsthall ditt tillstånd att erbjuda fotografier till pressen för fri publicering i samband med mediebevakningen av salongen.

Vi trycker en katalog med respektive utställares namn, konstverkens titlar, teknik och pris. Ett urval av bilder kommer att publiceras i något större format. Din bild kan bli beskuren i katalogen.

Vi skickar ett digitalt vernissagekort till våra kontakter. Varje konstnär får ett digitalt vernissagekort att skicka vidare till dem de önskar. Vi står inte för några tryckta vernissagekort.

Efter utställningen
Du hämtar själv de konstverk som inte blivit sålda. Katrineholms konsthall ansvarar ej för konstverken efter utlämningsdagen.