/

Publicerad:

Katrineholm deltar i 16 Days of Activism

Alla flickor och kvinnor har rätt att växa upp och leva utan våld. Den 22 november till 10 december deltar vi i den internationella kampanjen 16 Days of Activism against Gender-based Violence (könsbaserat våld). Kampanjen syftar till att motverka våld mot flickor och kvinnor.

Foto: Hanna Maxstad

– Vår medverkan i 16 Days of Activism är en viktig del i vårt arbete med att förebygga könsrelaterat våld och våld i nära relationer. Tillsammans med det lokala civilsamhället och näringslivet tar vi ett gemensamt krafttag och ansvar i frågan och genomför olika aktiviteter, säger Henrik Skogberg, kommunstrateg och samordnare för kampanjen i Katrineholms kommun.

Det här kan du göra

I Katrineholm uppmärksammar vi kampanjen genom olika aktiviteter. Det här kan du göra:

  • Gå på föreläsning den 2 december med Nina Rung som är författare till boken Huskurage. Läs mer om föreläsningen på vår evenemangskalender. Länk till annan webbplats.
  • Delta i stickcafé under tre onsdagar (24 november, 1 december och 8 december) på Kulturhuset Ängeln. Vi stickar och virkar i orangea nyanser för att uppmärksamma 16 Days of Activism. Läs mer om stickcafé på vår evenemangskalender. Länk till annan webbplats.
  • Gå på utställning på Kulturhuset Ängeln med temat Stoppa barnäktenskap, tidiga graviditeter och våld mot kvinnor och barn. Utställningen pågår 22 november till 10 december. Arrangörer: Kvinno- och Tjejjouren Miranda, Brottsofferjouren i Katrineholm-Flen-Vingåker och Katrineholms och Vingåkers Zontaklubb.
  • Delta i en ljusmanifestation den 25 november tillsammans med Kvinno- och Tjejjouren Miranda och Perrongen.

Det här gör vi

  • Vi anordnar interna utbildningar för medarbetare i Katrineholms kommun, bland annat en utbildningsdag för personal om barn och våld tillsammans med Relationsvåldsteamet och Kvinno- och Tjejjouren Miranda. 
  • Biblioteket kommer att skylta med orange och ställa fram litteratur som knyter an till ämnet.
  • Vi färgsätter olika offentliga platser i färgen orange. Bland annat kommer Stadsparken, Djulö allé och konstverket Eka (av konstnären Ann-Charlott Fornhed) utanför Kulturhuset Ängeln att lysa i färgen orange.
  • Vi färgsätter våra sociala medier samt katrineholm.se i färgen orange.

Lokalt samarbete

Vi uppmärksammar kampanjen tillsammans med Kvinno- och Tjejjouren Miranda, Brottsofferjouren i Katrineholm-Flen-Vingåker, Hyreshuset i Katrineholm, KFAB och Katrineholms och Vingåkers Zontaklubb. 

Kontakt

Henrik Skogberg, kommunstrateg och samordnare för kampanjen.
Telefon: 0150-570 78
Mejl: henrik.skogberg@katrineholm.se

Hitta fler evenemang

Samtliga aktiviteter som du kan delta på under 16 Days of Activism hittar du på vår evenemangskalender. Länk till annan webbplats.

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling

Med vårt arbete och deltagande i kampanjen är vi med och bidrar till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Tillsammans bidrar vi till att uppnå följande mål:

Mål 3 - God hälsa och välbefinnande Länk till annan webbplats.
Mål 5 - Jämställdhet Länk till annan webbplats.
Mål 10 - Minskad ojämlikhet Länk till annan webbplats.
Mål 16 - Fredliga och inkluderande samhällen Länk till annan webbplats.