/
/

Konsthall

Katrineholms konsthall visar samtida konst i utställningar med nationella och internationella konstnärer. Vi erbjuder flera aktiviteter kring varje utställning. Konsthallen ligger i Kulturhuset Ängeln. Vi värnar om att vara en attraktiv plats för både konstnärer och besökare.

Just nu är Kulturhuset Ängeln stängt

På grund av corona/covid-19 är Kulturhuset Ängeln, konsthallen och Katrineholms bibliotek med filialer fortsatt stängda för fysiska besök. Ny förlängning av beslutet gäller från den 2 april till och med den 18 april.

Du kan ändå:

  • beställa och låna böcker och annan media
  • återlämna böcker i bokinkastet.
  • boka en bibliotekarie.
  • använda tjänsten boken kommer.
  • använda alla våra digitala tjänster.

Detta gäller även våra filialbibliotek.

Vill du få hjälp över telefon eller mejl?

Om du inte vill använda digitala tjänster kan du även få viss hjälp via telefon och mejl. Telefon: 0150-576 30 eller 0150-576 21
Mejl: biblioteket@katrineholm.se, kultur@katrineholm.se på vardagar klockan 9-17.

Våra scen- och kulturlokaler är öppna för föreningsverksamhet. Det är varje förenings ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och allmänna råd. Det innebär också att ställa in om aktiviteter inte går att genomföra på ett smittsäkert sätt.

Programverksamhet & konsthall

Programverksamheten har öppet för mindre evenemang med förbokade besök för max 8 personer födda 2002 och senare. Vi har också öppet för skolverksamhet och kommunens fritidsverksamhet. Övrig programverksamhet är inställd eller flyttas fram.

Konsthallen är öppen för skolverksamhet men stängd för allmänheten.

Läs mer om corona/covid-19 och vad som gäller här i Katrineholm på
katrineholm.se/corona.

Aktuell utställning

Ett kollage av bilder på papegojor som är gjorda av öl- och läskburkar av konstnären Thomas Karlsson. Foto: Thomas Karlsson


Thomas Karlsson

Samlingar - 10 april till 22 maj

I utställningen Samlingar presenterar Thomas Karlsson dryga 700 skulpturer som han delat in i fyra olika grupper av varierande storlek och typ.

En väldig stor skara med mindre fåglar sitter uppflugna på den vägg som vi först möter på väg in i konsthallen. Det är 600 gamla läsk- och ölburkar som Karlsson ömsint har klippt, bockat och monterat ihop till små papegojor. Helheten blir en explosion av samlade utryck och färger från olika delar av världen. Lika men unika. Annorlunda men bekanta.

Utöver ölburkarna har Karlsson till denna utställning använt sig av textila mönster från begagnade sjalar och persiska mattor samt av kartbilder från Johann Baptist Homanns stora världsatlas. Alla dessa har på olika vis fått nya former och berättelser. Thomas Karlssons arbetsprocess består av upprepningar och reproduktion. Samtidigt är varje skulptur en ny möjlighet till att testa något nytt. Arbetet bakom varje konstverk liknar pennans sökande efter bokstävernas form i välskrivningsboken, med förskjutningar variationer och nya upptäckter.

Samlingar är också möten mellan de fyra samlingarnas skiftande format och konsthallens arkitektur.

Kommande utställningar

En djup tallrik med vatten i. En person i siluett böjer sig över tallriken och siluetten speglas i vattnet.

Erik Östensson

Vid Tjärnen
5 juni-14 augusti

Hur vill du uppleva konsten?

Till varje utställning erbjuder vi en vernissage (invigning av utställningen), en visning, en konstaktivitet och en konstverkstad för barn. Alla dessa är öppna för allmänheten och kostnadsfria. Se alla kommande evenemang i evenemangskalendernlänk till annan webbplats

Vi vill göra konsten tillgänglig

Genom utställningar och pedagogisk verksamhet vill vi ge er besökare möjlighet till upplevelser, samtal, bildning och en ökad livskvalitet med konsten som utgångspunkt.

Vi erbjuder olika aktiviteter för olika behov och intressen, allt för att du ska få uppleva konsten på ditt sätt, reflektera i fred eller med andra. Aktiviteterna kan vara till exempel:

  • Konstarrangemang. Vill du höra konstnären själv berätta om konsten, fördjupa dig i ämnet, skapa själv eller uppleva livekonst (exempelvis performance) då kan du besöka ett konstarrangemang. Här finns det alltid utrymme för dig att ställa frågor.
  • Konst med påtår. Grupper kan boka in visning med fika i konsthallen.
  • Konstrundor bland den offentliga konsten, både för vuxna och barn.
  • Visning. Vår konstpedagog håller i våra visningar. Visningen ska vara enkel och du kan ställa frågor. Du kan boka en visning för en grupp och vi anpassar visningen efter behov.
  • Konstverkstad. I konstverkstaden skapar vi med inspiration från utställningen. Verkstaden är öppen för bebisar, barn och vuxna under olika tider.

Vernissagekort via mejl

Vill du få vernissagekort och information om kommande evenemang?

Lämna följande fält tomt

Öppettider konsthall/Kulturhuset Ängeln

JUST NU ÄR KULTURHUSET ÄNGELN STÄNGT FÖR FYSISKA BESÖK.

Vi har telefontid klockan 9-17 på vardagar.

Avvikande öppettider under våren:
Torsd 1 april (Skärtorsdag) kl 9-16
Fred 2 april (Långfredag) Stängt
Månd 5 april (Annandag påsk) Stängt

Fred 30 april (Valborgsmässoafton) 9-16
Lörd 1 maj Stängt

Onsd 12 maj 9-16
Torsd 13 maj (Kristi Himmelsfärdsdag) Stängt
Fred 14 maj 9-18

Lörd 22 maj (Pingstafton) Stängt

Torsd 24 juni 10-16
Fred 25 juni (Midsommarafton) Stängt

Kontakt

Konstsamordnare

Sofia Lycke

Telefon: 0150-569 77

Konstintendent

Gustav Person

Telefon: 0150-569 97

Konstpedagog

Synnöve Pohjola Ejdetjärn

Telefon: 0150-576 44