/

Publicerad:

Upptäck vår nya kottebana!

Nu kan du uppleva ett nytt äventyr i sommar vid Djulö. 26 juni invigde vi en spännande äventyrsbana för barn upp till 6 år där barnen kan utmana sig själva eller varandra i att klättra, balansera och öva upp sina motoriska färdigheter på ett lekfullt sätt.

Anneli Hedberg (S) klipper band tillsammans med Malte från Backa förskola

Vilket äventyr!

Backa förskola kom till invigningen med en ivrig testpatrull. 20 barn var redo att upptäcka den nya äventyrsbanan som du hittar i skuggan nära utegymmet och Fritidsbankens utlåningsvagn nere på Djulö.

- Braaa! Ropar barnen i kör när de får frågan om vad de tycker om kottebanan.

Vad gillar ni allra mest?

- Tunnlarna, repen! Man får svinga sig i repen!

Två barn vandrar på en balansgång. Det ena barnet har shorts och gul hatt, det andra barnet har en rosa klänning.

Invigning med guldsax

Även Anneli Hedberg (S), service- och tekniknämndens ordförande, var på plats för att testa den nya banan och inviga den. Till sin hjälp hade hon Malte från Backa förskola.

Vi vill skapa fler spontana lekytor, som är tillgängliga året runt och öppna för alla och det har vi nu skapat på den här platsen. Det är viktigt att alla åldrar har tillgång till en aktiv fritid, det stärker folkhälsan och det är också en del i det viktiga arbetet vi gör som generation pep-kommun.

- Det här är en plats där våra barn kan öva sig på att vara modiga, utmana sig själva. Extra roligt är det att det är vår personal som skapat banan av trämaterial vi redan har, säger Anneli Hedberg.

Två barn klättrar på en klättervägg vid nya kottebanan i en skogsdunge

Banan är byggd från grunden, inklusive design, konstruktion och installation av alla hinder och strukturer av enheten skog och natur i Katrineholms kommun. Inspirationen har kommit från liknande lekplatser och naturlekparker i på andra platser i Sverige. Från idé till färdig bana har arbetet tagit cirka 1,5 år.

- Hållbarhet är en viktig del i arbetet som har varit jätteroligt och spännande. Det bästa är att vi kunnat återanvända trämaterial som kommer från Katrineholm och återbrukat träd som kommunen av olika skäl har fällt, säger Jenny Hollström som är projektledare.

I banan finns olika typ av terräng och typ av hinder. På ett lekfullt sätt får barnen träna motorik, balans, utmana sig och öva olika former av rörelser. Det finns till exempel:

  • Balansgång
  • Klätterväggar
  • Rep
  • Tunnlar att krypa genom
  • Gångbro
Ett barn med rosa keps och i rosa reflexväst klättrar genom en tunnel i kottebanan.

Vårt arbete som Generation pep-kommun

Generation Pep vill att alla barn och unga i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. I Katrineholms kommun vill vi samma sak och vi är sedan år 2021 anslutna till Pep-kommun. Tillsammans med Generation Pep arbetar vi för barn och ungas hälsa! Många barn och unga i Katrineholm idag rör sig för lite och äter för dåligt. Dessutom finns stora skillnader mellan barn som växer upp under olika förutsättningar. Alla barn har enligt barnkonventionen rätt till bästa möjliga hälsa. Tillsammans med Generation Pep vill vi vända på utvecklingen – och kottebanan är en av våra många insatser för att nå vårt mål.

Två barn går balansgång, ett av dem gör sig redo för att svinga sig i repet.
Flera barn står och hejar och skrattar och hejar på under invigningen när deras kamrater ska springa i kottebanan

Upptäck fler lekäventyr i naturkartan

Vill du upptäcka fler lekplatser i sommar? I naturkartan hittar du kostnadsfria äventyr utomhus. Länk till annan webbplats. Välkommen ut!