/

Konsthall

Katrineholms konsthall visar samtida konst i utställningar med nationella och internationella konstnärer. Vi erbjuder flera aktiviteter kring varje utställning. Konsthallen ligger i Kulturhuset Ängeln. Vi värnar om att vara en attraktiv plats för både konstnärer och besökare.

Aktuell utställning

Konstverk av Jenny Olsson. Bruna cirklar på brun bakgrund.

Jenny Olsson

Renfana, regnspira och utmarker (Men om detta vågar man inte tala)

6 april–20 maj

”Regnspiran är en sällsam fågel. Andra kallar den tornsvala och gläds åt dess djärva flykt. I Västerbottens obygder bär den sitt särskilda namn. Dess ödsliga skri bär bud om de stora skeendena djupt inne i livet. Men om detta vågar man inte tala, man säger bara att den bådar regn.”
Sara Lidman

Centralt i Jenny Olssons verk och hennes arbete är ett undersökande av naturfenomen och poesi. Det är ett undersökande av tidsbegreppen; det förflutna, samtiden och framtiden samt sökandet av det otillgängliga. Hon utgår ofta från en plats och utforskar den utifrån egna metoder och analyser.
”Den här utställningen handlar om skogen. Om träden, vattnet och min relation till landskapet. Sara Lidman beskriver i sina böcker landskap som jag känner igen från Västerbottens inland. Hon kallar dem obygder, jag kallar dem utmarker. Sara skriver om landskap som präglas av människorna som lever i det och hur människorna är tvingade att lyssna på sin omgivning. För mig är landskapen en minnesdagbok från platser som jag färdats genom eller förbi.
Att arbeta med grafik är att arbeta med processer som innebär kontraster, upplösning och förening, högt tryck och kemiska processer. Jag låter detta påverka och vara meningsfullt i mitt sätt att tänka på mitt arbete. Mina bilder och installationer speglar ofta de material jag arbetar med; metall, papper, syra och ljus. ”
Jennys metod utgår oftast från grafiska tekniker. Det är centralt för tillblivelsen av verken och får sitt unika uttryck bara genom den teknik som använts för att skapa det. I denna process måste metoden ha en funktion och inte vara en kopia av sig själv. Grafikens metoder, tekniken och trögheten i materialen och det unika uttrycket, överensstämmer med det hon vill förmedla och processerna blir en del av en tankerytm.

Jenny Olsson (f.1973) har studerat konst och grafik i Danmark, Sverige och USA. Hon finns bland annat representerad på Moderna museet, Nationalmuseum, British Museum, Örebro Landsting och Danderyds sjukhus. Utöver sitt egna konstnärskap arbetar hon som lärare i grafik på Kungliga Konsthögskolan och driver också grafikverkstan Tellus i Stockholm. Hon har även varit intendent för samlingarna på Grafikens Hus.

Kommande utställningar

Konstnären Johan Paalzow sitter bland sina konstverk och spelar trummor

Johan Paalzow

Over the Top

3 juni–18 augusti

Visning av konsten

I samband med utställningarna i konsthallen arrangerar vi flera öppna visningar och aktiviteter. I evenemangskalendern Länk till annan webbplats. lägger vi in alla kommande evenemang.

Vill du boka en egen visning? Mejla kultur@katrineholm.se.

Visningar är gratis för kommunal verksamhet, föreningar och skolor i Katrineholms kommun. Privatpersoner och företag betalar en summa. Privatpersoner betalar 80 kronor per person och betalningen sker i informationsdisken på Kulturhuset Ängeln. Företag betalar 600 kronor för en visning dagtid och 1 200 kronor kvällar och helger och betalningen sker via faktura.

Vernissagekort via mejl

Vill du få vernissagekort och information om kommande evenemang?

Lämna följande fält tomt

Öppettider Kulturhuset Ängeln

Avvikande öppettider

Lördag 27 maj stängt
Måndag 5 juni klockan 10-16
Tisdag 6 juni stängt
Tisdag 13 juni klockan 10-15
Torsdag 22 juni klockan 10-16
Fredag 23 juni stängt
Lördag 24 juni stängt

Ordinarie öppettider

Måndag–fredag klockan 9–18
Lördag klockan 10–16

Kontakt

Konstintendent – utställningar och projekt

Gustav Person

Telefon: 0150-569 97

Konstpedagog – visningar och verkstad

Synnöve Pohjola Ejdetjärn

Telefon: 0150-576 44