/

Publicerad:

Sköldinge och Valla först ut bland kransorterna att få körsbärslund

Nu satsar vi på att plantera körsbärslundar runt om i kransorterna i Katrineholms kommun. Först ut är Sköldinge som fick en sprillans ny körsbärslund planterad under torsdagen (27/4). Även Valla har fått en körsbärslund planterad.

Anneli Hedberg (service- och tekniknämndens ordförande), Håkan Stenström (projektledare) och Martin Sturfält (representant från Valla-Sköldinge sockenråd) var samtliga med och planterade de nya körsbärsträden på plats i Sköldinge.

Från vänster: Anneli Hedberg (service- och tekniknämndens ordförande), Håkan Stenström (projektledare) och Martin Sturfält (representant från Valla-Sköldinge sockenråd) var samtliga med och planterade de nya körsbärsträden på plats i Sköldinge.

Plantering av körsbärsträd är inget som är nytt för Katrineholms kommun. Under hösten 2017 planterades 100 körsbärsträd i nya Talltullen för att fira Katrineholms 100-års jubileum. Körsbärsträden har sedan dess varit väldigt uppskattade när de blommar på våren.

De rosa vackra blommorna uppskattas av alla åldrar och jag ser hur många fotar, tar selfies och lägger ut på sociala medier. Vi vill att alla kommundelar ska ha närhet till det fina så det känns roligt att vi nu kan plantera körsbärsträd i kransorterna, säger Anneli Hedberg, ordförande service- och tekniknämnden.

Körsärsträden är av arten Prunus Accolade (samma som i Talltullen) och blommar tidigt på våren med rosa enkla blommor. Körsbärslundar kommer även att planteras i våra kransorter Äsköping, Strångsjö, Bie, Forssjö och Björkvik under kommande år. Platserna som har valts för körsbärslundarna är relativt centralt placerad i orterna så att många ska ha möjlighet att se dem blomma.

De första blommorna på våren är de som vi kanske uppskattar mest eftersom vi då har saknat grönskan och blommor under lång tid. Man blir helt enkelt glad av att det blommar och är vackert - det behöver vi alla, säger Håkan Stenström, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholms kommun.

Körsbärslunden i Sköldinge hittar du i slutet av Fridhemsvägen och i Valla hittar du den i korsningen Storgatan/Villagatan.

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Genom att plantera körsbärslundar i våra kransorter är vi med och bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Tillsammans bidrar vi till att uppnå följande mål:

Mål 3: God hälsa och välbefinnande Länk till annan webbplats.
Mål 11: Hållbara städer och samhällen Länk till annan webbplats.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna Länk till annan webbplats.
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald Länk till annan webbplats.

Kontakt

Trädgårdsarkitekt

Håkan Stenström

Telefon: 0150-577 31

Besök: Trädgårdsgatan1, Katrineholm