/

Publicerad:

Fria bussresor för 65+ i ett helt år

Nu inför vi avgiftsfria bussresor under ett helt år för dig som är 65 år eller äldre i Katrineholms kommun.

Två personer sitter i en busskur och väntar på bussen
Foto: Hanna Maxstad.

– Det här är en viktig del i vårt arbete för att få fler att välja kollektivtrafiken framför bilen. Många pensionärer kör inte egen bil och har heller kanske inte möjlighet att gå eller cykla längre sträckor. Därför är det självklart att vi ska ge dessa personer goda möjligheter att röra sig i vår kommun och ta del av det utbud av affärer och aktiviteter som erbjuds, men också kunna besöka släkt och vänner, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg.

Det här gäller

  • De fria bussresorna gäller för dig som har fyllt 65 år och är folkbokförd i Katrineholms kommun. Det gäller även dig som fyller 65 under 2022, du kan då hämta ut ditt resekort från och med den dagen du fyller 65.
  • Bussresorna gäller på Sörmlandstrafikens bussar i hela Katrineholms kommun.
  • Bussresorna gäller måndag till fredag klockan 9 till 14. På lördagar, söndagar och röda dagar kan du åka hela trafikdygnet (exklusive nattrafik klockan 00:00–04:00). Om bussen är sen så fungerar ändå kortet för den avgång som är lagd mellan klockan 9 till 14.
  • Du kan inte delbetala en längre sträcka till en plats som ligger utanför Katrineholms kommun. Vill du exempelvis göra en enkelresa till Flen betalar du för hela resan mellan Katrineholm och Flen.

Här hämtar du ditt resekort

Du kan hämta ditt resekort på Kontaktcenter Länk till annan webbplats. på Djulögatan 31B i Katrineholm från och med den 23 maj. Tänk på att du behöver kunna legitimera dig för att hämta ut resekortet. Har du ett resekort sedan tidigare kan du ta med det för att få det laddat. Resekortet är helt gratis.

Du kan även hämta ditt resekort på våra servicepunkter i Björkvik, Julita och Valla under följande tider då servicepunkterna är bemannade:

Matöppet, Vedebyvägen 5 i Björkvik

  • 8 juni klockan 13.30 till 15.
  • 15 juni klockan 11 till 12.30.

ICA Nära Julitahallen, Doktorsvägen 1 i Julita

  • 8 juni klockan 8.30 till 10.
  • 15 juni klockan 13.30 till 15.

Tempo Valla, Storgatan 15 i Valla

  • 8 juni klockan 11 till 12.30.
  • 15 juni klockan 8.30 till 10.

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Med fria bussresor för personer över 65 år är vi med och bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Tillsammans bidrar vi till att uppnå följande mål:

Mål 10: Minskad ojämlikhet Länk till annan webbplats.
Mål 11: Hållbara städer och samhällen Länk till annan webbplats.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna Länk till annan webbplats.

Hälsoåret 2022

De fria bussresorna för personer över 65 år är också en viktig del i Katrineholms kommuns satsning på hälsa under 2022  Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kommunstyrelsens ordförande

Johan Söderberg (S)

Telefon: 072-235 19 61

Besök: Fredsgatan 38, Katrineholm

Johan Söderberg