/

Publicerad:

Katrineholmsungdomar gör sommarjobb som polis, räddningstjänst och ambulanssjukvårdare

I ett samarbete mellan polis, räddningstjänst, ambulans och Katrineholms kommun ges 12 skolungdomar möjligheten att prova på att arbeta inom tre viktiga yrkesområden: polis, brandman och ambulanssjukvårdare. Under tre veckor kommer ungdomarna att tillbringa en vecka på varje arbetsplats för att få en bred förståelse för deras arbete och utmaningar.

Krock med två bilar. Övning.

- I år får 12 skolungdomar i Katrineholm en unik möjlighet att göra sina tre veckors kommunala sommarjobb inom polisen, räddningstjänsten och ambulansen. Sommarjobben, som finansieras av Katrineholms kommun, är en del av en satsning för att erbjuda ungdomar meningsfulla och spännande arbetsupplevelser samt för att ge dem en första inblick i arbetslivet och möjligheten att knyta värdefulla kontakter inför framtiden. Totalt har över 300 ungdomar fått sommarjobb i år, vilket innebär en investering på cirka 4 miljoner kronor för Katrineholms kommun, säger Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

- Det här är första året som samarbetet mellan polis, räddningstjänst, ambulans och kommunen genomförs och syftar till att ge ungdomarna en unik inblick i arbetet hos dessa viktiga samhällsfunktioner. Initiativet ger dem inte bara värdefull erfarenhet och kunskap om dessa yrken, utan ökar också medvetenheten om trygghet, säkerhet och snabb respons i samhället. Det ger ungdomarna också möjlighet att utforska olika yrkesområden och samtidigt ger det oss en inblick i deras tankar och perspektiv, säger Tobias Plantin, säkerhetschef vid Katrineholms kommun.

Idag genomför ungdomarna en simuleringsövning på räddningstjänstens övningsområde, där de konfronteras med en simulerad bilolycka. Olyckan iscensätts med en berusad och beväpnad man som orsakar kollisionen. I den ena bilen räddas passageraren omedelbart, medan föraren blir fastklämd och behöver klippas ut med specialverktyg.


- Hela insatsen tog 27 minuter, vilket är en imponerande tid. Ni kom till olycksplatsen, bedömde situationen, släckte elden och räddade den skadade passageraren. När polisen anlände hanterade de snabbt personen som orsakade olyckan, som nu misstänks för rattfylleri och brott mot vapenlagen på grund av en kniv i hans jeans. Ni klippte bort taket och tog hand om den fastklämda föraren med en misstänkt rygg- och nackskada. Ni genomförde alla moment på ett föredömligt sätt, sammanfattar Tobias Plantin förmiddagens övning.

Nu väntar lunch för sommarjobbarna och i eftermiddag blir det en ny övning. Denna gång med en brand.

Kontakt