Publicerad:
Gårdsförsäljning av alkohol – detta gäller från 1 juni 2025
Från och med den 1 juni 2025 blir det tillåtet för småskaliga, hantverksmässiga producenter att sälja sina egentillverkade alkoholdrycker direkt till konsumenter. Här har vi samlat information till dig som företagare i Katrineholm – om vad som gäller, hur du ansöker och vem du kan kontakta vid frågor.

Vad är gårdsförsäljning?
Gårdsförsäljning innebär att du som tillverkar alkoholdrycker i liten skala kan sälja en begränsad mängd av dina egna produkter direkt till besökare, i samband med ett betalt och kunskapshöjande arrangemang. Syftet är att främja besöksnäring och lokal produktion, samtidigt som detaljhandelsmonopolet skyddas.
Vem kan få tillstånd?
- Småskalig produktion – din produktion får inte överskrida vissa volymgränser, t.ex. max 75 000 liter spritdryck eller 400 000 liter öl/cider under 10 %.
- Hantverksmässig tillverkning – du måste tillverka drycken själv.
- Oberoende – verksamheten ska vara fristående från större tillverkare.
- För vinproducenter – vinet måste framställas av egna druvor från egen odlingsmark.
- Krav på besöksarrangemang
Försäljningen får endast ske i samband med ett betalt arrangemang som:
- Varar minst 30 minuter.
- Ger kunskap om tillverkningen och alkoholens skadeverkningar.
- Har en tydlig koppling till de drycker som säljs.
Begränsningar i försäljningen
För varje enskild besökare gäller max:
- 0,7 liter spritdryck
- 3 liter vin
- 3 liter starköl eller andra jästa drycker
Försäljning får ske alla dagar mellan klockan 10.00 och 20.00. Köparen måste vara minst 20 år.
Så ansöker du
Du ansöker om tillstånd för gårdsförsäljning av alkohol via blankett Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Blanketten skickas med e-post till socialochomsorgsforvaltningen@katrineholm.se eller till:
Social- och omsorgsförvaltningen
Västgötagatan 18
641 36 Katrineholm
Bifoga följande dokument:
- Egenkontrollprogram
- Beslut från Skatteverket om tillverkning
- Senaste statistikrapport
- Livsmedelsregistrering
- Beskrivning av besöksarrangemanget
- Ritning över lokaler
- Bevis om ägande (för vinproducenter)
- Registreringsbevis, hyresavtal, aktiebok m.m. (för verksamheter utan serveringstillstånd)
När nya lagen träder i kraft ber vi om överseende med att handläggningstiderna kan ta lite längre tid.
Så går ansökningsprocessen till
Steg 1: Förberedelser
Säkerställ att verksamheten är berättigad:
- Egen tillverkning av alkoholdryck på platsen
- Gårdsförsäljningen är ett komplement till provsmakning eller visning
Förbered dokument:
- Bolagsuppgifter
- Bevis på alkoholtillverkning (licens/registrering)
- Livsmedelstillstånd (om relevant)
- Ritningar på lokal
- Brandskyddsdokumentation
- Skatte- och ekonomiuppgifter
Steg 2: Lämna in ansökan
Skicka ansökan till kommunens alkoholhandläggare (respektive kommun har egen e-post eller e-tjänst)
Läs mer om vad som gäller på (ex. Katrineholm.se, Flen.se, Vingaker.se)
Ansökan ska inkludera:
- Typ av alkoholdryck (vin, öl, cider etc.)
- Försäljningsmodell (i samband med visning/provsmakning)
- Föreslagen maxvolym
- Beskrivning av lokalen
Steg 3: Handläggning
Kommunen bekräftar mottagen ansökan.
Prövning görs av:
- Lagkrav enligt Alkohollagen
- Säkerhet (särskilt brandskydd)
- Hälsa och miljö
Eventuella remisser skickas till:
- Polismyndigheten
- Miljö- och byggförvaltningen
- Skatteverket
- Länsstyrelsen i Sörmland (i vissa fall)
Möjlig inspektion görs på plats.
Steg 4: Beslut
Handläggningstiden är normalt fyra till åtta veckor.
- Beviljat tillstånd gäller med angivna villkor (ex. maxvolym, öppettider, plats).
- Vid ett avslag informeras du som sökande med en skriftlig motivering och möjlighet till överklagan.
Steg 5: Uppföljning
- Kommunen gör tillsyn (planerad och/eller oanmäld)
- Återkommande kontroll av försäljningsvolymer, hygien och ordning
- Tillstånd kan återkallas vid brister eller lagöverträdelser
Kontakt
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 26 maj 2025