/

Publicerad:

Katrineholms kommun banar väg för framtiden med sommarjobb för AI-studenter

Katrineholms kommun tar ett kliv in i framtiden genom att erbjuda sommarjobb till fyra AI-studenter. Deras uppdrag? Att integrera intelligenta system i kommunens tjänster och på så sätt driva Katrineholms digitala transformation framåt.

Katrineholms kommun har gett fyra studenter en unik möjlighet att under sommaren arbeta med AI, vilket inte bara ger dem en chans att forma framtiden för hela kommunen, utan också att lägga grunden för en karriär i teknikens framkant.

– Vi vill utforska vad AI kan bidra med i Katrineholms kommun, samtidigt som vi ger studenterna möjlighet att få praktisk erfarenhet inom AI. Som en av kommunens största arbetsgivare känns det viktigt att erbjuda denna möjlighet. Studenterna får chansen att upptäcka oss som arbetsgivare samtidigt som de skapar en solid grund för sin framtid, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Av totalt 73 sökande har Katrineholms kommun valt ut fyra studenter, som alla studerar vid högskola, universitet eller yrkeshögskola inom AI, datavetenskap eller informationsteknik.

Under de senaste veckorna har studenterna arbetat med att utveckla en AI-assistent för elever, kallad SKAI (SkolaAI). SKAI syfte är att fungera som en extra lärare, tillgänglig dygnet runt, alla dagar i veckan.

– Eleverna kan mata in sina skoluppgifter i SKAI, som sedan hjälper och stöttar dem i att lösa uppgifterna. SKAI leder eleverna till svaren och lösningarna, snarare än att ge dem svaren direkt. Den behandlar alla elever jämlikt och har inga favoriter. För vissa elever kan det vara lättare att kommunicera med SKAI än att ställa frågor till läraren inför hela klassen. Det här är en fantastisk applikation, och vi tror starkt på dess potential, säger Maximiliam Mossfeldt, en av AI-studenterna.

Idag testades SKAI på nio elever från Katrineholm, från årskurs sju till andra året på gymnasiet, under en workshop.

– Den största utmaningen med SKAI är att balansera uppgifterna mot databasen. Ur ett användarperspektiv är det en utmaning att hitta rätt gränssnitt och skapa en bra struktur, tillägger Maximiliam Mossfeldt.

De AI-studenter som deltar i projektet är Maximiliam Mossfeldt, Anton Eriksson, Shirin Namdar och Jesper Härnlund.

Kontakt