/

Publicerad:

Kriget i Ukraina - många vill hjälpa

Katrineholms kommun lanserade i helgen en e-tjänst där man som privatperson kan anmäla sitt intresse för frivilliga insatser till hjälp för flyktningar från Ukraina. Samtidigt annonserades efter fler som kan tänkas jobba som god man. Gensvaret från kommuninvånarna har varit enormt.

Redan krigets första dagar började kommuninvånare höra av sig till Katrineholms kommun för att erbjuda sin hjälp till ukrainska flyktingar.

- Det värmer i hjärtat hur hjälpsamma människor är. Tyvärr har inte vi möjlighet att ta emot sängplatser, kläder, förnödenheter och annat som katrineholmarna vill hjälpa till med. Därför har vi öppnat en e-tjänst Länk till annan webbplats. där vi ändå kan samla all hjälp och vid behov koppla ihop ”hjälparen” med rätt organisation, berättar Andreas Peterzén digitaliseringschef.

Redan första dygnen har ett 50-tal erbjudit sin hjälp. Vanligaste hjälpen är sängplatser/husrum, kläder, transporter och språkhjälp. Flera anmäler också att de kan hjälpa till rent praktiskt med arbetstimmar.

Katrineholms kommun är också i behov av fler gode män.

- Tyvärr vet vi att när det är krig så kommer det alltid ensamma barn som behöver hjälp. Som god man hjälper du ensamkommande flyktingbarn att ta vara på sina rättigheter.

Vid ett upprop på sociala medier nappade ett 20-tal på annonsen om att bli god man.

Mer information
Andreas Peterzén
Digitaliseringschef
Telefon: 0150 – 570 45