/
/

Konsthall

Katrineholms konsthall visar samtida konst i utställningar med nationella och internationella konstnärer. Vi erbjuder flera aktiviteter kring varje utställning. Konsthallen ligger i Kulturhuset Ängeln. Vi värnar om att vara en attraktiv plats för både konstnärer och besökare.

Vi har öppet!

Katrineholms konsthall är öppen för besökare och hela sommaren har vi även öppen konstverkstad Länk till annan webbplats.! Jobba på egen hand med de material ligger framme.

Besök inte Kulturhuset Ängeln om du har symptom som snuva, hosta eller feber. Läs mer om corona/covid-19 och vad som gäller här i Katrineholm på
katrineholm.se/corona Länk till annan webbplats..

Aktuell utställning

En djup tallrik med vatten i. En person i siluett böjer sig över tallriken och siluetten speglas i vattnet av konstnären Erik Östensson. Foto: Erik Östensson.

Erik Östensson - Vid tjärnen

5 juni–14 augusti

I utställningen Vid Tjärnen möter vi en rad olika fotografier där många är tagna djupt inne i den västerbottniska skogen vid en liten tjärn. En plats som konstnären har övergivit men som han varje år ändå kommer tillbaka till.

Med små medel vrider Erik Östensson till det nästan självklara och vi blir osäkra på vad vi faktiskt ser. Hans fotografier känns dokumentära, absurda och poetiska på samma gång. Östensson är ursprungligen från Västerbotten men är nu bosatt och verkar i Oslo och Stockholm. Han är utbildad bland annat vid International Center of Photography i New York.

Konstnärens ord
Stilla och mörk, långt in i Västerbottens inland, ligger den. Skogen står tätt, tätt runt dess kant som för att dölja en hemlighet. För att hitta fram behöver du känna den rätta stigen. Om du sedan följer stigen står du plötsligt där och ser ut över den svarta och nästan alltid blanka ytan. Som ett skogens svarta öga ligger tjärnen där och tittar upp mot himlavalvet.

Jag har sedan länge lämnat Västerbotten. Men varje sommar kommer jag tillbaka för att vila och träffa min familj. Det är då jag besöker den. På dagen för dess svalka och i skymningen för att undersöka dess yta.

Det var inget medvetet val men om och om igen bar jag den tunga storformatskameran ut i skogen till tjärnens kant. Det var något med den där mörka ytan som intresserade mig. Hur den upplevdes som bottenlös men på samma gång speglade stjärnorna. Ytan var som en gräns mellan två världar. För mig blev ytan en symbol för allt det som ligger mellan mig och det jag strävar mot och längtar efter.

Många av fotografierna i utställning är gjorda vid tjärnen. Kanske skulle man kunna säga att alla är det, då det var samma yta jag undersökte när jag sedan kom hem. Trots att jag satt hemma i mitt kök var det som om jag satt där vid tjärnens kant och tittade ner i dess mörker.

 

Kommande utställningar

Bilden föreställer ett broderi med vit bakgrund och röd text som lyder "We are running north and south" av konstnären Ida-Lovisa Rudolfsson

Ida-Lovisa Rudolfsson

We are running north and south
28 augusti - 9 oktober

Vernissagekort via mejl

Vill du få vernissagekort och information om kommande evenemang?

Lämna följande fält tomt

Öppettider Kulturhuset Ängeln

Måndag-fredag klockan 10-18
Lördag klockan 10-14

Kontakt

Konstsamordnare

Sofia Lycke

Telefon: 0150-569 77

Konstintendent

Gustav Person

Telefon: 0150-569 97

Konstpedagog

Synnöve Pohjola Ejdetjärn

Telefon: 0150-576 44