Gå till startsidan

Publicerad:

Information om förändringar inom förskolan

Antalet barn och elever minskar i Katrineholm. Det föds färre barn, och antalet inflyttade täcker inte upp för den minskningen. Vi ser en minskning med 120 barn i våra förskolor under nästa läsår.

Det här innebär att bildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen behöver se över förskoleorganisationen så att den stämmer överens med antalet barn.

Målet är att hitta samordningsvinster och lokallösningar som upprätthåller god arbetsmiljö, säkerhet och kvalitet, samtidigt som man förhåller sig till den ekonomiska situationen.

Förändringen inom förskolan handlar om två avseenden: översyn av lokaler för att hitta samordningsvinster, och övertalighet på grund av minskat barnantal.

Information om övertalighet

För att förhålla sig till det minskande barnantalet behöver bildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen tyvärr meddela 35 tillsvidareanställda om övertalighet. Övertaligheten berör 3 barnskötarbiträden och 32 barnskötare inom hela förskoleorganisationen på 23 förskolor inklusive barnomsorg på obekväm arbetstid.

“Att behöva anpassa personalen efter det minskade barnantalet är nödvändigt - men väldigt tungt. Att meddela övertalighet till våra medarbetare är en av de svåraste delarna av att vara chef. Samtidigt är det vår uppgift att säkerställa en hållbar verksamhet som anpassas efter det minskade barnantalet”, säger Birgitta Dahlbeck, verksamhetschef för förskola.

Bildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen har samverkat övertaligheten med fackliga representanter. Förvaltningen har redan valt att inte förlänga tidsbegränsade vikariat. Totalt jobbar cirka 350 personer inom förskolan i Katrineholm.

En omplaceringsutredning görs för den berörda personalen. Finns det en ledig tjänst som matchar någons kompetens, kommer den personen att erbjudas tjänsten. Om man inte kan hitta en matchning, kommer personen att bli varslad om uppsägning. Uppsägningstiden är på sex månader och börjar från datumen när omplaceringsutredningarna är färdiga.

Översyn av lokaler

Bildnings- och arbetsmarknadsförvaltningens förslag för våra förskoleverksamheter är att göra en lokalöversyn. Förslaget går ut på att vi slår ihop förskolor, och tar lokaler ur bruk.

  • Barn som går på förskolan Stavstugan flyttas enligt förslaget till förskolan Sörgården eller förskolan Näverstugan till terminsstart höstterminen 2025. Syskon placeras på samma förskola.
  • Personal som barnen känner flyttar i möjligaste mån med barnen, för att göra övergången så trygg som möjligt.

Orsakerna till förändringarna är ett minskat barnantal. Färre barn i våra verksamheter gör att vi behöver slå ihop våra enheter för att ha en kostnadseffektiv verksamhet. Vi kan inte ha tomma avdelningar på enskilda förskolor, det är inte en effektiv användning av våra skattepengar. Stavstugan har renoveringsbehov, och i närområdet finns andra förskolor som passar bättre att samla verksamheten på.

Om allt går enligt tidsplanen ska beslut om förslaget om Stavstugan fattas på bildningsnämnden den 10 december.