/

Publicerad:

Nya riktlinjer för uteserveringar och gatupratare

Nu inför vi nya riktlinjer för dig som är företagare och som vill anordna uteservering och/eller använda gatupratare eller ha varuvisning utanför din butik. Målet är att hjälpa dig som företagare att öka tillgängligheten och skapa ett trivsamt, attraktivt och lättorienterat Katrineholm. Riktlinjerna gäller från och med den 1 januari 2022.

Centrala Katrineholm (Stortorget) där man ser många människor tillsammans med en uteservering.
Stortorget i Katrineholm. Foto: Hanna Maxstad

Riktlinjer för gatupratare och varuvisningar

Riktlinjerna finns till för att hjälpa dig som företagare att uppfylla de krav som finns kring tillgänglighet och framkomlighet.

Varför behöver jag som företagare följa dessa riktlinjer?

Gatupratare och reklamskyltar är ett populärt sätt att locka kunder och besökare. Men dessa kan också vara ett problem om det blir svårare för gående att ta sig fram, eller för de som arbetar med att underhålla gator och gångbanor.

Genom att följa riktlinjerna bidrar du till att skapa en tillgänglig, trivsam, attraktiv och lättorienterad stad.

Läs riktlinjerna för gatupratare och varuvisningar i Katrineholm. Länk till annan webbplats.

Riktlinjer för uteserveringar

Riktlinjerna finns till för att hjälpa dig uppfylla de krav som finns för tillgängliga uteserveringar.

Varför behöver jag som företagare följa dessa riktlinjer?

Det är populärt att ordna uteserveringar i Katrineholm, vilket är en glädjande utveckling. Samtidigt är det viktigt att uteserveringarna utformas så att de passar in i den omgivande miljön.

Riktlinjerna hjälper dig att planera och skapa en trygg och tillgänglig uteservering och som inte hindrar framkomligheten för de personer som önskar att vistas där. Genom att följa riktlinjerna bidrar du till att skapa en tillgänglig, trivsam och attraktiv stad.

Läs riktlinjerna för uteserveringar i Katrineholm. Länk till annan webbplats.

Tänk på att

  • Ansöka om tillstånd hos Polisen Länk till annan webbplats.. Hos polisen kan du få närmare information om vilka sorts tillstånd du ska söka, där finns också ifyllningsbara ansökningsblanketter. 
  • Du behöver skicka in en ny ansökan varje år. Detsamma gäller om du tar över en verksamhet (ägarbyte) eller startar en ny verksamhet.
  • Skicka in din ansökan i god tid. Under våren är det många som söker samtidigt och det tar längre tid att få ett besked.
  • När du ansöker om ett tillstånd tillkommer en ansökningsavgift som du betalar till polisen. Mer information om Katrineholms kommuns avgifter och taxor hittar du via vår taxa för upplåtelse av mark på offentlig plats Länk till annan webbplats.

Presskontakt

Håkan Stenström
Mejl: hakan.stenstrom@katrineholm.se
Telefon: 0150-577 31

Mer information och kontakt

Har du frågor? Vänligen kontakta Kontaktcenter

Besöksadress: Djulögatan 31 B, Katrineholm Länk till annan webbplats.
Mejl: kontaktcenter@katrineholm.se
Telefon: 0150-570 63

Öppet helgfria vardagar klockan 10-16.