Gå till startsidan

Publicerad:

Klimat, ekonomi & deltagare är vinnare på Bytestorgets kretslopp

Bytestorget är ett vinnande koncept på flera sätt. Tack vare återbruk inom våra kommunala verksamheter sparar vi pengar och värnar om vår miljö. Samtidigt får människor som står en bit ifrån arbetsmarknaden möjlighet att kompetensutveckla sig.

En person håller i ett ryggstöd på en stol, inne på ett lager. I bakgrunden syns många stolar staplade på varandra.
Thomas Lindholm, arbetshandledare på Viadidakts arbetsmarknadsenhet. Foto: Stina Järperud

Återbruk av möbler och prylar

På Bytestorgets lager på Viadidakt i Värmbol står bord och stolar tätt staplade intill soffor och dokumentskåp. Men det är inte för att samla damm – varje dag fraktas möbler och andra inventarier ut och in från lagret.

Grundidén är återbruk, där våra kommunala verksamheter kan beställa hämtning av prylar som det inte längre behöver.

– Vi reparerar det som är trasigt, underhåller och målar det som behöver ny färg. Det som ska kasseras plockar vi isär och sorterar materialvis. Det som kan återanvändas används av vårt snickeri och resten går till återvinning, säger Thomas Lindholm, arbetshandledare på Viadidakt.

Möblerna fotograferas och presenteras i en webbshop, där verksamheterna kan göra beställningar. Med hjälp av en lastbil körs sedan grejerna ut och ställs på plats.

Deltagarna växer med arbetsuppgifterna

Viadidakts arbetsmarknadsenhet står bakom Bytestorget. Här kan människor som står en bit ifrån arbetsmarknaden få möjlighet att utveckla sina förmågor på många olika sätt.

– Det är roligt att jobba här och se hur folk växer med de olika arbetsuppgifterna, säger Thomas Lindholm.

Deltagarna gör allt från att hämta inventarier, renovera, fotografera och administrera webbplatsen. De får datorvana och lär sig att möta kunder och hur man hanterar ett lager.

Bytestorget minskar avfallet

De senaste två åren har Bytestorget minskat kommunens avfall från inventarier till ungefär en fjärdedel av hur det såg ut tidigare, enligt Lindholms beräkningar. Återbruket har därmed minskat kommunens inköp av nya möbler och sparat både utgifter och jordens resurser.

– Bytestorget, Överskottsmarknaden och Fritidsbanken är några av de medvetna satsningar som Viadidakt har gjort för att arbeta med återbruk, skapa arbetstillfällen och stödja människor med knappa resurser, säger Gunilla Magnusson (S), ordförande i Viadidaktnämnden.

Det finns gott om idéer om hur verksamheten kan utvecklas i framtiden.

Kontakt

Thomas Lindholm
Arbetshandledare
Telefon: 0150-577 18
Mejl: thomas.lindholm@viadidakt.se

Gunilla Magnusson (S)
Ordförande i viadidaktnämnden
Telefon: 070-625 03 20
Mejl: gunilla.magnusson@katrineholm.se

Om Viadidakt

Viadidakt är en förvaltning för vuxenutbildning (Komvux och Campus) och arbetsmarknadsinsatser i Katrineholms och Vingåkers kommuner.

Bytestorget och Agenda 2030

Genom att återvinna, återbruka och kompetensutveckla inom våra kommunala verksamheter bidrar vi till följande mål i Agenda 2030:

  • Mål 3: Hälsa och välbefinnande
  • Mål 11: Hållbara städer och samhällen
  • Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion

Grafik om de hållbara mål som beskrivs ovan.