Gå till startsidan

Publicerad:

Första spadtaget för Djulö våtmark - nu är våtmarksbygget igång

Johan Söderberg (S) och Fredrik Ahlman (M) tar första spadtag.

Fredagen den 23 maj togs det första symboliska spadtaget för Djulö våtmark – ett projekt som kombinerar tekniska miljöåtgärder med naturupplevelser och rekreation.

Spadtaget togs av kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) och Fredrik Ahlman (M) som är förste vice ordförande i service- och tekniknämnden, som tillsammans med representanter från Katrineholms kommun, Amazon Web Services (AWS) och Sörmland Vatten deltog i den högtidliga pressträffen vid Djulö gärde.

Djulö våtmark kommer att bli fantastiskt bra, dels utifrån de två huvuduppdragen som är fördröjning och rening av dagvatten, men det blir också ett fantastiskt besöksmål för kunskapspåfyllning och rekreation. Det här är ytterligare ett exempel på hur bra saker blir när vi gör saker tillsammans och jag är jätteglad att vi har med oss Sörmland Vatten och Amazon Web Services i det här arbetet, säger Johan Söderberg (S) och fortsätter:

- Våtmarken blir en central plats för att knyta ihop Djulö med Sörmlandsleden och Katrineholmsetappen och skapar en plats för många upplevelser och kunskapspåfyllning för alla. Natur, djur och växtlivet kommer verkligen komma nära besökaren och vi skapar ett helt nytt område att upptäcka och njuta av.

Ett samarbetsprojekt med klimatet i fokus

Projektet är resultatet av ett mångårigt samarbete mellan Katrineholms kommun, Katrineholm Vatten, Sörmland Vatten och Avfall AB samt Amazon Web Services. Genom AWS:s stöd på motsvarande cirka 40 miljoner kronor, varav 18 miljoner utgör anslutningsavgift, har projektet kunnat växa i omfattning – från en våtmark på 5 hektar till en planerad anläggning på upp till 14 hektar.

Våtmarken har flera viktiga funktioner: att rena och fördröja dagvatten innan det släpps ut i Djulösjön, att bidra till ökad biologisk mångfald och att minska risken för översvämningar i takt med klimatförändringarna. Samtidigt blir området en tillgänglig och inspirerande plats för invånare och besökare, med stigar, sittplatser, spångar och rum för vila.

Framtidens naturmötesplats tar form

Den nya våtmarksparken kommer att utformas med stor omsorg om platsens kulturhistoriska landskap. Låg vegetation, naturlika former och ett genomtänkt stigsystem ska skapa en inbjudande miljö för både människor och djur. En särskild samlingsplats med väderskydd och sittgradänger blir porten in till området och kan användas både för avkoppling och undervisning.

Byggarbetet är nu i gång och intensifieras under sommaren 2025. Hela anläggningen, inklusive planteringar och rekreationsytor, beräknas stå färdig till sommaren 2026.

Bidrar till de globala målen

Djulö våtmark är en del i Katrineholms bidrag till att uppfylla Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling. Projektet bidrar särskilt till målen om rent vatten och sanitet, ekosystem och biologisk mångfald samt att bekämpa klimatförändringarna.

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Med det här projektet är vi med och bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Tillsammans bidrar vi till att uppnå följande mål:

Mål 3: God hälsa och välbefinnandeLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Mål 6: Rent vatten och sanitet för allaLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarnaLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Mål 14: Hav och marina resurserLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfaldLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Om projektet i korthet:

  • Plats: Djulö gärde, Katrineholm
  • Yta: upp till 14 hektar
  • Funktion: Dagvattenrening, översvämningsskydd, biologisk mångfald och rekreation
  • Färdigställs: Sommaren 2026
  • Finansiärer: AWS (Amazon Web Services), LONA-bidrag, Katrineholms kommun
  • Samarbetspartners: Katrineholm Vatten, Sörmland Vatten och Avfall AB, Amazon Web Services

Läs mer om vårt arbete med att utveckla våtmarken

På vår sida för våtmarken kan du läsa mer om det arbete som pågår.

Kontakt