/

Publicerad:

TÄNK OM – en kampanj till dig som är tonårsförälder

Visste du att de tonåringar som får alkohol av sina föräldrar och vårdnadshavare dricker mer? Nu startar vi årets upplaga av kampanjen TÄNK OM tillsammans med polisen i Katrineholm.

Ett gäng ungdomar går genom en tunnel i centrala Katrineholm. Man ser bara ryggarna på ungdomarna.
Foto: Hanna Maxstad.

Under 2022 genomför Katrineholms kommun och Polisen informationsinsatsen TÄNK OM som handlar om vårdnadshavare, tonåringar och alkohol. Arbetet startar under april månad och fortsätter med insatser vid tillfällen som exempelvis skolavslutning och höstlov/halloween. Vid dessa tillfällen är risken för att unga ska dricka alkohol högre än vanligt. Våra insatser kan till exempel synas i form av utskick till vårdnadshavare, föreningar, affischer, inlägg och annonsering i sociala medier.

Nu vänder vi oss till dig och andra tonårsföräldrar och vårdnadshavare i Katrineholms kommun eftersom ni är de viktigaste personerna i era tonåringars liv! I undersökningar visar det sig att de flesta föräldrar tror att de kan påverka sin tonåring genom att prata om alkohol i tonåren. Och det stämmer. Tonåringar bryr sig om vad vuxna i deras närhet säger – även om det inte alltid verkar så i stunden.

Ett konsekvent nej till alkohol från vårdnadshavare har nämligen visat sig vara en gräns som tonåringar inte bara förväntar sig, utan även drar sig för att passera. Vi vill därför uppmana dig som är en viktig vuxen att berätta för din tonåring vad du tycker är okej beteende och att alkohol inte är okej.

Att prata om alkohol är inte alltid det lättaste. Ett råd kan vara att börja med att ta del av tips och fakta om alkohol och tonåringar på tänkom.nu Länk till annan webbplats.

10 användbara tips till dig som är tonårsförälder

  1. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. De tonåringar som får alkohol av sina vårdnadshavare dricker mer.
  2. Var intresserad och lyssna. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar och upplevelser och tar dem på allvar.
  3. Visa att du bryr dig. Det är aldrig fånigt att vara omtänksam eller prata om sina känslor med sitt barn. Om du är orolig berätta varför du är det.
  4. Lita på dig själv. Som vårdnadshavare har du rätt att välja det som känns bäst för dig. Våga säga nej om något inte känns bra.
  5. Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att själv ta ställning eller göra som du bestämt.
  6. Ta hjälp av andra vårdnadshavare. Ibland kan det vara skönt veta vad som gäller i andra familjer när argumentet "alla andra får" dyker upp i diskussioner med din tonåring.
  7. Hjälp till att säga nej. För vårdnadshavare handlar det mycket om att ge sina barn bra argument. Berätta att det är helt okej att ha en egen vilja och säga nej, även när alla andra säger ja.
  8. Kom ihåg att du är en förebild. Fundera på vilka budskap och värderingar du förmedlar till ditt barn.
  9. Våga släpp taget. Din tonåring är i full färd med att utforska sin lite mer vuxna identitet. Visa att du finns där och att du gärna hjälper till.
  10. Visa kärlek. Din tonåring behöver förstå att du tycker om hen oavsett vad som händer.

Kontakt för dig som behöver stöd

Är du orolig över din tonårings drickande? Funderar du på dina egna alkoholvanor eller är du orolig för någon annans drickande? Här hittar du kontaktuppgifter till våra olika stödfunktioner:

Familjeteamet

Familjeteamet ger stödinsatser för barn, unga och deras familjer. Hit kan du vända dig om du behöver råd och stöd i föräldrarollen.

Mejl: familjeteamet@katrineholm.se
Telefon: 0150-575 88
Besök: Västgötagatan 18, Ingång B

Mercur

Hos mercur kan du få rådgivning i alkohol-, spel- och drogfrågor för vuxna och ungdomar. Det finns även stöd för dig som är anhörig.

Mejl: mercur@katrineholm.se
Telefon: 0150-576 94
Besök: Friggagatan 5, Katrineholm

Ungdomsteamet

Ungdomsteamet ger råd, stöd och behandlingsinsatser för ungdomar upp till 21 år. De finns även tillgängliga för dig som vuxen som vill prata om ditt barn. Barn och unga i ålder 0 till 17 år som blivit utsatt för ett brott kan få extra stöd hos oss.

Mejl: ungdomsteamet@katrineholm.se
Telefon: 070-283 62 55
Besök: Oppundavägen 62, Katrineholm

Vill du veta mer om kampanjen i Katrineholm?

Mejla kommunen@katrineholm.se