Publicerad:
Vildfågel - en del av Katrineholms hållbara måltider
Katrineholms kommun lanserar på offentliga måltidens dag 17 oktober ett innovativt och unikt projekt för att på prov introducera lokalt producerad vildfågel, såsom änder och fasaner, i de offentliga måltiderna. Projektet riktar sig till äldreboenden och skolor och syftar till att utveckla hållbara rätter som speglar regionens naturliga resurser.
- Genom att arbeta med lokala producenter och minska transportavstånden stärker vi kommunens hållbarhetsarbete samtidigt som vi förbättrar vår livsmedelsberedskap. Det känns oerhört spännande att få introducera en helt ny råvara inom våra offentliga måltider, säger Anneli Hedberg (S), service- och tekniknämndens ordförande.
Satsningen är en del av kommunens måltidspolitiska program för 2024–2027, som betonar hållbarhet, lokal produktion och långsiktig matglädje.
- Vi har fantastiskt engagerade och duktiga kockar som tagit fram nya recept och provlagat andbröstet på olika sätt för att skapa den bästa smakbilden och upplevelsen. Som kock är det alltid inspirerande att får vara med och utveckla ett recept och prova nya råvaror, så det har varit en otroligt rolig process. Just att det är lokalt och närproducerat är också väldigt spännande och vi tror och hoppas att våra gäster ska bli nyfikna och uppskatta våra nya rätter, berättar Rickard Söderling som är en av Katrineholms kommuns kökschefer.
Hur skulle du beskriva smak- och tillagningsupplevelsen av andbröst?
- En lyxigare råvara som enkelt blir vardagsmat där smaken kan formas beroende på vad man gillar. Andbröst är något känsligt för att överstekas och där har vi arbetat för att hitta en bra balans med en innertemp på 58 grader och sedan vila. Köttet trancheras sedan upp och serveras med mustiga såser med höstliga smaker. Detta gör vi för att inte dölja andbröstet utan snarare framhäva smaktonerna, det smakar vilt men det är ändå en ganska mild ton av vilt, säger Rickard Söderling.
Vildfågelprojektet har flera viktiga mål. Katrineholms måltidsverksamhet har utvecklat tre nya rätter med vildfågel och integrerar nu dessa i menyerna på äldreboenden och gymnasieskolor. Genom att fokusera på lokala råvaror minskar kommunens klimatavtryck, stärker den lokala ekonomin och näringslivet och främjar en mer hållbar livsmedelskedja. Genom att använda närproducerade råvaror minskar Katrineholm även beroendet av importerade livsmedel och säkerställer en mer robust försörjning under samhällskriser.
En central del i projektet är att stärka kommunens livsmedelsberedskap, ett fokusområde som också prioriteras i det måltidspolitiska programmet. Måltidsorganisationen behöver fungera även under kriser, och genom att prioritera lokal produktion, såsom vildfågel, bygger kommunen en starkare beredskap. Det bidrar till en tryggad livsmedelsförsörjning och möjliggör snabba anpassningar vid samhällsstörningar, i linje med kommunens beredskapsmål.
Boende på kommunens äldreboenden och våra skolelever kommer den 17 oktober på offentliga måltidens dag att få smaka på de nya rätterna. Förutom att minska klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen främjar projektet också social samvaro och ökad livskvalitet för äldre. Under hösten kommer projektet att utvärderas för att se över möjligheten att ha vildfågel som ordinarie inslag på kommunens menyer.
Offentliga måltidens dag är en del av MATtanken som är en arena för nätverkande, kunskapsspridning och erfarenhetsutbyte. Syftet är att bidra till hållbara offentliga måltider – alla aktörer i livsmedelskedjan. MATtanken finansieras med hjälp av medel från EU:s Landsbygdsprogram. För femte året i rad samordnar MATtanken det nationella firandet av Offentliga måltidens dag.
– Vi kan vara fantastiskt stolta över våra offentliga måltider. Både historiskt och än i dag fungerar de som banbrytare i samhället genom sin utjämnande kraft och strategiska betydelse för exempelvis folkhälsa, miljö och näringslivsutveckling, säger Eva Sundberg, projektledare för MATtanken som koordinerar Offentliga måltidens dag.
Offentliga måltidens dag firas med aktiviteter i hela landet. Hittills har cirka 160 kommuner och regioner anmält deltagande. Ta del av allt som händer den 17 oktober 2024 via MATtankens webbplats www.mattanken.se.
Kontakt:
Camilla Wiström, verksamhetschef service- och teknikförvaltningen.
E-post: Camilla.Wistrom@katrineholm.se
Telefon: 070 – 696 08 63