/

Publicerad:

Ny och tillgänglig vandringsled färdig på Norr

Nu är vandringsleden mellan fågeltornets parkering och Gersnäs färdigställd. Läs mer om Christina och Anneth från Lövåsgårdens vård-, demens- och korttidsboende som har testat den nya leden.

Två glada personer som testar att cykla tillsammans på den nya tillgänglighetsanpassade leden.
Christina och Anneth från Lövåsgårdens vård-, demens- och korttidsboende testar att cykla tillsammans på den nya tillgänglighetsanpassade leden. Foto: Josefine Karlsson

Under 2021 har vi arbetat med att förbättra tillgängligheten på naturstigen mellan fågeltornets parkering och Gersnäs. Leden sträcker sig mellan Gersnäs allé och ansluter till parkeringen vid fågeltornet Tornstugan. Leden är 1470 meter lång varav 770 meter är stenmjöl/grus och 700 meter är spänger.

Vi passade på att möta upp Christina och Anneth från Lövåsgårdens vård-, demens- och korttidsboende och som gärna ville testa den nya leden, tillsammans med sin cykel som rymmer totalt tre personer.

– När vi frågar våra äldre: "Vill ni med ut och cykla"? svarar de flesta: "Nej du vet, jag kan ju inte cykla, nej nej!". Men när jag sedan svarar: "Ni sitter bara, det är jag som trampar", då svarar alla: "Jaha, ja men då följer vi ju gärna med!", säger Christina.

Den nya vandringsleden tar dig fram genom det vackra Natura 2000-området Näsnaren. Leden är helt tillgänglighetsanpassad och har breda spänger och stenmjöl som underlag. Christina och Anneth uppskattar att den nya leden är så pass tillgänglig, vilket gör att de kan cykla en rundslinga och uppleva den fina naturen.

– Cykeln skapar något utöver det vanliga i vardagen och ger många fina minnen för de äldre. Det kanske inte verkar så mycket för andra, men för våra äldre kan det här liva upp en hel dag. Den här cykeln är guld värd för oss, säger Christina.

Självklart såg Christina till att ha en termos kaffe och kaka med sig på turen. Allt smakar ju så mycket bättre utomhus.

– Det här är verkligen jättetrevligt, säger Anneth med ett leende på läpparna och smuttar vidare på det varma kaffet.

– Den här leden kommer numera vara vår standardrunda. Och kaffekorgen ska såklart alltid med hädanefter, avslutar Christina.

Upptäck Katrineholms natur!

Katrineholms kommun erbjuder fina möjligheter till att ge sig ut i naturen. I Naturkartan  Länk till annan webbplats.hittar du massvis med tips på naturnära upplevelser, så som vandringsleder, badplatser, skidspår, friluftsområden, eldplatser, vindskydd med mera.

Så här arbetar vi med friluftsliv

Vi vill att alla människor ska ha möjlighet att få naturupplevelser, välbefinnande, social gemenskap och ökad kunskap om natur och miljö. I Katrineholm innebär det att friluftslivet ska stödja just dina möjligheter att vistas ute i naturen.

På vår sida Agenda 2030 och hållbar utveckling kan du läsa mer om hur vi arbetar med friluftsliv med mera i Katrineholms kommun.

Om LONA-bidraget

Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt har medfinansierat genomförandet av detta projekt. Den lokala naturvårdssatsningen, LONA, ger både kommuner och lokala aktörer möjlighet att söka bidrag med upp till 50 procent av kostnaden för naturvårdsåtgärder och insatser för friluftslivet. Läs mer om LONA-bidraget på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats..

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Med den nya och tillgänglighetsanpassade vandringsleden är vi med och bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Tillsammans bidrar vi till att uppnå följande mål:

Mål 3: God hälsa och välbefinnande Länk till annan webbplats.
Mål 10: Minskad ojämlikhet Länk till annan webbplats.

Agenda 2030 och mål 3 och 10.

Kontakt

Projektledare och stadsträdgårdsmästare

Hans Gahn

Telefon: 0150-572 17

Besök: Trädgårdsgatan 1, Katrineholm