/

Publicerad:

Höstbuffén 2021

Äntligen är Höstbuffén återigen tillbaka. Efter två års pandemiuppehåll hölls Höstbuffén 2021 på Stadshotellet i Katrineholm. Höstbuffén är en årligt förekommande träff, där näringsliv, politiker och tjänstemän från Katrineholms kommun samlas för att dela med sig av nyheter, trender och framtidsvisioner.

Johan Söderberg (S) kommunstyrelsens ordförande och näringslivschef Stefan Toll hälsade sjuttiotalet företagare, politiker och kommunala tjänstepersoner välkomna till årets upplaga av höstbuffén.

Johan Söderberg kommunstyrelsens ordförande sedan 1 juli i år inledde;

- Jag har deltagit på höst- och vårbufféer tidigare men det här är första gången i rollen som kommunstyrelsens ordförande. Jag har varit politiskt aktiv sedan 2007, bland annat som ordförande i bildningsnämnden i 6.5 år. Men aldrig har folk haft ett så stort intresse att prata med mig som nu, i min nya roll. Jag träffar dagligen engagerade medborgare, företag, medarbetare och ämnena går från hundrastgårdar till stora nyetableringar.

- Så klart en helt ny roll för mig att vara kommunstyrelsens ordförande men jag har varit trygg med att gå in i detta arbete. Jag har kunniga politiker och tjänstepersoner runt mig. Beredda att ge mig en hjälpande hand om det behövs.

- Nytt för mig är också kommunens samverkan med näringslivet. Vi jobbar ihop på flera plan bland annat genom skolan som Katrineholms Tekniska Collage KTC och Ung Företagsamhet UF. Jag har påbörjat arbetet med att sätta mig in i kommunens näringsliv och har träffat en del företag. Glädjande nog får jag signalerna att de flesta företag går bra, en del går som tåget. En del går så bra att de är oroliga för att bland annat växa ur sina lokaler.

- Det går bra för Katrineholm. Det går dock inte bra för alla. Och det ska vi fortsätta att jobba med. Men i stort så går det bra för de flesta företag i Katrineholm. Det är en bra grund att utgå ifrån.

Johan Söderberg och Stefan Toll gladdes att få återigen träffa kommunens näringsliv odigitalt. Fysiskt för omväxlings skull.

Johan Söderberg och Stefan Toll gladdes att få återigen träffa kommunens näringsliv odigitalt. Fysiskt för omväxlings skull.

Stefan Toll, näringslivschef

- Äntligen får vi träffas igen. Det här har jag längtat efter. Jättekul. Det är viktigt för kommunen, politiker och företagare. Att vi kan träffas och inspirera och inspireras av varandra. Byta erfarenheter och samverka. Och att vi kan fortsätta vår tillsammansresa och utveckla kommunens näringsliv och göra saker bättre, som vi vill ha det.

Stefan Toll gick sedan igenom delar av den senaste företagsrankingen från Svenskt Näringsliv.
– Vi är idag på plats 79 av landets 290 kommuner. För tio år sen var vi på plats 284. Katrineholm har klättrat drygt 200 placeringar de senaste tio åren.

Läs mer om rankingen

Johan Carlberg VD för G&K Fastigheter ett bolag inom Jula koncernen, med uppgift att etablera Julas affärer runt om i Sverige, Norge, Polen och inom kort även Finland.

Johan Carlberg VD för G&K Fastigheter ett bolag inom Jula koncernen, med uppgift att etablera Julas affärer runt om i Sverige, Norge, Polen och inom kort även Finland.

Johan Carlberg G&K Fastigheter

Jula Holdingkoncernen, med G&K Blanks Fastigheter i spetsen, utvecklar nu handeln i Södermanland genom förvärvandet av tomtmark på handelsområdet Lövåsen i Katrineholm. Här ska ett Jula och ett Hööks öppna.

- Julas koncern driver bland annat hotell, logistikföretag och bank. Vi finns etablerade i Sverige, Norge, Polen och vi arbetar just nu med att etablera oss i Finland inom kort. Byggprocessen i Katrineholm påbörjas snart med att skicka in bygghandlingarna till Samhällsbyggnadsförvaltningen och vi ser fram emot att utveckla Lövåsenområdet med ett Jula och Hööks, säger Johan Carlberg.

− Fastighetsförvärvet på Lövåsen känns mycket bra, vi såg här möjligheten att få bästa möjliga läge för etablering av handel i Katrineholm. I upptagningsområdet finns många potentiella kunder som gillar friluftsliv och som gärna fixar med hem, villa och trädgård, säger Jula Holdingkoncernens ägare och koncernchef Karl-Johan Blank i ett pressmeddelande tidigare i år.

En skiss över hur Jula och Hööks affärslokaler troligen kommer att se ut. Den vita byggnaden till höger är idag MIO Möbler.

En skiss över hur Jula och Hööks affärslokaler troligen kommer att se ut. Den vita byggnaden till höger är idag MIO Möbler.

Sara Alexandersson fångade åhörarna direkt med inledningen ”Det är gratis!”

Sara Alexandersson fångade åhörarna direkt med inledningen ”Det är gratis!”

Sara Alexandersson förvaltningschef Viadidakt

- Vi är gratis, inledde Sara Alexandersson.

Nu lyssnade alla.

- Vi jobbar med utbildningar och arbetsmarknadsfrågor. Viadidakt Campus jobbar med gymnasieutbildningar, högre studier och yrkesutbildningar. Vi kan sy ihop det ni behöver. Allt från kortare kurser till fleråriga program.

- Hur, undrar ni? Jo, ett antal företag slår sig ihop och kravställer en utbildning av oss. Vi skapar utbildningen och sen varvar vi utbildningen med praktik i era företag. Så ni kan klämma och känna om det blir bra eller om det ska justeras något.

Just nu kan man på Campus Viadidakts yrkesutbildning läsa till: Fastighetsingenjör, Byggproduktionsledare, Redovisningskonsult, Solenergiprojektör, Front-end Developer, Datacenter Tekniker, Medicinsk sekreterare, Specialistutbildad undersköterska mot psykiatri

Universitetsutbildningar: Förskollärare, Lärare i fritidshem, Grundskolelärare