/

Publicerad:

Nu kan ukrainska flyktingar få personnummer i Sverige


Personer som har flyttat till Sverige från Ukraina och fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd kan nu bli folkbokförda och få ett personnummer.

Europeiska unionens råd har enats om att förlänga massflyktsdirektivet till den 4 mars 2026. Till följd av beskedet kan Skatteverket börja folkbokföra personer från Ukraina.
De som folkbokförs skrivs ut ur Migrationsverkets mottagningssystem. Som bosatta omfattas de av socialförsäkringssystemet och kan få rätt till etableringsinsatser.

Vilka omfattas av de nya reglerna?

Ukrainska personer som vistats i Sverige med uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i minst två år och planerar att fortsätta bo i Sverige kan bli folkbokförda. Det innebär att en till exempel kan få stöd från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Kommit hit från Ukraina? Du kan nu bli folkbokförd (Skatteverket) Länk till annan webbplats.

Om du vill folkbokföra dig i Sverige behöver du boka en tid för identitetskontroll hos Statens servicecenter. Du behöver också lämna in en anmälan om flytt till Sverige vilket du kan göra på ett servicekontor.

Hitta och boka tid på ett servicekontor (Statens servicecenter) Länk till annan webbplats.

Migrationsverkets information:

Migrationsverket förbereder för att personer med tillfälligt skydd kan bli folkbokförda (Migrationsverket) Länk till annan webbplats.