/

Publicerad:

Desmond Lockwall och Sofia Ljungberg tilldelas Märta Bergqvists stipendium 2023

Varje år delas Märta Bergqvists stipendium ut till unga talangfulla studerande inom kultur. Kulturnämnden beslutade i onsdags, 15 februari, att årets stipendium delas ut till Desmond Lockwall och Sofia Ljungberg.

Desmond Lockwall och Sofia Ljungberg

Desmond Lockwall

Desmond Lockwall är uppvuxen i Katrineholm. Han är en självlärd musiker och spelar gitarr, banjo, lapsteel, fiol, cittra och sjunger.​ Just nu är han mitt i sina studier i musikproduktion på Liljeholmens folkhögskola och planerar att släppa en skiva i höst.​

Desmond Lockwall tilldelas Märta Bergkvist stipendiet för att han nyfiket utforskar nya musikaliska stigar och som stöd i studierna i musikproduktion som kommer hjälpa honom vidare i sin karriär.

Sofia Ljungberg

Sofia Ljungberg är född och uppvuxen i Katrineholm. Hon studerar grafisk formgivning och illlustration på Konstfack och tar sin kandidatexamen i vår. Sofia har speciellt intresserat sig för formgivning och hantverket i boktryck.​

Sofia Ljungberg tilldelas Märta Bergkvist stipendiet för studier och som stöd till sitt examensarbete där hon kommer utforska Katrineholm som plats och planerar för en utställning och en bokutgivning.

Om Märta Bergqvists stipendium

Folkskoleläraren Märta Bergqvist testamenterade hela sin kvarlåtenskap innan sin bortgång, den 10 december 1986, till Katrineholms kommun. Det efterlämnade kapitalet förvaltas under beteckningen Märta Bergqvists kulturstipendiefond. Stipendiet delas årligen ut till yngre talangfulal studerande inom kultur och konst såsom sång, musik, skulptur, måleri och liknande. Stipendiaten ska tillhöra Katrineholms kommun. Utdelningen sker på Märta Bergqvists födelsedag den 20 februari varje år. Stipendiet är årligen på 25 000 kronor och fördelas på flera personer.

Mer information om kommunens stipendier och tidigare stipendiater.

Kontakt

Cecilia Björk, ordförande i kulturnämnden
Telefon: 0150-575 19
Mejl: cecilia.bjork@katrineholm.se