/

Publicerad:

Skogsborgsskolan får ta emot fana ur kungens hand!

På nationaldagen ska Skogsborgsskolan, som en av tio utvalda organisationer, få ta emot en fana ur hans majestät kung Carl XVI Gustafs hand vid firandet på Skansen.

Rektor Helen och elevrådsstyrelsen viftar med flaggor och ler mot kameran.

Skogsborgsskolan har i alla år lånat en fana av Sandbäcksskolan när det är dags för skolavslutning. Fanan är en mindre flagga som man bär med händerna, exempelvis vid parad eller högtidliga ceremonier.

”Vi gjorde en ansökan till Stiftelsen Sveriges Nationaldag, och jag trodde väl aldrig vi skulle få ja”, säger rektor Helena Boman.

Ansökan skrevs tillsammans med skolans elevrådsstyrelse. Och ordförande Gabriel, sekreterare William och vice ordförande Fadumo kom verkligen på flera bra skäl till att just deras skola var värdig en fana.

”Ni kom på att vi kunde använda fanan vid våra Vänskapsdagar för att skapa samhörighet på skolan, att det var viktigt för oss som mångkulturell skola att enas runt en fana tillsammans, och att den både kan fira skolstart och skolavslutning. Utan era kloka tankar tror jag inte vi hade valts ut”, säger Helena Boman och tittar stolt på sin elevrådsstyrelse.

”Det känns kul, det är ju bara tio i Sverige som får en flagga och vi är enda skolan, säger Gabriel.

”Det är jätteroligt att vi fick ja och att vår ansökan var bra”, säger Fadumo.

De som åker till nationaldagsfirandet för att ta emot flaggan är rektor Helena Boman och vice rektor Anette Göransson.

”De var väldigt noggranna med att det skulle vara vuxna som tar emot, vilket var lite synd. Men samtidigt ska personerna som får flaggan vara med på ett genrep under många timmar på kvällen innan, man ska ha säkerhetsackreditering, och efter man tagit emot flaggan ska man stå i fanborg under resten av tv-inspelningen. Dessutom har ju eleverna redan haft sin skolavslutning då” säger Helena Boman.

”Du får tänka på oss när ni är på scenen”, säger William.

Och det lovar Helena att göra.